Håndværkerskolen skærer ned på kødportionerne: Vi vil de unge det bedste
Den jydske Haandværkerskole i Hadsten skærer ned på kød - af hensyn til både de unge og klimaet

En ung håndværkerspire skal have den rette kost til at fungere i værkstedet. Tre gange om dagen får eleverne i Den jydske Haandværkerskoles bistro tilbudt et måltid mad, som er nøje sat sammen i forhold til unge menneskers behov, så de har den rette benzin på motoren, når de møder ind til undervisningen. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra håndværkerskolen i Hadsten, der nu skærer ned på mængden af kød i måltiderne.
Maden til skolens elever er igennem årene blevet sundere. Mængden af fedt og sukker er skruet ned, og der er flere grøntsager på tallerknerne. Nu er tiden kommet til næste skridt. Maden skal ikke blot være sund for den enkelte elev, den skal også være god for klimaet.
»I tiden med coronarestriktioner er kødforbruget skudt i vejret, og vi bruger flere tons kød om måneden. Det er ikke godt for CO2-regnskabet, men faktisk er det heller ikke sundt for de unge at få så meget kød,« siger køkkenchef Tom Dessau.
Alene i juni måned købte skolen næsten to tons kød ved en af sine grossister, hvilket har udledt over 30 tons CO2.
»Selv hvis man skal opbygge muskler, kan man nemt få dækket behovet for protein med de kødportioner på ca. 180-200 gram kød, vi serverer fremover,« siger køkkenchefen.
Mindre kødstykker
I tiden med coronarestriktioner har køkkenet dagligt serveret to varme retter til frokost. I fremtiden vil man fortsætte med de to retter, men der skæres ned i størrelsen på kødstykkerne. Det er ikke en økonomisk spareøvelse, at man vil skære ned i kødforbruget. Man vil simpelthen de unge det bedste, siger køkkenchefen:
»Vi har oplevet, at der kan gå konkurrence i at spise mest, men man kan ikke fungere godt i et værksted med fire flæskestegssandwicher i maven. Så vil vi hellere skære ned på kødet og fokusere på at lave lækkert tilbehør, som eleverne kan få en ekstra portion af,« siger Tom Dessau.
Noget af tilbehøret er allerede at finde igen i skolens populære salatbar, der igen er blevet tilgængelig for eleverne. Håbet er, at buffeten vil begrænse forbruget af CO2-tunge fødevarer og sikre mindre madspild.
jr