Partiernes budget-dagsorden i Favrskov: Forbereder sig på et stramt budget

Fem ud af byrådets seks partier kommer her med deres prioriteringer forud for budgetforhandlingerne.

Artiklens øverste billede
Øverst fra venstre er det Bodil Kvistgaard Olsen (EL), Niels Kallehave (DF), Søren Frandsen (SF) og Lars Storgaard (K). Nederst er de to borgmesterkandidater Birgit Liin (V) og Nils Borring (S). Pressefotos

Når byrådspolitikerne sætter sig ved forhandlingsbordet i slutningen af august for at lægge kommunens budget for de kommende fire år, så går de naturligvis til opgaven med hver deres prioriteringer.

Men hvad vil de seks partier i byrådet hver især forsøge at trumfe igennem? Vi har spurgt alle seks partier, hvad der er deres prioriteringer i forbindelse med ’Budget 22-25’. Altså hvilke punkter de hver især vil kæmpe for? Alle, undtagen Dansk Folkeparti, har svaret.

Alle partierne er bevidste om det budgetpres, der ligger på de to tunge områder sårbare børn og unge samt handicap- og psykiatri-området. Som Lars Storgaard fra Konservative udtrykker det:

»Der er ikke ligefrem lagt op til et gavebodsbudget, så der er et stærkt behov for at fokusere knivskarpt i forhandlingerne.«

Effektiv kommunal drift

I Venstre ønsker man blandt andet »en endnu mere effektiv kommunal drift.«

»Vi ønsker en ny udbudspolitik, som både skal gavne erhvervslivet og sikre effektiv ressourceudnyttelse, og vi vil kulegrave dokumentationskravene i ældreplejen og på børneområdet, så vi om muligt kan frigøre ressourcer til kerneopgaven,« forklarer Birgit Liin, borgmesterkandidat for Venstre.

På anlægssiden vil Venstre prioritere midler til landsbyerne, som skal sikres »nødvendig udvikling,« forklarer Birgit Liin. Desuden vil partiet have afsat midler til overvågningsudstyr til bekæmpelse af hærværk, hvor dette er et problem.

»Endvidere har vi foreslået at afsætte midler til medfinansiering af padeltennis i foreningsregi, hvilket vil gavne både foreningerne og folkesundheden,« svarer Birgit Liin.

Lysregulering i Anbæk

Borgmester, Nils Borring, kalder selv sit - og dermed Socialdemokratiets - svar for »en kende kedeligt.«

»Min højeste prioritet er som de foregående år at være økonomisk ansvarlig og ikke at lave overbudspolitik. Det vil sige, at jeg går efter at lave et budget, der ikke sætter et nyt byråd i en situation, hvor de skal til at bremse op for en masse nye initiativer, som er fremkommet i et valgår,« svarer han.

På anlægssiden nævner han to ting som værende særligt vigtigt, nemlig en tilpasning af kapaciteten i kommunens institutioner, da tilgangen af små børn er stor. Desuden at der skal bygges det fornødne antal pladser på plejecentrene, så der er plads til de ældre.

Et politisk forslag, som Socialdemokratiet håber at få gennemført, er en lysregulering i Anbæk i krydset Anbækvej/Viborgvej.

Fokus på klimaet

Enhedslistens Bodil Kvistgaard Olsen forklarer, at partiet vil forsøge »at standse de besparelser, som rammer hjælpen til vores medborgere.« Partiet håber, at der kan skabes nye strategier på området.

»Vi lægger op til, at kommunen skal søge viden og skabe nye løsninger ud fra borgeres og medarbejderes erfaringer,« forklarer hun.

Klimakrisen er også på dagsordenen for Enhedslisten, som foreslår flere penge til at øge biodiversiteten og at få gang i skovrejsning gennem et »borgerinddragende skovrejsningstiltag.«

»Konkret foreslår jeg at iværksætte en kampagne, der søger private/lodsejere, som gerne vil plante et eller flere træer på deres grund. Træerne skal så formidles af kommunen,« svarer hun.

Ligeledes på klimafronten foreslår Bodil Kvistgaard Olsen, at kommunen skal sætte større fokus på muligheden for at bygge tiny houses.

»Byggeriet udgør nemlig en stor del af Danmarks CO2-udledning. Kvadratmeterne har stor betydning,« svarer hun.

Endelig nævner Bodil Kvistgaard Olsen trinbrættet i Laurbjerg, som er blevet skottet:

»Jeg foreslår forbedret bustransport i området, som kan kompensere for den manglende togforbindelse.«

Tryghedspolitik

Konservative er optaget af, »at de mest sårbare grupper ikke skal holde for i besparelserne« - unge såvel som ældre.

»Konkret er vi imod en række besparelser på udsatte unge – blandt andet en nedlæggelse af en ordning til psykologhjælp for unge mellem 15 og 25 år, og imod de foreslåede besparelser på opstart og overgange for ældre medborgere,« svarer Lars Storgaard.

Konservative går til budgetforhandlingerne med fem punkter på sin dagsorden:

En styrkelse af klippekortordningen for ældre.

Etableringen af en tryghedspolitik for Favrskov Kommune, som skal hjælpe til at reducere hærværk, indbrud, vold, vanvidskørsel, narkohandel med mere.

En fuld finansiering af Sløjfen- og ungdomsklub-byggeriet i Hadsten, så der både er råd til etablering af forplads, fremtidssikring af Sløjfen og nyt fast hjem til ungdomsklubben.

At få vurderet om et nyt byggeri til administrationen i Ulstrup kan stå i stedet for den meget dyre renovering af administrationens bygninger i Hvorslev.

At faciliteterne på fritidsområdet vokser i takt med befolkningstilvæksten.

Barbér anlægsbudgettet

SF’s fokus i budgetforhandlingerne er kernevelfærden, svarer Søren Frandsen.

»SF kan garantere, at vi vil kæmpe med næb og klør for at sikre kernevelfærden,« lyder det fra SF’s mand i byrådet - han fortsætter:

»I første omgang vil vi arbejde for, at anlægsbudgettet barberes kraftigt, således at beløbet, der skal spares på driften, vil være desto mindre.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.