Stigning: Flere aarhusianske skoleelever bliver henvist til specialundervisning
Rådmand Thomas Medom (SF) er ikke overrasket over udviklingen og mener, at der generelt er behov for flere penge til skolerne.
Flere og flere elever i Aarhus Kommunes folkeskoler har behov for specialundervisning. Sådan har udviklingen været de seneste år. I alt er 1.699 elever blevet henvist til specialundervisning i dette skoleår, mens antallet i sidste skoleår var 1.507. Det svarer til, at lige knap fem procent af alle elever nu går i specialklasse eller specialskole, oplyser Børn og Unge hos Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.
Udviklingen er dog ikke overraskende, hvis man spørger Thomas Medom (SF), der er rådmand for Børn og Unge. Ifølge ham er tendensen således den samme i andre byer, men han påpeger samtidig, at situationen kalder på penge til nye initiativer.
»Vi har brug for flere penge, åbenhed og for at gøre mere af det, vi gør i dag. Vi har i seks år arbejdet med Nest-klasser, hvor elever med vanskeligheder går sammen med almenelever, vi arbejder for at bygge bro mellem den almene og den specialiserede undervisning med nye mellemformer, vi arbejder fagligt og målrettet for stærke børnefællesskaber og vi ser på, hvordan vi kan styrke vores professionelle praksis omkring børnene i PPR. Det skal vi fortsat udvikle, ligesom vi er åbne for nye input til at skabe en bedre hverdag for børnene,« lyder det fra rådmanden i pressemeddelelsen.
Stigningen i antallet af elever i specialklasser eller specialskoler betyder, at skolernes egen finansiering af specialundervisningen stiger fra 46 mio. kr. i 2020/21 til forventet ca. 70 mio. kr. i 2021/22, fremgår det af pressemeddelelsen.
Thomas Medom har iværksat en nærmere analyse af specialundervisningsområdet, der skal omfatte både økonomi, kvalitet og organiseringen af tilbuddene, ligesom den skal forsøge at belyse årsagerne til den fortsatte stigning i antallet af børn i specialundervisningstilbud.
»Skolernes opgave er at levere den bedst mulige undervisning til alle børn, og det siger sig selv, at flere lærere og pædagoger, mere tid og bedre kompetencer kan løfte det. Der er generelt brug for flere penge til skolerne, og udviklingen her er kun med til at forstærke behovet,« siger Thomas Medom i pressemeddelelsen.
jwh