Mossø: Klagenævn stadfæster nej til opgravning af søbred

En grundejer må heller ikke længere foretage grødeskæring på bredden til Mossø.

Artiklens øverste billede
Miljø- og Fødevareklagenævnet har givet Skanderborg Kommune ret i en sag om opgravning af en søbred og grødeskæring ved Mossø. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Skanderborg Kommune havde retten på sin side, da der tilbage i 2019 blev udstedt et forbud mod opgravning af søbredden og beskæring af tagrørene ud for denne i Mossø, nærmere betegnet på en adresse på Vædebrovej. Det har Miljø- og Fødevareklagenævnet afgjort i en afgørelse, der ikke kan ankes.

Sagen begynder, da Skanderborg Kommune 26. juli 2019 er på tilsynsbesøg på ejendommen, hvor det blev konstateret, at der blev gravet med en minigraver i søen. Føreren af minigraveren oplyste ifølge sagsakterne til kommunens repræsentanter, at han havde foretaget oprensninger med minigraveren i området i hvert fald de sidste 10 år. Klager oplyste, at ejendommens tidligere ejer hvert år siden 1956 havde oprenset området med håndskovl. Den tidligere ejer havde også plantet tagrørene ud for ejendommen og længere mod nord, lød det.

Samme dag gennemgik Skanderborg Kommune luftfotos over området, og vurderede på baggrund heraf, at der ikke tidligere var foretaget oprensninger i det omfang, det blev oplyst. Kommunen meddelte derfor et par timer efter tilsynsbesøget et telefonisk standsningspåbud til klager, idet indgrebet blev vurderet til at være en tilstandsændring i strid med naturbeskyttelseslovens § 3.

Varsel om påbud og partshøringsbrev blev sendt til klager den 30. juli 2019. Kommunen har ikke modtaget bemærkninger til sagen eller en ansøgning om lovliggørende dispensation til oprensningen inden udløbet af fristen for indgivelse af bemærkninger til sagen.

Har brugt luftfotos

Det fremgår, at kommunen i sin afgørelsen har sammenlignet luftfotos fra 1986, 1993, 2010 og 2019 med henblik på at illustrere den løbende reduktion af søbredden ud for ejendommen.

Kommunen har begrundet afslaget på lovliggørende dispensation med, at de foretagne indgreb ikke er uvæsentlige eller naturforbedrende, da rørskove og sumpområder mellem sø og land er vigtige yngle- og levesteder for især fugle og odder. Oprensninger vil fjerne levesteder for disse og andre arter. Kommunen har desuden lagt vægt på, at en lovliggørende dispensation vil kunne medføre uønsket præcedensvirkning.

Skanderborg Kommune har oplyst, at det omhandlede areal er beliggende i Natura 2000 område nr. 52 Mossø. I udpegningsgrundlaget indgår bl.a. naturtypen næringsrig sø og arterne odder, isfugl og rørhøg. Fjernelse af rørskovsbræmmen og bredzonen medfører ifølge kommunen forstyrrelser og tab af levesteder, og kan derfor have en skadelig virkning på de nævnte arter samt andre dyr og fugle, som er knyttet til disse naturtyper.

Indgrebet på ejendommen har dog efter kommunens opfattelse ikke et sådant omfang, at det i sig selv kan påvirke bevaringsstatus eller målsætning for Natura 2000-området væsentligt, men den afledte præcedensvirkning af en dispensation kan føre til en væsentlig negativ påvirkning af Natura 2000-området.

Klager: Langvarig praksis

Klager har på sin side anført, at oprensningen af søbredden ud for grunden er en fortsættelse af en langvarig praksis, som er foregået i hvert fald siden 1954 med varierende hyppighed og intensitet. Der er gravet/slået en passage mellem sivene i søen og selve søbredden samt gennem sivene, hvilket sikrer en bedre gennemstrømning og iltning af vandet til gavn for fuglelivet. Her henviser klager til luftfotos af området fra 1944 til 2019 suppleret med en række private fotografier af ejendommen. Klager har vurderet, at der kan ses en tydelig passage mellem sivene i søen og selve søbredden på luftfotos fra 1974, 1980, 1999 og 2002, samt på de fleste af de private fotografier.

Den langvarige oprensning af søbredden har ifølge klager medført, at naturtilstanden igennem tiden er blevet bedre i søen, herunder særligt i forhold til fuglelivet. Hvis der ikke bliver foretaget regelmæssig oprensning vil det ifølge klager medføre en uhensigtsmæssig opvækst af alger og rørsiv, hvorved arealet på sigt vil udvikle sig til sump eller mose. Rørsivene (til forskel fra siv) har kun været ud for grunden siden år 2000, og arten spreder sig hurtigt med et aggressivt rodnet og er også til stede ud for grunden om vinteren. Det er derfor nødvendigt med en aktiv plejeindsats for at holde fremvækst af rørsiv nede, da arten bl.a. forhindrer en naturlig oprensning af søen om vinteren, mener klageren.

Klager er desuden af den opfattelse, at Skanderborg Kommune ikke har inddraget relevante dokumenter og oplysninger i sagen, herunder fredningen af Mossø fra 1977, lokalplan nr. 1021 for det pågældende sommerhusområde og en række luftfotos samt private fotografier af grunden og søbredden, som ifølge klager dokumenterer, at der har været foretaget oprensning i mange år. Det påpeges også fra klagers side, at kommunen ikke har varslet tilsynsbesøget på ejendommen, den har optrådt chikanøst og har ikke været villig til at indgå i en dialog eller inddrage klager i sagsbehandlingen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.