Dette billede var dråben: Nu har Jakob gennemlevet vild forvandling

51-årige Jakob Diget Pedersen har gennemført en enorm livsstilsændring. Nu løber han Brabrandstien tynd for at holde sig i form til at løbe maratonløb i hele landet. Det bliver årligt til 50-55 af slagsen.

Artiklens øverste billede
Fotoet som fik Jakob Diget Pedersen i gang med at løbe og tabe sig. Her fra en færgetur fra Kiel til Oslo. Privatfoto.

Et rygestop kan føre til mange ting. For de flestes vedkommende lidt flere kilo på sidebenene, fordi nikotin-abstinenserne skal dulmes.

I Jakob Diget Pedersens tilfælde resulterede det også i overvægt efter at have udskiftet dagens 30 cigaretter med søde sager og usund kost. Men i 2013 tog han en livsændrende beslutning.

»Efter jeg havde set et foto af mig selv, tænkte jeg bare: ’Sådan skal jeg bare ikke se ud. Det skal simpelthen være løgn, det her’. Og så besluttede jeg mig for at give mit liv en anden retning,« fortæller Jakob Diget Pedersen, som var oppe på en kampvægt på 100 kilo.

Brabrandstien er Jakob Diget Pedersens foretrukne løbeterræn. Han bor 200 meter fra den. Foto: Kim Skovrup Andersen

Med livsstilsændring og sundere kost fulgte motionsløb, og det fik han smag for.

»Løb fangede mig lynhurtigt, og efter et halvt år var jeg nede på 74 kilo. Så meldte jeg mig til et halvmaratonløb. Det var ekstrem hårdt, og jeg var total færdig. På det tidspunkt kunne jeg overhovedet ikke forestille mig at kunne løbe det dobbelte,« siger den 51-årige løbeentusiast.

Efter at have sundet sig et par dage meldte han sig alligevel til den klassiske distance på 42,195 kilometer i november 2014. Den blev gennemført men resulterede i to meget betændte akillessener. Og en maratonpause på halvandet år.

»Det døjede jeg med længe, og det var fordi, jeg simpelthen ikke havde trænet mig ordentlig op til mit første maratonløb. Alligevel var jeg nødt til at prøve det igen, for det fascinerede mig,« siger han.

I 2016 blev det andet maratonløb gennemført, og så har det bare kørt slag i slag lige siden. Med en fortsat fascination.

For at få så mange maratonløb på CV’et som muligt er Jakob Diget Pedersen selv med til at arrangere og ruteplanlægge de såkaldte cannonball-løb, hvor hver enkelt deltager selv sørger for tidtagning og forplejning. Det foregår oftest tæt på hans bopæl ved Brabrandstien og Årslev Engsø med op til 50 deltagere. Men det er meningen, at han vil finde andre steder i Aarhus, hvor der er mulighed for at lave lignende arrangementer.

I forhold til de store løb går man mere op i hyggen og det sociale samvær til cannonball-løbene.

Det var netop ved et cannonball-løb, at Jakob Diget Pedersen løb sit maraton nummer 250.

Maratonmanden fra Brabrand har en bunke medaljer hængende på gardinstænger.

Ultraløber

Men det er ikke kun maratonløb, der interesserer ham. Den 4. september springer han for anden gang ud som ultraløber på Mors i et 160 kilometer løb.

»Ultraløb har også fanget mig. Sidste år løb jeg distancen på 18 timer og 21 minutter. Det var en af mit livs største løbeoplevelser. Den anden var, da jeg kom med i ’Klub 100 Marathon’,« siger Jakob Diget Pedersen, der løber 450 kilometer om måneden.

På sin venstre læg har maratonmanden fået tatoveret et minde om, at han er med i ’Klub 100 Marathon Danmark’. Foto: Kim Skovrup Andersen.

»De fleste forstår ikke rigtig, hvorfor jeg bruger så meget tid på løb. For mig svarer det her med at tage ud til et maratonløb til at tage en seks timers dag på golfbanen. Med transport og løb bruger jeg ofte seks timer på et maratonløb. Løb gør noget godt for velværen, og så kan jeg godt li’ maratondistancen, fordi der ikke er to løb, som er ens. Man skal tænke sig mere om og mærke efter, hvordan man har det på selve dagen,« siger han og fortsætter:

»Jeg mærker altid efter og lytter til, hvad min krop fortæller mig. Jeg har aldrig løbet efter en fast plan. Og jeg har 7-9-13 ikke været skadet, siden jeg havde problemer med mine akillessener.«

Drømmer om 1.000

I Danmark er det Aneste Fredskov, der med 902 maratonløb i fødderne, har rekorden for flest gennemførte maratonløb.

Selv drømmer Jakob Diget Pedersen om at nå 1.000 maratonløb.

»Prognosen siger, at når jeg løber 50-55 maratonløb om året, så det kan godt lade sig gøre at nå 1.000. Men det er selvfølgelig noget uvist, og i sidste ende er det jo min krop, der bestemmer det. Det vigtigste er, at det er sjovt, og jeg har glæden og sulten. Først og fremmest kunne jeg rigtig godt tænke mig at komme op på 300 gennemførte maratonløb, for så bliver jeg optaget på verdensranglisten. Der er 70 danskere på den liste, og det ville være fantastisk at komme på den liste med den baggrund, jeg har haft og set i forhold til, hvor sent jeg kom i gang,« siger han.

Jeg vil gerne vise, at det aldrig er for sent at lave om på sit liv. Det er ligegyldigt, hvor gammel man er. Det kan altid lade sig gøre

Jakob Diget Pedersen, maratonmand fra Brabrand

I det hele taget vil Jakob Diget Pedersen gerne inspirere andre til at snøre løbeskoene.

»Jeg vil gerne vise, at det aldrig er for sent at lave om på sit liv. Det er ligegyldigt, hvor gammel man er. Det kan altid lade sig gøre. Jeg bliver aldrig nogensinde en maratonløber, der kommer under tre timer, men jeg hygger mig med det,« siger Jakob Diget Pedersen, hvis bedste maratontid er 3 timer og 27 minutter.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.