Billedet her viser, hvad der kan ske, når kæresten smider sine strømpebukser i skraldespanden
Tre mænd fra Aarhus har startet deres egen linje af bæredygtige nylonstrømpebukser.

I december 2019 sad Daniel Nygaard Jensen fra Lystrup på ølbar i København sammen med sine to kammerater fra Aarhus, Jonas Holst Ladefoged og Simon Worm Bækgaard. Her delte de, i sagens natur, et par øl, og Daniel delte en undren med sine gode kammerater.
»Jeg har set min kæreste smider sine nylonstrømpebukser ud i skraldespanden. Hvorfor? Alt det andet tøj, som vi har indgår i en eller anden form for cirkularitet - enten kommer det i en tøjcontainer eller hos en genbrugsbutik. Hvorfor ikke strømpebukser?« spurgte han.
Vennerne var enige om, at det, set ud fra et miljømæssigt synspunkt, er fuldstændig uholdbart at smide nylonstrømpebukser ud. På verdensplan er det milliarder af strømpebukser, der kasseres hvert år.
»Som udgangspunkt smider vi jo ikke tøj i skraldespanden, men det er som om, der er en eller anden kultur omkring strømpebuksen, fordi det er sådan et lille stykke tøj, der nemt går i stykker, så smider vi det bare ud«, siger Daniel fra hjemmet i Lystrup.
Her bor han med sin kæreste, og snart, to børn. Den førstefødte datter er fem år, og lige om lidt nedkommer Daniels kæreste med endnu et barn til familien.
Lokalavisen er på besøg, fordi vi skal snakke om vennernes strømpebukseeventyr. De er tre om det, men det bliver Daniel, vi må snakke med. For de andre to, Jonas og Simon, studerer i København.
»De har ikke fået børn, så de er ikke flyttet tilbage til Aarhus endnu,« forklarer Daniel og smiler.

Det fedeste produkt i verden
Bæredygtighed, miljø og det at passe på vores jord, ligger helt naturligt for kammeraterne. Til daglig arbejder Daniel som head of finance hos Organic Cup, der laver menstruationskopper.
»Det er det fedeste produkt i verden, har jeg lyst til at sige. At tage nogen engangsprodukter ud, som er dårlige for miljøet, og så erstatte det med et produkt, du kan bruge igen og igen - det koster nærmest ikke noget og skader ikke din krop,« fortæller Daniel.
Og så er vi tilbage ved nylonstrømper, der som oftest er 100 procent kemisk fremstillet, og hvorfor det er så vigtigt, at vi får gang i en ny måde at producere og bruge vores nylonstrømpebukser.
Daniel, Simon og Jonas blev enige om, at de skulle gå efter at fremstille nylonstrømpebukser, der skal sendes til genbrug og sikre en højere kvalitet, der ikke var kemisk fremstillet. Alt med en overordnet mission om at bidrage til en mere bæredygtig tekstilproduktion.
»Hele tekstilbranchen er en sort plet for vores miljø. Jeg synes, nylonstrømpebukser er den mest sorte plet,« siger Daniel Nygaard Jensen.
Opsparing i Restock
Vennerne dannede firmaet Restock Copenhagen.
»Vi tænkte, hvis vi kan lave en strømpebuks, der holder ti gange så lang tid som en almindelig strømpebuks, så kan vi nedbringe antallet af strømpebukser, der skal produceres. Hvis du kan lave en strømpebuks, der holder i lang tid og dermed numerisk nedbringe det antal, som den samlede danske kvindemasse har brug for at købe, så har vi rent faktisk nået et stykke med den her bæredygtighedsmålsætning,« forklarer Daniel.
De smed alt, hvad de havde af opsparing i projektet, og så gik de ellers i gang med hele forarbejdet for at undersøge strømpebuksemarkedet, samtidig med at de passede deres arbejde og studier.

Hvad er en lækker strømpebuks?
Sommeren 2020 blev brugt på at gå rundt i parker og spørge kvinder om deres forbrug af nylonstrømpebukser.
»Vi har jo aldrig selv gået med strømpebukser - vores indgangsvinkel var bæredygtigheden i forhold til produktionen og genanvendelsen. Selve udformningen havde vi som sådan ikke en holdning til, og det var rigtig meget det, vi skulle bruge viden om for at forstå, hvad er en lækker strømpebuks for gennemsnittet,« forklarer han.
De fik data fra 300 kvinder, og stort set alle svarede, at de smed deres strømpebukser ud efter endt brug.
Kvinderne gav information om, at strømperne skal være bløde og behagelige at have på.
»Og så ville de have et bredt waistband, det havde vi slet ikke tænkt på, men det har vi gjort meget ud af, at få ind i designprocessen,« fortæller Daniel.
Vennerne prøvede også selv strømpebukser, de lærte om strømpebukser, der hurtigt går i stykker, mister pasform efter få vaske, og som strammer om maven.
Så gik de i gang med at starte deres første produktion.
De søgte efter at finde de helt rigtige materialer til at lave strømpebukserne af, og de havde fokus på firmaer, der kunne fremvise pæne csr rapporter, og hvor medarbejderne arbejdede under gode forhold.
Firmaet der producerer strømpebukserne, fandt de i Italien, hvor Jonas Holst Ladefoged rejste ned for at snakke med flere firmaer og med medarbejdere for på egen hånd at sikre, at arbejdsforholdene var gode.
Strømperne skal genbruges
Restock Copenhagens nylonstrømper er lavet af rester fra tøjproduktion, der er arbejdet med holdbarheden, og selve indpakningen er helt fri for plast. Og så kommer vi til det allervigtigste i arbejdet med at få nylon væk fra skraldespandene, hvor det bare kommer til at skade miljøet.
»Vi har brugt meget tid på, at finde ud af, hvordan strømperne kan genanvendes. For en en brugt nylonstrømpe kan ikke laves til en strømpe igen. Det polyamid der er i, kan ikke blive blødt igen, når først det har været brugt. Vi har fundet et firma i Nordjylland, der vil forsøge at lave noget ud af de brugte nylonstrømper,« forklarer Daniel.

Send retur og få rabat
Restock Copenhagens koncept er, at man køber lækre bæredygtige strømpebukser, og når man så er færdig med at bruge strømpebukserne, så sender man dem tilbage til Restock. Derefter giver Restock 25 procent rabat på næste køb, hvis man sender de hullede strømpebukser retur i stedet for at smide dem ud.
»Vi vil gerne skrive til kunder i god tid inden - prøv lige at kigge i din skuffe - har du brug for flere strømpebukser lige nu? Rent økonomisk er det kortsigtet og dumt for vores forretning, men på lang sigt er det bare mere troværdigt, når man mener, at man vil lave noget bæredygtigt« forklarer Daniel.
Han er helt åben omkring, at trioen, der har baggrund i statskundskab, jura og økonomi, mangler noget for at få salget af strømpebukser til at eksplodere.
»Vi mangler lige det der salgsgen. Det har vi ikke rigtigt,« siger han med et smil.
Jubler ved salg
Restock Copenhagen er fortsat i den spæde start. Det seneste halvandet år er brugt effektivt, og der er lagt uendelig mange timer i forarbejdet.
Det første par strømpebukser blev solgt i marts, og siden er godt 100 par strømpebukser sendt til kunder, hvoraf mange har meldt tilbage om stor tilfredshed.
»Vi er stadig der, hvor vi alle tre får besked på vores mobil, hvis der er et køb i webshoppen. Så jubler vi allesammen,« fortæller Daniel og griner.
