Klumme: Optimismen spirer i erhvervslivet

Vi har bedt direktør hos Erhverv Aarhus Marc Perera Christensen komme med en status på, hvordan det står til med erhvervslivet i Aarhus.

Artiklens øverste billede
Direktør hos Erhverv Aarhus Marc Perera Christensen giver her status på, hvordan erhvervslivet i Aarhus har det. Foto Birthe Vembye for Erhverv Aarhus. Foto: Erhverv Aarhus

Hos Aarhus Erhverv bliver vi mødt med en god portion optimisme, når vi taler med byens virksomheder. De regner bl.a. med at ansætte flere medarbejdere – hvis de kan finde dem – og komme styrket ud af 2021.

Det seneste halvandet års coronamaraton betyder selvfølgelig, at det ikke er en decideret jubeloptimisme, der præger erhvervslivet. Man har dog en stærk tro på, at vi er på rette spor. Ifølge en Erhverv Aarhus-undersøgelse fra foråret 2021 forventer næsten halvdelen af virksomhederne at komme styrket ud af 2021. Kun 16 procent forventer det modsatte. Det billede er jeg overbevist om, holder stik.

Virksomhederne udvikler sig

Billedet holder stik, fordi byens erhvervsliv har været særdeles omstillingsparat. Mange virksomheder har benyttet coronaen som en udviklingsplatform og har f.eks. dygtiggjort sig inden for den grønne omstilling, fremskyndet digitaliseringsplanerne eller skærpet medarbejdernes kompetencer, så de er bedre rustet til fremtidens udfordringer. Det kommer dem til gode nu, hvor corona-pandemien er mere håndterbar end længe.

Der er selvfølgelig brancher, som kæmper med et corona-efterslæb. Det gælder f.eks. oplevelsesindustrien, kultur og turisme. Heldigvis har sommeren været god ved de brancher. Det giver fornyet tro på, at oplevelsesindustrien kan vende tilbage til en nogenlunde normal hverdag. Og dét har stor betydning for byen, da Aarhus på mange måder er afhængig af, at vi har et spirende kulturliv og et stærkt turisme-brand. Det skal vi værne om.

Dygtige hænder og hoveder efterspørges

Det er dog ikke uden kvaler at vende situationen for flere brancher. F.eks. har byens restaurationer haft svært ved at tiltrække medarbejdere i takt med, at samfundet genåbnede. Manglen på arbejdskraft gør sig gældende i flere brancher og er blandt de største udfordringer i forhold til at sikre fortsat vækst.

Hos Erhverv Aarhus slår vi et slag for, at man benytter sig af muligheden for at ansætte unge, dygtige mennesker fra byens uddannelsesinstitutioner. Primært fordi de kan byde ind med kompetencer, som styrker virksomheden, og dels fordi det bekæmper den stigende dimittend-ledighed.

Vi anbefaler også, at virksomheder kigger uden for landets grænser efter arbejdskraft. Aarhus har takket være en årelang indsats i samarbejde mellem en række af områdets internationale virksomheder, Aarhus Universitet, Aarhus Kommune og Erhverv Aarhus fået status som en attraktiv international karrieredestination. Det er derfor blevet nemmere at tiltrække og fastholde internationale medarbejdere, hvis man har behov for særlige kompetencer til at udvikle forretningen.

Politisk anerkendelse af erhvervslivets betydning

En anden væsentlig årsag til, at optimismen kan spire, er, at erhvervslivet bliver hørt og anerkendt på Christiansborg. Aarhusregionen har opnået status som landets anden vækstmotor takket være et driftigt erhvervsliv. Derfor blev der også set vores vej – selvfølgelig med hjælp fra os i Erhverv Aarhus og vores mange stærke samarbejdspartnere – da regeringens infrastrukturplan blev besluttet i foråret. Udvidelserne på E45 og etableringen af Marselistunnelen sikrer bedre adgang til resten af landet og får derfor stor betydning for erhvervslivets udvikling.

Når mennesker mødes

Den spirende optimisme fremmes også i mødet mellem mennesker – og nu kan vi endelig mødes igen. Vi har netop afviklet vores årlige Aarhus Konference, og oplevede den særlige energi, som opstår, når vi udveksler viden, ideer og inspirerer hinanden til at gå nye veje. Aarhus’ erhvervsliv kan netop noget særligt, når vi mødes på tværs. Vi har gang på gang set flotte resultater og synergier, når vi sætter hinanden i spil i skæve samarbejder mellem eksempelvis erhvervs- og kulturlivet.

Så der er gode grunde til optimisme – og vi ser frem at gøre vores til at få optimismen til at blomstre i resten af 2021.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.