Heidi smider 1000 kroner ekstra hver måned: Nu vil hun have p-regler ændret

Beboere i det centrale Aarhus vil have gæsteparkering tilbage. Det burde være en ret, at man kan have gæster i sit hjem, uden at det skal koste en formue, lyder det.

Artiklens øverste billede
Jeg synes, det er hver mands ret at have gæster i sit hjem, uden at det skal koste en formue, lyder det fra Heidi Fisker. Foto: Privat

»Det kunne lade sig gøre, at os med beboerlicens kan have det privilegie, at vi kan købe gæsteparkering til vores gæster«.

Sådan lyder det det fra Heidi Fisker, der bor på Lollandsgade i Øgadekvarteret i det centrale Aarhus.

Budskabet er delt i facebookgruppen »Øgadernes beboere«, og Heidi Fisker vil nu sammen med andre beboere i området forfatte en henvendelse til Aarhus Kommune.

Hver mands ret

Beboere i Midtbyen i Aarhus har tidligere kunnet købe gæstelicenser til besøgende venner og familiemedlemmer. Det kostede omkring 50 kroner for en gæstelicens, der gav gyldig parkering i et døgn.

Den mulighed ophørte i januar 2019 til fordel for en ny parkeringspolitik, der blev sat i værks for at give beboere i det centrale Aarhus fortrin til områdets parkeringspladser.

For Heidi Fisker betyder de aktuelle regler, at hun skal betale omkring 1000 ekstra kroner om måneden.

»Jeg betaler for mine gæster. Folk skal fanme ikke betale, hvad det koster at besøge os. Det, synes vi, rent principielt ikke, at man kan byde folk. Det er klart, at den beslutning betyder, at det løber op,« siger Heidi Fisker til Lokalavisen Aarhus.

Mange er glade for løsningen, fordi de oplever, at det er nemmere at finde en p-plads.

Kim Gulvad Svendsen, driftschef, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

Heidi Fiskers familie bor i et byhus, og familien har cirka en overnattende familie pr. måned, fortæller hun. Der er fem børn i familien, hvilket betyder, at der en del børnefødselsdage og -arrangementer.

«Det er ikke voldsomt, men hvis vi har to hold bedsteforældre på besøg, koster det 200 pr. bil. Også om søndagen,« siger Heidi Fisker og fortsætter:

»Der må være en fordel ved at bo i kvarteret. Jeg synes, det er hver mands ret at have gæster i sit hjem, uden at det skal koste en formue.«

Da muligheden for at købe gæstelicenser i sin tid ophørte, henvendte op imod 400 borgere i områder med beboerparkering i Midtbyen sig til Teknik og Miljø for at finde en løsning i forhold til deres gæster.


Heidi Fisker arbejder til daglig som specialskolelærer på Stensagerskolen i Aarhus. Foto: Privat

Kun flere udgifter

Flere medlemmer i facebookgruppen »Øgadernes beboere« har foreslået Heidi Fisker gratis eller billigere alternativer til gæsteparkering ved familiens byhus, efter at hun har lavet et opslag i gruppen.

De foreslåede løsninger er dog ikke relevante, mener Heidi Fisker.

»Jeg er i midten af 40’erne, og mine forældre er så gamle, at jeg ikke vil sætte dem til at gå fra fx Trøjborg eller universitetet. De har ikke mulighed for at gå så langt med opbakning,« siger hun.

Heidi Fisker føler sig »bondefanget« i forhold til de regler, der trådte i kraft i januar 2019.

»Jeg ikke har fået flere parkeringsmuligheder, men i stedet fået flere udgifter. Jeg ved ikke, hvordan det er i andre gader, men i vores gade kører vi stadig rundt i 20 minutter for at finde en p-plads,« siger hun og fortsætter:

»Jeg synes, det er en ret, man har, når man bor i et hus, at man kan parkere i nærheden. Men det er måske utopi.«

Kommune: Mange er glade for løsning

Ifølge driftschef for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Kim Gulvad Svendsen, er det blevet nemmere for beboere i Midtbyen at finde en p-plads efter, at de nye regler er trådt i kraft.

»Vores oplevelse er, at det er blevet lettere for folk at finde en parkeringsmulighed i nærmiljøet. Den nye parkeringspolitik har medført, at de udfordringer, beboerne i området havde, er blevet mindre. Mange er glade for løsningen, fordi de oplever, at det er nemmere at finde en p-plads,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Han påpeger også, at der er sket forbedringer af parkeringsreglerne, siden de blev indført i starten af 2019.

»Til at starte med kunne man holde i to timer, og så skulle man flytte bilen. Nu lader man sig registrere, og så får man de to timer gratis, og så kan man efterfølgende betale. Det gjorde vi netop for at imødekomme, at man kan have gæster i mere end to timer,« siger han.

Til efteråret skal Teknik og Miljø præsentere en parkeringsredegørelse over for byrådet, og rådmand Bünyamin Simsek (V) opfordrer alle, der har forslag til ændringer i forhold til parkeringspolitkken i Aarhus Kommune til at kontakte Teknik og Miljø.

«Det er i den sammenhæng, jeg har mulighed for at ændre eventuelle uhensigtsmæssige løsninger, så det er utrolig vigtigt, at folk forholder os dem. Der er mulig for at justere den politik, som et flertal i byrådet har vedtaget,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

I det centrale Aarhus er det mange steder kun gratis at parkere efter klokken 23 om aftenen og indtil klokken syv om morgenen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.