Fra Fed Fredag i Friheden til Æblehaven ved Brabrandstien

Sebastian Kromanns profesionelle fingeraftryk er over det hele i den populære café Æblehaven ved Brabrandstien.

Artiklens øverste billede
Cykelstationen på Brabrandstien må bruges af alle. Til vinter kommer der lys i den, og man kan lade sin elcykel op, mens man drikker kaffe i Æblehaven. Foto Jan Kejser

Der er vel sjældent set en smukkere beliggenhed, end der hvor Café Æblehaven ligger. Med adgang fra Brabrandstien og med et naturskønt afslappet område, der indbyder til samtale og hygge under de store, gamle æbletræer og udsigt til marker og sø.

Æbletræerne har givet navnet til Æblehaven. De træer klatrede indehaver Sebastian Kromann nemlig i, da han var barn.

»Ja, så jeg er ikke kommet så langt væk hjemmefra. Mine forældre havde kolonihavehuset lige derover,« siger han og peger på nabohuset.

Opkøbte grunde

Sebastian Kromann har længe haft planer om at lave ”noget” på den store grund. For fem år siden opkøbte han den gamle vognmandsforretning, der lå på stedet, og siden har han også købt et gammelt sommerhus, der lå på grunden helt ned til Brabrandstien.

»Det tog mig flere år med forhandling for at få lov at købe sommerhuset. Der skulle meget overtalelse til,« forklarer han, mens vi går over mod området, hvor der før lå et sommerhus, der var helt indtaget af naturen omkring huset.

Nu overvejer han at lave urtehave der. Eller få geder, som børn kan få lov at klappe.

»Vi mangler lige, vi får en rutsjebane til ungerne. Den har jeg ikke fået sat op endnu,« siger han og sætter det på sin indre huskeseddel.

I alt har han opkøbt fire grunde, og Æblehaven spreder sig nu over 5.000 naturskønne kvadratmetre.

Iværksætter-energi

Det var først, da corona kom, at han blev helt klar over, hvad han skulle bruge grundene til.

»Alt, hvad jeg ellers tjente mine penge på, det stoppede. Og så havde jeg de containere, der var bygget om til barer og café i forvejen, og så var det nærliggende at prøve at lave noget her,« fortæller han.

Det er tydeligt at mærke, at Sebastian Kromann har en iværksætter-energi. Ideer popper ud af ham, og han ved, hvordan han skal få dem realiseret. Han er 33 år, men han har været i, hvad man vel kan kalde eventbranchen, i mange år.

Fed Fredag i Friheden

Det startede allerede, da han var 13 år, hvor han fik sit første job i Tivoli Friheden.

»Der arbejdede jeg i ni år, og jeg kørte Fed Fredag i mange år. De sidste år havde jeg driften af restauranter, cafeer og barer til Fed Fredag og sådan noget. Direkte derfra lavede jeg et cvr nummer, og det første, jeg lavede, var Sculpture by the Sea. Så var jeg ligesom indenfor,« siger han med et grin.

Når han siger ”laver” så er det produktionen bag, der er hans speciale. Det er hele logistikken bag et stort projet.

»Til Sculpture by the sea fandt jeg ikke skulpturerne, men vi havde det praktiske med at få dem til landet og få dem op at stå osv,« siger han.

Siden har han lavet mange ting. Heartland, Tinderbox, VM i sejlads, Tallships Race, bare for at nævne nogen.

»Vi har lavet alle de store ting med Aarhus Kommune. Jeg mødte også min kæreste ved Sculpture by the Sea, og nu har vi tre børn sammen,« siger han og griner.

Speget sag at få iskiosk

Han griner og smiler meget. Det kan han også gøre. Æblehaven er blevet en succes, med over 500 besøgende på de gode dage. Det er besluttet, at Æblehaven kører videre over vinteren også. Og Sebastian har altså meget erfaring og mange ideer at trække på.

»Jeg er sprunget uddannelsen over. Jeg har studenterhuen, men jeg kører på 13. sabbatår nu,« lyder det fra den driftige indehaver.

Det har ikke været ubetinget nemt at få alle tilladelser i hus. Han kalder det selv en ”speget sag” at have fået projekt Æblehaven i mål.

»Der er ikke en afdeling i Aarhus Kommune, der ikke har været inde over, at der skulle åbne en iskiosk her,« siger Sebastian Kromann, der nu er landet et nyt sted i hans allerede lange karriere.

»Jeg trives godt med det her. Det skal nok åbne nye døre, og det sker allerede. Festivallivet begynder jeg at køre lidt ud på et sidespor - normalt er jeg væk fra maj til september, det passer ikke så godt, når vi har mange små børn. Det giver mere synergi med familien med sådan noget her . Så er jeg også mere i Aarhus,« forklarer han om de private fremtidsplaner.

Det kan sagtens være, han skal noget andet i fremtiden. Han synes, byudvikling er spændende.

»Det med at konvertere en gammel grund til det her. Det synes jeg, er vildt sjovt. Det her er jo en lille skala,« siger han.


Lokale kunder

På Æblehavens grund er der både stemning af at sidde i en gammel æblehave, det er også lidt som at finde en rolig plet til en festival eller være i en kolonihave. Men vi er lige nede ved Brabrandstien. Og stilen er fundet.

»Jeg vil gerne bevare det uformelle. Det må ikke bliver for pænt. Jeg tror også, det er noget, folk godt kan lide. Man kan komme og sætte sig enten ved bordebænke sæt eller på græsset,« siger Sebastian Kromann.

Kunderne kommer primært fra lokalområdet. Det er folk, der kommer cyklende eller gående fra Brabrandstien. Mødregrupper, venindegrupper, vennepar, ægtepar, kærester, bedsteforældre med børnebørn - alle mulige der kommer for at få en kort smuk pause.

Cykelstation med lys

I Æblehavens café kan man købe bæredygtig og økologisk kaffe, te, sodavand, fadøl og vin. Der sælges også kager og hotdog, og helt i tidens ånd har Sebastian lagt vægt på at få lokalt producerede økologiske varer i cafeen.

Og så har han lavet Brabrandstiens første og eneste cykelstation.

»Jeg har fået nogen midler fra NRGI, jeg søgte i deres værdipulje og fik midler derfra til etablering af cykelstationen. Driften står jeg selv for,« fortæller Sebastian.

Ved cykelstationen kan man pumpe cyklen eller lave en mindre reparation.

»Fordi jeg har fået penge af NRGI, så har vi trukket el herned, så man kan lade sin elcykel op, imens man får en kop kaffe. Her til vinter kommer der en lille belysning på, så man kan se, hvad man laver,« forklarer han om den imponerende cykelstation.


Hverdagen er travl, helt som han lide det. Og det går fremad.

»2020 var et meget meget dyrt år, hvor jeg tabte mange penge. Jeg tror heller ikke i år bliver et gyldent år, fordi jeg har haft så mange startomkostninger. Men menneskeligt og arbejdsmæssigt, har det været rigtig godt,« siger han.

Café Æblehavens indgang finder man via Brabrandstien. Se mere på Æblehavens Facabook side.
Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.