Forslag til budget: Her kan der spares de kommende fire år

Budgetforhandlingerne står for døren. Nu er administrationen klar med sit bud på 'Budget 22-25'.

Artiklens øverste billede
Det endelige budget besluttes på et byrådsmøde 12. oktober.

I slutningen af august går politikerne i gang med budgetforhandlingerne.

Forud for dette har administrationen udarbejdet et forslag til ’Budget 2022-25’. Heri ser man administrationens bud på reduktioner, udvidelser og anlæg. Disse forslag kan politikerne tage udgangspunkt i og forhandle ud fra. Det er altså langt fra sikkert, at punkterne i forslaget bliver realiseret.

Administrationen foreslår besparelser for i alt 82,7 millioner kroner, fordelt nogenlunde ligeligt over de kommende fire år.

Omvendt foreslår administrationen, at to områder får tilført i alt 120 millioner kroner, fordelt ligeligt over fire år. Der er tale om ’sårbare børn og unge’, da udgifterne på området er stigende primært som følge af flere og dyrere anbringelser. Desuden ’handicap og psykiatriområdet’, hovedsageligt på grund af en nettotilgang af borgere til botilbuddene.

Endelig er der forslag til anlæg for i alt 668 millioner kroner over fire år.

Væk med psykologhjælp

I alt foreslår administrationen besparelser 38 steder. Børne- og skole-området samt social- og sundhedsområdet står for de 29 af dem.

Blandt andet foreslås det at spare lige under to millioner kroner over fire år ved at nedlægge tilbuddet om psykologhjælp til unge mellem 15 og 25 år. Tilbuddet benyttes primært af unge, som oplever angst, tvangstanker eller mistrivsel. Tilbuddet har de seneste fem år varetaget mere end 1.000 henvendelser.

I samme boldgade foreslås det at spare 2,6 millioner kroner ved at nedlægge 14 gruppetilbud, som PPR varetager, for sårbare børn og unge.

En af de største besparelser, foreslår administrationen, sker på området ’særlige intensive undervisningsforløb i skolerne’. Her lyder beløbet på minus 5,3 millioner kroner. Forløbene er for elever, der har brug for i en periode at arbejde mere intensivt med eksempelvis dansk eller matematik eller for elever med begyndende mistrivsel.

»Det er skolernes erfaring, at de involverede elever generelt udvikler sig gennem forløbene og har glæde og gavn af indsatsen,« skriver administrationen i forslaget til budgettet.

Mindre hjemmebesøg

På ældreområdet foreslår administrationen blandt andet at fjerne 15 minutters ugentlige besøg fra hjemmeplejen til de 220 borgere, der modtager flere besøg om ugen. De 15 minutters besøg anvendes til øget omsorg, nærvær og støtte, hvor borgeren sammen med den faste kontaktperson gennemgår eventuelle særlige behov. Sløjfes kvarteret vil der kunne spares 5,2 millioner kroner over fire år.

På socialområdet foreslås desuden blandt andet at nedlægge sundhedsplejens forældrecaféer, der er et åbent tilbud målrettet forældre med børn i alderen 0-1 år. På den måde vil kunne spares i alt 712.000 kroner over hele perioden. Forældrecaféerne afholdes én gang om måneden i byerne Hammel, Hadsten, Hinnerup, Ulstrup, Søften, Foldby og Voldum. På forældrecafeerne er der oplæg, rådgivning, erfaringsudveksling og netværksdannelse.

»Det estimeres, at tilbuddet benyttes af cirka halvdelen af småbørnsfamilierne i Favrskov Kommune,« skriver administrationen.

Færre kulturprojekter

På kultur-feltet foreslår administrationen at reducere budgettet til ’kulturinitiativer’ med i alt 1,5 millioner kroner. Kommunens foreninger kan ansøge puljen om et beløb til deres idé, og Kultur- og Fritidsudvalget kan derudover selv iværksætte initiativer.

»Budgetreduktionen vil medføre, at færre kulturprojekter opnår tilskud, eller at kulturaktører i højere grad skal rejse medfinansiering, for eksempel via egenbetaling eller via midler fra eksterne puljer og fonde,« skriver administrationen.

På fritids-området foreslås det blandt andet at reducere budgettet til drift og vedligehold af Favrskov Kommunes MTB-spor med i alt 400.000 kroner, ligeligt fordelt over fire år. Der er etableret MTB-spor i både Hammel, Hadsten, Hinnerup og Ulstrup.

»De eksisterende MTB-spor har relativ høj standard og kvalitet. Sporene tiltrækker besøgende fra andre kommuner. Det er vigtigt fortsat at vedligeholde de eksisterende MTB-spor. Det forventes imidlertid, at det er muligt at opretholde en tilstrækkelig vedligeholdelsesstandard af sporene trods en reduktion af budgettet,« skriver administrationen.

Alle administrationens forslag til ’Budget 22-25’ kan læses på www.favrskov.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.