Forskere knokler for at skabe ny antibiotika: Nu får de hjælp fra uventet side
Sammen med forskere fra Aarhus Universitet er elever fra Aarhus Gymnasium, Viby gået ind i jagten på ny, potentielt livreddende antibiotika.

Antibiotika har, ved at slå bakterier ihjel, reddet mange menneskeliv gennem tiden.
Et massivt overforbrug betyder dog, at effekten af medicinen bliver mindre og mindre effektiv, fordi visse bakterier er blevet modstandsdygtige over for medicinen.
Forskere fra Aarhus Universitet (og resten af verden) arbejder hårdt for at finde og udvikle nye typer af antibiotika - og nu får de hjælp af elever fra i Aarhus Gymnasium, Viby.
Ifølge Frederikke Dybdahl Andersen fra forskningsgruppen Mikrobiel biosyntese på Aarhus Universitet ser gruppen det som en gylden mulighed for at få involveret og engageret de unge mennesker i naturvidenskab samtidigt med, at de kan bidrage til forskning.
»De hjælper de os med at samle jordprøver og identificere bakterier. Alle bakterier, som eleverne finder, fortsætter vi arbejdet med i vores forskningslaboratorier for forhåbentlig i sidste ende at finde noget ny antibiotika,« siger hun i en pressemeddelelse.
Planen er, at eleverne om to uger skal besøge universitetet, hvor de får mulighed for at lave forsøg, som de ikke har mulighed for at lave på gymnasiet.
En del af noget større
Ane Kveiborg Lolk fra 2.z på Aarhus Gymnasium Viby sætter pris på at være en del af noget større - at hun og klassekammeraterne kan være med til at gøre en forskel.
»Det giver lidt variation i undervisningen, og man hører tingene fortalt og forklaret på en ny måde,« siger hun.
Elevernes hjælp kan vise sig afgørende for forskerholdet.
”Det er nemt nok at finde antibiotikaproducerende baktier, men det er svært at finde dem, som producerer noget nyt. Det er nødvendigt, hvis vi skal gøre noget ved problemet med resistens. Så vi leder efter en nål i en jordbunke,« siger Frederikke Dybdahl Andersen.
sb