Søhesten rider igen på Sølund
Hylke Ridecenter har overtaget driften af Søhesten i Landsbyen Sølund. En ordning til gavn for alle parter.
Der er slet ingen tvivl: De to borgere fra Sølund, der netop har afsluttet deres ridetur og nu står på Sølunds ’ridecenter’ Søhesten, har haft en god oplevelse. En rigtig god en af slagsen, endda.
Det er Ann-Kathrine Friis Sølvsten, der har styret den halv times trækketur rundt på Sølunds stier. Hun er uddannet ergoterapeut og ansat af Lærke Rikskov, indehaver af Hylke Ridecenter, til at styre løjerne på Søhesten. Efter et godt stykke tid med samtaler, afbrudt af coronaudfordringerne, har Hylke Ridecenter og Landsbyen Sølund nemlig indgået et samarbejde, hvor ridecentret driver Søhesten.
Ridetræningen er guldklump på Sølund og noget,vi bruger i vores pædagogiske arbejde
»Tidligere har det været vores heste, der har været i Søhesten, hvor Sølund har haft brugsretten til hestene,« forklarer Lærke Rikskov og suppleres af aktivitetscenterleder i Landsbyen Sølund Lars-Peter Mølgaard Frandsen.
»Det har været pædagogisk personale på Sølund med baggrund i at arbejde med heste, der har passet hestene i Søhesten, mens personale fra Hylke Ridecenter har passet og trænet hestene uden for tilbuddet i hverdagene,« fortæller han.
Erfaring med ridefysioterapi
Et incitament for Sølund til at udvide samarbejdet med Hylke Ridecenter bunder i økonomi, et andet et ønske om specialisering. Institutionen har nemlig skullet spare, forklarer Lars-Peter Mølgaard Frandsen.
»Derfor har vi kigget på, om vi med succes kunne gøre noget andet og haft en dialog med Hylke Ridecenter om det gennem et par år.«
At Hykle Ridecenter er inde i billedet i forhold til at arbejde med borgerne på Sølund, skyldes en ekspertise oparbejdet gennem mange års ridefysioterapi. Hylke Ridecenter har mange års erfaring med ridefysioterapi, og sammen med ridefysioterapeuterne på stedet har centret gennemgået en akkreditering, så fysioterapien lever op til det nationale niveau for kvalitet og dermed certificeret igennem Den Danske Kvalitetsmodel.
At ride en tur giver både kognitive og fysiske gevinster og en ro som sidder i kroppen i flere dage
»Vi har en masse erfaring, som vi kan trække på i forbindelse med Søhesten. Ud over at være uddannet ergoterapeut har Ann-Kathrine været ansat som omsorgshjælper på Sølund og har også andre steder arbejdet med borgere med samme udfordringer som Sølunds borgere har,« fortæller Lærke Rikskov og understreger, at det for hende og Hylke Ridecenter gælder om at udvikle et specialiseret tilbud på Søhesten, der også kan være til gavn for andre de cirka 60 Sølund-borgere, der i øjeblikket går til ridning.
»Jeg har eksempelvis fået en del henvendelser fra de kommunale bosteder, der kan se ridetræningen som noget, der kan gavne deres borgere. Så det handler for os som ridecenter om at udvikle tilbuddet, så så mange som muligt kan få glæde af det,« siger hun.
Fokus på placering
Lars-Peter Mølgaard Frandsen slår fast, at det for Sølunds borgere er afgørende, at ridetilbuddet er placeret tæt på deres bopæl.
»Er sådan et tilbud ikke placeret helt tæt på, duer det ikke. Det handler både om, at en lang køretur ikke er et tema for alle borgere, samt om personaleressourcer. Derfor er det afgørende, at Søhesten ligger så tæt på resten af Sølund,« siger han og glæder sig over, at hestene og aktiviteterne i Søhesten er med til at skabe liv på matriklen.
»Sølunds borgere befinder sig primært på Sølunds områder, så derfor er det kærkommen, at der er liv på området, og vi er rigtig glad for, at det er folk udefra, der skaber livet. Der er så mange muligheder i det her projekt, og jeg er glad for, at vi kan rulle det ud nu, hvor der er kommet mere styr på coronasituationen,« siger han.
Tilbuddet på pædagogisk ridning har nemlig været lukket ned i coronapandemiens første tid, og det har været et savn for de borgere, der benyttede tilbuddet inden. Desuden har nedlukningen betydet, at mange af borgerne har skullet vænne sig til hestene igen.
»Af den grund holdt vi åbent hus i to uger, hvor borgerne kunne se hestene og klappe dem samt møde personalet i Søhesten,« fortæller Ann-Kathrine Friis Sølvsten og garanterer, at tilbuddet har været savnet.
»Det er der slet ingen tvivl om. Vi bliver mødt med kys og kram, og hestene har også fået en ordentlig omgang kærlighed. Jeg kan godt mærke på borgerne, at der har været en pause, men mange er nysgerrige og bliver glade, når de oplever, at hestene er tilbage, selv om det måske kun handler om at give dem en gulerod og få en snak,« siger hun og understreger vigtigheden af at have et tilbud, der er genkendeligt for Sølunds ryttere.
Vigtige rutiner
Lars-Peter Mølgaard Frandsen tilføjer, at genkendelighed, rutiner og regelmæssighed er uhyre vigtigt for borgerne i Landsbyen Sølund.
»Det er ganske enkelt en af grundstenene herude. Så også derfor er vi glade for, at der er kommet gang i ridningen igen,« siger han.
Ridetræningen med udspring i Søhesten er imidlertid meget mere end en vigtig, daglig rutine. Gevinsterne er nemlig store for borgerne.
»Der er store mentale gevinster ved at sidde på så stort et dyr, og der er rigtigt mange af borgerne, der der er glade for oplevelsen. Ridetræningen er guldklump på Sølund og noget,vi bruger i vores pædagogiske arbejde,« fortæller Lars-Peter Mølgaard Frandsen og suppleres af Lærke Rikskov.
»Kropsbevidsthed øges og mange sanser i er spil, når man sidder på hesten. Det giver også meget rent muskelmæssigt at sidde på hesten. Og så aktiveres der såkaldte spejlneuroner mellem hest og rytter, og man kan godt mærke forbindelsen til hesten hos borgerne. Ikke nødvendigvis verbalt, men det kan ses. Derfor er det nødvendigt, at man ved, hvad man skal kigge efter under rideturene, så vi ikke overskrider folks grænser. Vi skal tage hensyn til den specielle målgruppe, vi har på Sølund,« siger hun og tilføjer:
»At ride en tur giver både kognitive og fysiske gevinster og en ro som sidder i kroppen i flere dage. Vi glæder os til at høre, om personalet kan mærke forskel, når vi har været i gang et stykke tid.«
Afgørende samarbejde
Ann-Kathrine Friis Sølvsten påpeger det vigtige i, at ’hestefolket’ arbejder sammen med personalet på Sølund.
»Det er uhyre vigtigt med godt samarbejde med personalet, fordi de kender borgerne. Vi får jo bare et øjebliksbillede, når vi har borgeren på hesten, så og vi har brug for mere end det. Det e spændende, at vi kan tilrettelægge efter den enkeltes behov og graduere løbende, også fordi der har været en lang pause, hvor borgernes funktionsniveau måske har ændret sig. Vi vil og kan udfordre de enkelte ryttere, og jeg lærer noget nyt hver dag, så min faglighed bliver udfordret, også fordi vi kan lave vidensdeling med det, vi arbejder med via ridefysioterapien på Hylke Ridecenter. Så jeg føler jeg har verdens bedste job,« smiler Ann-Kathrine Friis Sølvsten.