Håndværkerskolen skærer ned på kødportionerne: Vi vil de unge det bedste

Den jydske Haandværkerskole i Hadsten skærer ned på kød - af hensyn til både de unge og klimaet

Artiklens øverste billede
Tom Dessau er køkkenchef på håndværkerskolen i Hadsten. Foto: DjH

En ung håndværkerspire skal have den rette kost til at fungere i værkstedet. Tre gange om dagen får eleverne i Den jydske Haandværkerskoles bistro tilbudt et måltid mad, som er nøje sat sammen i forhold til unge menneskers behov, så de har den rette benzin på motoren, når de møder ind til undervisningen. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra håndværkerskolen i Hadsten, der nu skærer ned på mængden af kød i måltiderne.

Maden til skolens elever er igennem årene blevet sundere. Mængden af fedt og sukker er skruet ned, og der er flere grøntsager på tallerknerne. Nu er tiden kommet til næste skridt. Maden skal ikke blot være sund for den enkelte elev, den skal også være god for klimaet.

»I tiden med coronarestriktioner er kødforbruget skudt i vejret, og vi bruger flere tons kød om måneden. Det er ikke godt for CO2-regnskabet, men faktisk er det heller ikke sundt for de unge at få så meget kød,« siger køkkenchef Tom Dessau.

Alene i juni måned købte skolen næsten to tons kød ved en af sine grossister, hvilket har udledt over 30 tons CO2.

»Selv hvis man skal opbygge muskler, kan man nemt få dækket behovet for protein med de kødportioner på ca. 180-200 gram kød, vi serverer fremover,« siger køkkenchefen.

Mindre kødstykker

I tiden med coronarestriktioner har køkkenet dagligt serveret to varme retter til frokost. I fremtiden vil man fortsætte med de to retter, men der skæres ned i størrelsen på kødstykkerne. Det er ikke en økonomisk spareøvelse, at man vil skære ned i kødforbruget. Man vil simpelthen de unge det bedste, siger køkkenchefen:

»Vi har oplevet, at der kan gå konkurrence i at spise mest, men man kan ikke fungere godt i et værksted med fire flæskestegssandwicher i maven. Så vil vi hellere skære ned på kødet og fokusere på at lave lækkert tilbehør, som eleverne kan få en ekstra portion af,« siger Tom Dessau.

Noget af tilbehøret er allerede at finde igen i skolens populære salatbar, der igen er blevet tilgængelig for eleverne. Håbet er, at buffeten vil begrænse forbruget af CO2-tunge fødevarer og sikre mindre madspild.

jr

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.