10 villaer rives ned og erstattes af 211 lejligheder

Trods beboerprotester besluttede et byrådsflertal onsdag at støtte planerne om et stort etageboligbyggeri på Christiansbjerg. Bygherren er Horsens-koncernen Casa.

Artiklens øverste billede
Etagebyggeriet skal ligge på Rødkløvervej og skal udløse 211 nye boliger. Der er også lavet aftale om to offentlige såkaldte lommeparker på hhv. hjørnet Katrinebjergvej/Langelandsgade og hjørnet Katrinebjerg-vej/Kløvermarksvej. Foto: CASA Illustration

Efter kontante beboerprotester er planerne om et etagebyggeri på Rødkløvervej i udkanten af Christiansbjerg nu ændret så meget, at byrådspolitikerne onsdag kunne sige endeligt ja til byggeplanerne.

Eller i hvert fald et flertal i Aarhus Byråd, for Enhedslisten, løsgænger Dorthe Borgkvist og Dansk Folkeparti kunne ikke støtte byggeriet.

»Det er en forkert vej at gå at nedbryde 10 velfungerende villaer for at bygge etagebyggeri. Man kan bygge uden for byen, og vi mener, at det i stedet er den rigtige vej at gå,« sagde Dansk Folkepartis Knud N. Mathiesen med henvisning til, at det lille villakvarter på hjørnet af Katrinebjergvej og Langelandsvej er købt op af udviklere, der vil erstatte det med etagebyggeri.

Nogle få meter af det massive byggeri er det sænket med én etage. Et meget tyndt og gennemsigtigt lag sminke for at camouflere byggespekulation, som intet giver tilbage til Christiansbjerg og kun har et eneste formål – at fylde lommerne på bygherren og entreprenøren.

Michael Poulsen, formand for Christiansbjerg Fællesråd

Forslaget har i løbet af foråret været i offentlig høring. Det har efterfølgende givet anledning til en række ændringer i projektet, som blandt andet er skåret ned fra de oprindeligt ønskede 233 boliger til 211. Der er også lavet aftale om to offentlige såkaldte lommeparker på henholdsvis hjørnet Katrinebjergvej/Langelandsgade og hjørnet Katrinebjerg-vej/Kløvermarksvej. Der er også lavet aftale om, at der på området skal opføres minimum 30 procent familieegnede boliger, og der etableres i stueetagen plads til et fælleshus, selskabslokale, café og liberalt erhverv.

Michael Poulsen fra Christiansbjerg Fællesråd. (t.v) og fællesrådsformand fra Trøjborg Niels Christian Sidenius har tidligere argumenteret for, at der er nødvendigt med nogle helhedsplaner i bydelene. Arkivfoto: Kim Skovrup Andersen.

SF i kovending

SF var i første omgang modstander af byggeprojektet, som opføres i tre-seks etager.

»Det er en svær sag at forholde sig til, men der er sket væsentlige ændringer undervejs. Projektet har nu nogle gode kvaliteter, og derfor er dette projekt tilfredsstillende. Vi kan ærgre os over, at vi ikke kan stille krav om almene boliger her. Der har vi en politisk opgave at lave om på lovgivningen,« sagde Jan Ravn Christensen (SF) under byrådsdebatten.

Socialdemokratiet har også lagt den oprindelige kritik væk.

»Men det ser ud til, at man har lyttet på en lang række punkter. Der er nu 10 procent færre boliger, og de er blevet større, så børnefamilier kan blive boende i området. Skyggevirkninger til børnehaven er stort set også elimineret,« sagde Steen Bording Andersen (S), som mener, at byggeriet medvirker til at sikre boliger til borgere uden de største indkomster.

Fællesrådet på Christiansbjerg mener derimod ikke, at kommunen har lyttet nok til kritikken.

»Nogle få meter af det massive byggeri er det sænket med én etage. Et meget tyndt og gennemsigtigt lag sminke for at camouflere byggespekulation, som intet giver tilbage til Christiansbjerg og kun har et eneste formål – at fylde lommerne på bygherren og entreprenøren,« skrev Michael Poulsen, formand for Christiansbjerg Fællesråd, kort inden byrådsmødet til politikerne.

Men byrådets to største partier afviste den nye kritik.

»Dele af fællesrådet ønsker nu slet ikke et byggeri, men vi må sige, at mennesker med gennemsnitlige lønninger skal kunne bo i Aarhus. De stigende boligpriser jager folk ud af byen, men der skal være boliger til blandt andre pædagogen og singlen,« sagde Steen Bording Andersen.

Venstres Gert Bjerregaard kaldte lokalplanen ”rigtig og fornuftig”.

»Vi er kede af, at der står et fællesråd tilbage, som hellere ser, at der slet ikke sker noget. Vi synes, at vi får nogle gode boliger i et område, der også skal udvikles,« sagde Gert Bjerregaard.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.