Psykolog har også spiritualitet i værktøjskassen

Psykolog Bende Riis har netop åbnet psykologpraksis i Alken

Artiklens øverste billede
Psykolog Bende Riis har på egen krop og sind haft stor glæde af at inddrage spiritualitet, specielt under sin egen kræftsygdom. Foto: Anette Bonde.

»Når vi åbner op for det spirituelle, bliver vi bedre til at sige både ja og nej, og gå efter det, der virkelig betyder noget i det konkrete liv. Det hjælper ind i alle områder af livet, og det kræver ingen forudsætninger. «

Bende Riis har 20 års erfaring som psykolog, og har blandt andet arbejdet på Regionshospitalet Viborg og været en del af et psykolog-fællesskab i Viborg. Et kræftforløb tvang hende til at holde pause, og hun oplevede på egen krop og sind at blive hjulpet af spiritualitet.

Dette inddrager har nu i sin praksis, som hun netop har åbnet i Alken. Det er naturligvis op til den enkelte patient, hvorvidt spiritualiteten skal indgå ved siden af den kognitive psykologi.

At inddrage noget større

Bende Riis peger på, at den kognitive psykologiske metode med fordel kan kombineres med en spirituel tilgang, når man rammes af en livskrise som alvorlig sygdom, sorg, stress, angst, depression etc.

Vi kan jo ikke altid alting selv, og vi skal ikke altid selv alene

Psykolog Bende Riis

»Når man inddrager noget større, oplever mange, at de tør slippe kontrollen, slippe angsten og får tillid til processen. At noget større går ind og hjælper,« forklarer hun.

»Vi tror måske, vi ved, hvad der er den bedste vej for os at gå, men nogle gange skal man lægge det fra sig. At lægge kontrollen fra sig, kan frigøre meget, man ikke selv kunne have forudset. Det handler om overgivelse, og at man får fat i en dybere del af os selv, som alle mennesker rummer. Vi kan jo ikke altid alting selv, og vi skal ikke altid selv alene.«

»Vi kan læne os ind i og få hjælp fra Gud, Kristus, Moder Natur, Kærligheden - det handler for det enkelte menneske om at finde en tilgang, der er meningsfuld.«

Kontakt til glæde og fred

Det er Bende Riis’ egen oplevelse, at der er forbundet en glæde ved at slippe kontrollen og overgive sig til noget Højere, noget Større.

»Når vi ikke løber væk fra det, der gør ondt men tør stå midt i det og få hjælp og åbner op, kommer vi i kontakt med en dyb glæde, der ligger ud over udfordringerne og smerten.«

Under sit eget sygdomsforløb oplevede hun det også hos kræftramte, der ikke overlevede.

»De opnåede en forsoning og taknemmelighed for at få lov at gå døden i møde med fred.«

»Men vi behøver jo ikke at vente med at opnå glæde og forsoning, til vi skal dø,« tilføjer hun med et glimt i øjet.

Selvaccept og selvomsorg er også en del af processen.

Ud over at få hjælp under sin egen sygdom har processen i øvrigt også hjulpet hende til at få ryddet op i sit liv, og hun fik skabt positive forandringer i sine nærmeste relationer.

»Kombinationen af psykologi og spiritualitet er også en fin indgang til at finde et ståsted i livet og skabe det man brænder allermest for.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.