Fortællinger om ferielivet ved Grenaa Strand

Få historien om unikke sommerhuse og ferieliv ved Grenaa Strand.

Artiklens øverste billede
De står der endnu, som mange af dem har stået i snart 100 år, de charmerende gamle sommerhuse med deres opløftede terrasser ved Klitten. Billedet stammer fra Museum Østjyllands fotodokumentation ved Klitten, Grenaa Strand 2019. Du kan høre hele fortællingen om alle tiders sommerhuse og ferieliv, når der er foredrag og eftermiddagskaffe på Hotel Havlund. Fotokilde: Museum Østjylland

Eftermiddagskaffen er på bordet, og historierne om sommerhuse og ferieliv står i kø, når Museum Østjylland byder på en hyggelig oplevelse på Hotel Havlund. Torsdag 26. august kl. 16-17.30 på Hotel Havlund i Grenaa kan du høre fortællinger om Grenaas første sommerhuse og om ferielivet ved stranden.

Det er museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning og lokalhistoriker Jens Daugaard, der disker op med de mange gode historier, som knytter sig til sommerlivet ved Kattegat. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Museum Østjylland.

Især klitsommerhusene, som opstod fra 1920’erne ved Klitten, er et flot og unikt kulturhistorisk miljø. Her kan man den dag i dag se spor efter det tidlige sommerliv ved stranden

Rikke Alsbjerg Schøning, museumsinspektør.

Klitsommerhusene og det nærliggende sommerhusområde ved Grenaa Strand er lidt af en perle. Det er et værdifuldt og velbevaret eksempel på det tidlige ferie- og fritidsliv på Djursland.

»Især klitsommerhusene, som opstod fra 1920’erne ved Klitten, er et flot og unikt kulturhistorisk miljø. Her kan man den dag i dag se spor efter det tidlige sommerliv ved stranden,« fortæller museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning.

Frihed og drøm om ferie

Området vidner også om den kulturhistorie, der knytter sig til livet ved stranden og havet.

I første halvdel af 1900-tallet kom der fokus på friluftslivets herligheder, og danskerne strømmede til kysterne og kastede sig ud i det glade badeliv. Det vidner sommerhusområdet ved Grenaa Strand stadig om med sine søjlebærende selvbygsommerhuse og deres spredte beliggenhed.

»Området fortæller om det frirum, som mange danskere skabte her med lys, frisk luft og havvand i deres sparsomme fritid. For nogle en nyfunden fritid,« forklarer Rikke Alsbjerg Schøning.

»Det kulturhistoriske miljø ved Grenaa Strand fortæller historierne om borgerskabets frihed, arbejdernes drøm om ferie, det simple rekreative liv, selvbyggeri og stedets byggeskik.«

Sommerhus ved Grenaa Strand fra omkring 1932-33, inden de små hytter fik vokseværk og blev til de luksussommerhus, som mange er i dag. Vær med, når museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning og lokalhistoriker Jens Daugaard fortæller om det unikke sommerhusområde ved Grenaa Strand. Fotokilde: Grenaa Egnsarkiv

Fra hede til luksussommerhuse

Jens Daugaard kender området ud og ind og vil til foredraget fortælle om områdets historiske udvikling. Den rummer fascinerende fortællinger helt tilbage fra dengang, hvor sommerhusområdet skød op, og hvor jorden ved Grenaa Strand flere gange skiftede hænder.

Det myldrede også frem med små udsalgssteder og kiosker, som var klar til at servicere de mange glade sommergæster.

»Det er et spændende område, som jo er startet som hede og øde strande. Efterhånden udviklede det sig til et meget eftertragtet sommerhusområde med restauranter, kiosker, keglebane og minigolf. Sommerhusene begyndte at skyde op, såvel i klitten som i området vest for Kystvej. Og udviklingen er jo gået fra ganske små huse på 20 m2 til nutidens luksushuse,« fortæller lokalhistoriker Jens Daugaard.

Fotodokumentation

»I sensommeren 2019 var museets fotograf og jeg forbi området ved Klitten for at fotodokumentere sommerhusene. Det er et område, som udvikler sig, men som stadig rummer en særlig historisk interesse. Derfor tog museet en serie af flotte billeder, som skulle fange området i et øjebliksbillede,« fortæller Rikke Alsbjerg Schøning.

Udover at vise de nyeste billeder af sommerhusene vil Rikke Alsbjerg Schøning fortælle om museets arbejde med at fotodokumentere området. Museum Østjylland har et særligt fokus på fritid og turisme i sin indsamling

Billetter kan købes på museumoj.dk under ”Kalender”.

sas

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.