Friskolerne vinder større og større terræn
Hver sjette skoleelev i Norddjurs går i friskole, efter folkeskoler er lukket.

For et år siden åbnede Min Friskole i Ørum og blev dermed den tredje private friskole i Norddjurs Kommune.
En stor del af eleverne på friskolen er børn, der rykkede fra folkeskolen Ørum Skole, som på det tidspunkt havde mistet sin overbygning efter kommunens ændringer i skolestrukturen.
Det billede flugter med den undersøgelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har udgivet ved indgangen til det netop påbegyndte skoleår. AE har undersøgt udviklingen på skoleområdet siden 2007, og heri konkluderes det, at mange folkeskoler er lukket, mens flere børn i stedet går på fri- eller privatskoler end tidligere.
I mere end hver tredje kommune går mindst hver femte elev således på fri- eller privatskole.
Rokker ved sammenhængen
Helt så markant har udviklingen i Norddjurs Kommune endnu ikke været, men undersøgelsen viser dog, at mens andelen af børn i fri- eller privatskole i 2007 var på 8,2 procent, så var den i 2020 steget til 15,5 procent i Norddjurs Kommune. Det er cirka hver sjette skoleelev.
Ifølge AE skyldes udviklingen blandt andet, at der generelt i Danmark er lukket mange folkeskoler siden 2007. Det er særligt sket i landkommuner, og her er Norddjurs ingen undtagelse. Siden 2007 er der lukket otte folkeskoler her i kommunen.
Den udvikling er bekymrende - særligt for landkommunerne - lyder det i en kommentar i undersøgelsen fra AE.
»Skolen er et vigtigt stykke infrastruktur. Især på landet, hvor skolen ofte er samlingspunktet. Men skolen er også vigtig som institution, fordi skolen ofte er et sted, hvor børn mødes på tværs af sociale lag. Derfor er det bekymrende, når vi ser, at flere og flere børn går i fri- og privatskole, fordi det kan være med til at rokke ved sammenhængskraften i vores samfund. Hvis direktørens datter ikke længere går i klasse med kontanthjælpsmodtagerens søn, så kan det være svært at sikre opbakningen, forståelsen og tilliden til folk, der kommer fra en anden baggrund end en selv, og dermed i sidste ende bakke op om vores samfundsmodel. For de børn, der kommer fra knap så ressourcestærke hjem, er det desuden også vigtigt at have nogle forbilleder at spejle sig i hos de børn, der har en anden baggrund, anden opvækst og andre muligheder.«
I Norddjurs Kommune har netop folkeskolerne været genstand for konstant uro gennem de seneste mange år. Det ser dog ud til at ændre sig op til kommunalvalget til november.