Mikrobryggeri slog sig sammen med giganter: Resultatet kom bag på Carlsberg

Den røde øl er lavet i samarbejde med Carlsberg og blev lanceret i forbindelse med Aarhus Food Week.

Artiklens øverste billede
Bryggeriet Humland er placeret inde i Hantwerk, som stedets husbryggeri, hvor både øl og sodavand brygges til de 21 haner i baren.

Aarhus Food Week løb af stablen i starten af august. Tidligere har Aarhus Food Week kun været afholdt omkring Tangkrogen, men i år blev arrangementerne spredt i byen. En af Aarhus Food Weeks vigtigste målsætninger er at bruge mad- og drikkeoplevelser til at bringe folk sammen på tværs af skel og afstande.

Humleland laver helt ny øl

I denne ånd gik det lokale mikrobryggeri Humleland sammen med Husbyggeriet Jacobsen, Carlsberg Laboratorium i udviklingen af en helt ny øl, der blev lanceret til Aarhus Food Week.

Humleland drives af Lene og Michael Richter også kaldet Humlelænderne. De lancerede deres første øl som kommercielt bryggeri i 2013. I dag brygges der på et 1.000 liters anlæg, og øllet tappes både på flaske og fustage. I 2017 blev ægteparret fuldtidsbryggere.

Deres 10 hektoliters bryganlæg og tilhørende gæringstanke står installeret i Hantwerks lokaler ved kajkanten i Aarhus lystbådehavn, og har status som stedets husbryggeri. Det meste af Humlelands øl sælges da også via Hantwerks 21 haner, men der distribueres også til andre barer, primært i Aarhus og omegn.

Interessant samarbejde

Samarbejdet kom i stand på Sr. Brand Manager Mads Egeskov Bachs initiativ.

»Jacobsen er medsponsor af Aarhus Food Week, og derfor var det ret oplagt at brygge en øl til lejligheden. Men i stedet for bare at brygge selv, lod vi os inspirere af Aarhus Food Weeks opfordring til at samle folk på tværs af forskelligheder, og derfor valgte vi at række ud til det lokale aarhusianske mikrobryggeri Humleland, og høre om det kunne være interesseret i et samarbejde,« siger Mads Egeskov i en pressemeddelelse.

Michael fra Humleland blev nysgerrig, da han modtog en invitation til samarbejdet.

»Vi har lavet mange samarbejder, men mest med nogen på vores egen størrelse. Vi synes, det lød rigtigt interessant at få mulighed for at samarbejde med Jacobsen og ikke mindst forskerne på Carlsberg Laboratoriet. Så vi accepterede, og meldte os klar til at tage til København med åbent sind,« siger Michael Richter.

Rød øl gjorde indtryk

Til mødet, der afholdtes på Carlsberg Laboratorium, præsenterede udvalgte forskere forskellige projekter, og der blev skænket smagsprøver, hvilket naturligvis hurtigt satte gang i den gode dialog. For Lene Richter var det introduktionen til en helt rød øl, der gjorde det største indtryk.

»Jeg var meget overrasket over, at det var purpurfarvede bygkorn og ikke frugter og bær, der havde farvet øllet rødt. Det var meget inspirerende,« fortæller Lene Richter.

Den røde farve beror på bygsortens indhold af såkaldte anthocyaniner. Det er helt naturlige farvestoffer, der ligger i bygkornets ydre overflade. Lignende naturlige farvestoffer kendes fra røde vindruer og rødkål.


Resultatet af mødet blev, at Humleland påtog sig at brygge en Saison, en øltype der passer godt til sensommeren, og som bryggeriet har gode erfaringer med. Dog med den væsentlige forskel, at der undervejs i brygningen tilsættes 50 kg rød byg leveret af Carlsberg Laboratoriet, så øllet får en helt rød farve.

Den røde Saison kan smages på Hantwerk.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.