Kæmpe præstation: 55 års delikat arbejde har båret frugt og danmarkshistorie
Vaniljeorkidéen blev plantet i Botanisk Have i Aarhus for 55 år siden. Den er blevet passet og plejet af gartnerne, der arbejder i Væksthusene i Botanisk Have, og for første gang nogensinde er det lykkes dem at høste ægte vanilje.

Inde i Tropehuset i Botanisk Have glinser de mange gæster. Den høje luftfugtighed og tropiske varme står i stærk kontrast til den danske sensommers blæsevejr og de milde temperaturer. Der er sommerfugle og planter fra fjerne egne. En af dem er en vaniljeorkidé, og det er den, dette skriv skal handle om. For der er sket noget, der formentlig aldrig er sket før på dansk jord.

»Mig bekendt er der ikke andre i Danmark, der har lavet vanilje før«, siger gartner Bjørn Bjerre Lang.
Orkidéen bliver plantet i Aarhus i 1966. Bjørn Bjerre Lang har sammen med sine kollegaer forsøgt sig flere gange med at bestøve den, men uden held.
»Ingen af os har arbejdet på en vaniljefarm, så vi havde ikke nogen anelse om, hvorvidt det ville lykkes. Det har været learning by doing, hvor vi prøvede at lade være med at dumme os,« griner Bjørn Bjerre Lang.
»Det, der er sjovt ved det her, er, at processen er så voldsom lang. Fra blomsten bestøves, kan man kun krydse fingre for, at det virker. Derfra tager det seks-ni måneder før, at det bliver til en vaniljestang, der så skal tørres. Det tager yderligere tre måneder.«
Orkidéen står ved siden af en ingefærrod og foran et sukkerrør og slynger sig op ad to tykke træpinde. Der er ingen blomster på orkidéen, kun aflange mørkegrønne blade. Den minder slet ikke om de orkidéer, der står rundt omkring i de danske stuer. Men det er heller ikke så mærkeligt, da denne orkidé kun blomstrer i ganske få timer i løbet af et år. Og det er i disse tre til fire timer, at planten skal bestøves for at der senere kan høstes vanilje.

Vaniljeorkidéen kommer oprindeligt fra Mexico. For at der kan komme vanilje ud af planten, skal den bestøves af en sjælden bi, der kun bor på de mexicanske kanter.
Bjørn Bjerre Lang fortæller, at gartnerne har bestøvet blomsten ved at håndbestøve med en pincet, hvor de har efterlignet humlebiens bevægelser. Denne metode benyttes også andre steder i verden blandt andet i Madagaskar, der er en af de helt store vaniljeleverandører.
Vanilje er et af de dyreste krydderier i verden. Og siden gartnernes vaniljehøst består af én stang, kommer de ikke til at konkurrere på handelsmarkedet, siden en enkelt vaniljestang svarer til omtrent én liter vaniljeis. Til gengæld kan de bruge den til formidling i Tropehuset. Og glæde sig til næste blomstring.
»Der kommer nok til at gå sport i den, for næste gang, den blomstrer, er målet at lave flere end en,« siger Bjørn Bjerre Lang.
Men inden de når så langt, vil Bjørn Bjerre Lang nyde, at det faktisk lykkedes for dem.
»Det er lidt blæret! Og så er det sjovt at fortælle, at det kunne lade sig gøre her i Aarhus!«