Klar tendens på sommerhusmarkedet: Ikke set i 100 år
På et halvt århundrede er vores pladsbehov i sommerhuset steget med op imod 50 procent.

De nybyggede sommerhuse, der er poppet op i løbet af de seneste ti år, rummer nemlig i gennemsnit over 100 kvadratmeter - og det er første gang i 100 år, at sommerhusstørrelsen når op i det niveau.
Det viser helt nye tal fra boligmediet Boliga.dk.
I 60’erne og 70’erne kunne vi således nøjes med sommerhuse, der i gennemsnit bød feriegæsterne velkomne på 70-75 kvadratmeter, mens de sommerhuse, der har set dagens lys fra 2011 og frem til 2020, i gennemsnit rummer 105 kvadratmeter.
»Større sommerhuse skyldes mange forhold. En generel velstandsstigning er en af dem. Et lavt renteniveau har også muliggjort udvidelser og nybyggerier. Men det funktionelle er også af betydning, hvor der skal være plads til et godt køkken, badeværelser med mere. Sommerhusenes udstyr er kommet til at ligne helårsboligens, og det fylder. Isolering, som gør husene beboelige uden for hovedsæsonen tager også kvadratmeter op,« siger professor Anne-Mette Hjalager fra Syddansk Universitets Center for Turisme, Innovation og Kultur.
»Det er også af stor betydning, at mange sommerhuse udlejes. Det er nemmest at udleje huse med tre soveværelser eller mere og minimum to badeværelser - ikke at alle har det. Det er blevet mere almindeligt, at ejerne udlejer, blandt andet for at kunne finansiere investeringen.«
Antallet af kvadratmeter i ferieboligen er steget siden 1940’erne, der er det årti i de seneste godt hundrede års Danmarks historie, der huser landets mindste nybyggede sommerhuse. Fra 1941 og frem til 1950 lød den gennemsnitlige sommerhusstørrelse nemlig bare på 66 kvadratmeter.
I årtiet efter var det gennemsnitlige antal stort set uændret, mens der fra begyndelsen af 90’erne for alvor begyndte at ske en udvikling. Her rundede den gennemsnitlige størrelse på fritidsboligen 90 kvadratmeter.
Dermed var de sommerhuse, der blev bygget i årtiet, større end de ejerlejligheder, der blev gjort indflytningsklare i samme periode. Det samme gør sig gældende i dag, hvor en gennemsnitlig nybygget lejlighed fra perioden mellem 2011 og 2020 rummer 14 kvadratmeter færre end sommerhusene fra samme periode.
Tidligere tiders storhed
Det er ikke første gang, at størrelsen på de danske sommerhuse runder 100 kvadratmeter. For godt 100 år siden fra 1911-2020 lød den gennemsnitlige nybyggede sommerhusstørrelse på 112 kvadratmeter – årtiet før det lød den på 116.
»For 100 år siden var sommerhuse typisk et velhaverfænomen, men sommerhuse blev mulige for mange mennesker med lavere indkomster, da der blev udstykket nye sommerhusgrunde i stort tal i 1960’erne og 1970’erne,« siger Anne-Mette Hjalager til Boliga.dk.
Blandt de sommerhuse, der for øjeblikket er til salg, og som oprindeligt så dagens lys i starten af det forrige århundrede, ligger langt de fleste på Danmarks kyster særligt i området fra Skagen til Blokhus og mellem Tisvilde og Gilleleje, mens også Bornholm huser en del af det nuværende udbud med flest år på bagen.