Udvalgsformand på Tour de høst: Vi er halvvejs

Formand for Udvalget for Planter og Natur i Djursland Landboforening, Peter Poulsen, brugte ugens første dag på at besøge et par af foreningens medlemmer til en snak om årets høst.

Artiklens øverste billede

Landets landmænd står lige nu midt i årets travleste periode. Det gælder også for Peter Poulsen, formand for Udvalget for Planter og Natur i Djursland Landboforening. Der er kun én ting, der for alvor kan sætte travlheden på pause – regn. Og det var præcis, hvad der var i vente på ugens første dag. Det fik Peter Poulsen til at benytte lejligheden til at besøge et par af foreningens medlemmer på Djursland. Eftersom mejetærsker denne dag var parkeret i maskinhuset, var der både tid til en rundvisning, en kop kaffe og en snak om årets høst, fortæller Djursland Landboforening i en pressemeddelelse.

Det nye er chipskartofler

Dagens første besøg blev hos Mikal Kjeldsen, Fannerupgård ved Kolind. Mikal driver 600 ha, hvoraf de 500 ha er salgsafgrøder, og så er der 100 ha græs til hans kødkvæg. Han bød indenfor i stuehuset til en kop kaffe, mens han fortalte mere om årets afgrøder, som består af græsfrø – rajgræs, byg, hvede, raps og kartofler.

Jeg er godt halvvejs med høsten. Jeg har 5-6 gode høstdage tilbage. Jeg har indtil nu høstet tørt korn, og det er gået nemt.

Mikal Kjeldsen, Fannerupgård

»Jeg er godt halvvejs med høsten. Jeg har 5-6 gode høstdage tilbage. Jeg har indtil nu høstet tørt korn, og det er gået nemt. I år har jeg høstet middeludbytter. Rajgræsfrøene blev tvangsmodnet til sidst og vejede for lidt. De blev simpelthen brændt af i varmen i uge 28. De er allerede leveret til DLF. Mit høstede vinterbyg ligger på 5½ - 7½ tons,« lyder det fra Mikal Kjeldsen.

Rapsen er Mikal Kjeldsen kun lige gået i gang med at høste. Han har som noget nyt i år solgt lidt af rapsen på forskud, grundet den gode afsætningspris, men han har valgt at vente med resten.

»Jeg sælger sjældent på forskud. Jeg handler bredt og med mange forskellige, men jeg kan bedst lide at handle, når varen er på lager, og jeg ved, hvad jeg har at gøre med.«

I år har Mikal Kjeldsen ikke fremavlskorn, som han tidligere har haft. Han har i stedet besluttet at satse mere på kartoflerne, som hans 4 ansatte også gerne vil arbejde mere med. Han har valgt at satse på chipskartoflen, og derved købe aktier i Thorsen Chips kartofler A/S, som har givet ham mulighed for at anlægge 20 hektar chipskartofler.

»Corona har ramt både mel-og spisekartoflen. Rettighederne til at dyrke melkartofler er dyre. Jeg synes, det var en for stor investering i min alder, derfor blev det chipskartoflerne, som var nemmere at komme til for penge.«

Prissikret for første gang

Dagens andet besøg var på Lykkesholm Gods ved Trustrup, hvor Jens Blach tog imod Peter Poulsen foran maskinhuset, hvor de fire mejetærskere stod parkeret og bare ventede på at komme ud at arbejde. Også her er halvdelen af høsten i hus, og første stop på dagens rundtur blev foran det 800 tons høstede hybridrug til fremavl, som inden længe skal en tur til Tyskland.

»Her ligger 841 tons hybridrug, som vi har høstet med godt 8 tons i snit,« fortæller Jens Blach.

Med sine 2200 hektar er Lykkesholm en af Djurslands største planteavlsejendomme. De har hovedsageligt fremavl i byg, hvede og rug, hvor alt sælges til DLG på kontrakt, hvorimod alle deres frø kommer til Barenbrug. Derudover har de raps, kartofler, hestebønner og gulerødder.

»Vi har 400 ha frø. Selvom konkurrencen er hård, så producerer vi så meget frøgræs som overhovedet muligt,« forklarer Jens Blach.

Jørgen og Jens Blach er 4. generation på Lykkesholm. Det første der bliver høstet er frø – dernæst byg, hvede og rug. De 225 ha raps er de endnu ikke gået i gang med.

»Vores svaghed er klart vores fremavlslogistik. Vi skal konstant sortsrengøre, og det tager tid, og det koster. Vi er syv mand klar, når det går løs, og vi kan høste omkring 150 ha om dagen på de fire maskiner,« forklarer Jens Blach, som blandt andet står for virksomhedens korntørreri, men også gerne kører en kornvogn.

Som noget nyt har Lykkesholm ændret deres strategi. De har prissikret denne høst, inden den er kommet i hus.

»Vi har for første gang nogensinde prissikret vores korn og noget af rapsen – ganske vist for tidligt, men der var attraktive priser, og det kunne godt være det nye. Vi må se.«

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.