KV21: Bliver folkeskolerne i Norddjurs virkelig fredet?

Kommunens skoler har længe stået på en brændende platform, men det ser ud til at forandre sig op til kommunalvalget.

Artiklens øverste billede
Det ser ud til, at der op til valget i november bliver anderledes ro på skoleområdet end tilfældet har været i det meste af den snart forgangne valgperiode. Arkivfoto: Ernst van Norde

Om tre måneder går det løs igen i stemmeboksene, når den kommende kommunalbestyrelse skal sammensættes 16. november. Som regel betyder det også, at der allerede nu er murren i Norddjurs Kommunes kroge om, hvilke folkeskoler der kan stå for fald i den kommende valgperiode. Sådan ser det imidlertid ikke ud til, at det går denne gang. Tværtimod faktisk.

Før sommerferien bakkede en samlet kommunalbestyrelse op om et nyt forslag til kvalitetsstandarderne i Norddjurs Kommunes folkeskoler, hvis formål er den generelle styrkelse af de lokale skoler.

Der er mere konsensus på folkeskoleområdet, end der nærmest har været nogensinde i Norddjurs Kommunes levetid. Nu går alle politikere ind til budgetforhandlingerne med et ønske om at styrke folkeskolen.

Mads Nikolajsen (SF), formand for Børne- og Ungdomsudvalget

Derudover er der allerede enighed om, at der skal øremærkes tre millioner kroner til indvendig renovering og vedligehold af skolerne, og det er alt sammen ganske nye toner i debatten om folkeskolerne, mener formand for Børne- og Ungdomsudvalget Mads Nikolajsen.

»Der er mere konsensus på folkeskoleområdet, end der nærmest har været nogensinde i Norddjurs Kommunes levetid. Nu går alle politikere ind til budgetforhandlingerne med et ønske om at styrke folkeskolen, og det betyder, at snakken kommer til at handle om kvaliteten på skolerne og ikke om, hvilken skole der skal lukkes,« siger Mads Nikolajsen.

Turbulent tid

Sådan har det ikke just været i den snart forgangne valgperiode, som har været præget af enorm uro for kommunens folkeskoler.

Særligt eksemplificeret ved farcen omkring Mølleskolen og Toubroskolen, hvor kommunalpolitikerne undervejs nærmest løb fra ansvaret i forhold til at beslutte hvilken skole, der skulle lukkes for i stedet at overlade det til de to skolebestyrelser at finde en løsning.

Derudover har midten af Norddjurs Kommune været hårdt ramt.

Min Friskole i Ørum er opstået som en direkte protest mod lukningen af overbygningen på Ørum Skole. Det førte til elevflugt fra folkeskolen til den nye privatskole og resulterede i den endelige lukning af Ørum Skole. Et billede - som man kan læse på forsiden af denne avis - gør sig gældende over hele landet, hvor flere og flere forældre vælger fri- eller privatskoler som læringsinstitution for deres børn.

Begyndende succes

Børne- og Ungdomsudvalgsformanden mener dog, at politikerne har draget læring af de uheldige episoder, og fremhæver beslutningen om at etablere overbygning på Glesborg Skole som et eksempel på, at kommunalbestyrelsen er parat til at prioritere folkeskolen.

»Det der skete i Ørum, var et meget tydeligt eksempel for os på, hvad der var gået galt. Vi ser nu, at der er kommet stor opbakning til folkeskolen i Glesborg, og det må være et udtryk for en succes, at vi har en by, der har taget overbygningen til sig og nogle forældre, som gerne vil have folkeskolen og ser dens kvaliteter,« siger Mads Nikolajsen og tilføjer:

»Det er også bare nødvendigt, at en kommune så bakker helhjertet op. Der har vi slingret og ikke været enige i kommunalbestyrelsen, og det har været med til at skabe tvivl om skolerne og ikke mindst børnebyerne. Jeg ved ikke, om det holder, men lige nu er der ret stor konsensus om, at folkeskolernes kvalitet skal løftes.«

Noget frygteligt rod

Noget tyder på, at han har ret. Venstres Lars Østergaard har tidligere været en af de store fortalere for, at antallet af folkeskoler i kommunen bør tilpasses.

Vi tilpassede bare ikke skolerne i tide. Siden da har det været noget frygteligt rod, men jeg kommer ikke til at gå ud i valgkampen og sige en masse om skolerne denne gang.

Lars Østergaard, Venstre

Før valget i 2017 var han da også den eneste af politikerne, der åbent mente, at lukninger af skoler var en nødvendighed. Den melding kommer ikke fra Lars Østergaard i denne omgang, lyder det fra Venstre-manden, som dog stadig mener, at tilpasningen af skoleområdet i Norddjurs har været fodslæbende.

»Jeg sagde allerede for fire år siden, at midten af kommunen har plads til én skole, og jeg synes jo, det er positivt, når der oprettes friskoler, men vi tilpassede bare ikke skolerne i tide. Siden da har det været noget frygteligt rod, men jeg kommer ikke til at gå ud i valgkampen og sige en masse om skolerne denne gang. Det kan stadig ærgre mig, at så mange elever i Toubro-området nu går på andre skoler, men jeg tror, Mads (Nikolajsen, red.) har ret, når han siger, at vi ikke kommer til at tale om flere skolelukninger,« siger Lars Østergaard.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.