Minister om rute 26-omlægning: Godt det ikke blev en motorvej

Transportminister Benny Engelbrecht på besøg i Lading

Artiklens øverste billede
Borgmester Nils Borring (til venstre), Orla Nielsen (i midten) og transportminister Benny Engelbrecht (yderst til højre) havde det store smil på ved ministerens besøg i Lading. Foto: Jeppe Rafn

Transportminister Benny Engelbrecht var mandag formiddag på besøg i Lading. Her mødtes han med sin partifælle, Favrskovs borgmester Nils Borring, og borgere, der i årevis har kæmpet for at få en motorvej/motortrafikvej syd om Lading Sø.

Ministeren var sat stævne i boligområdet nord for Viborgvej ved Lading Kirke, hvor der er udstykket og bygget 50-60 nye huse, efter Folketinget i 2014 besluttede, at en kommende motorvej skulle gå syd om Lading Sø.

»Det, du kan se her, er hovedargumentet for den sydlige linjeføring. Det er det eneste sted, hvor der kan ske vækst i Lading, og der er flyttet mange familier hertil fra Viby og Brabrand. Det er virkeligt et attraktivt sted tæt ved Aarhus med byggegrunde til 7-800.000 kroner« fortalte Nils Borring til ministeren, der udtrykte glæde over ved selvsyn at se nybyggerområdet i Lading.

»Det er rart at se, politik virker; at folk agerer efter de beslutninger, vi træffer, og at vores beslutninger betyder noget. Det her havde ikke været her uden vores beslutning i 2014,« sagde ministeren.


Foto: Jeppe Rafn

Glad for motortrafikvej

Transportministeren slog for 117. gang fast, at beslutningen om linjeføringen syd om Lading ligger fast, men at der nu skal laves en ny VVM-undersøgelse, og at man der kan finde noget, som kan betyde, at projektet skal tilpasses.

»Jeg ved godt, at man ikke er helt tilfredse i Skanderborg, men man kan ikke skabe trafikal udvikling, uden det går udover nogle mennesker og natur. Jeg er dog ret glad for, at det er endt med en motortrafikvej og ikke en motorvej. Det giver færre støjgener og mindre miljøbelastning og stadigvæk bedre fremkommelighed,« sagde Benny Engelbrecht.

Det var oprindeligt planen at etablere en motorvej, men Favrskovs borgmester Nils Borring foreslog at ændre projektet til en motortrafikvej til den halve pris og fik politisk opbakning fra flere nabokommuner, hvilket var med til at overbevise Folketinget om at vedtage opgraderingen af Viborgvej fra Aarhus til Svenstrup til motortrafikvej.

Går i gang i 2031

Borgmesteren udtrykte ønske om, at man kan komme i gang med VVM-undersøgelsen og planlægningen af den nye motortrafikvej i god tid, så man er klar til at gå i gang med selve anlægsarbejdet i 2031, som Folketinget har vedtaget i forbindelse med indgåelsen af Infrastrukturplan 2035.

Til borgmesterens glæde gav ministeren udtryk for, at VVM-undersøgelsen vil blive sat i gang om få år og være på plads i god tid inden byggeriet. Ministeren beroligede ligeledes de lokale Lading-borgere med, at byggeriet næppe vil blive forsinket af økonomiske årsager.

»Det bliver typisk billigere, og ellers kan man tage fra indlagte reserver.«

Foto: Jeppe Rafn

Orla Nielsen, der i årtier har kæmpet for at få trafikken udenom Lading og syd om Lading Sø, fik det sidste ord ved ministerbesøget.

»Tak for at du tog dig tid til at komme og besøge os. Jeg håber, du vil tænke på, at de mange nye huse her med hver 1-2 biler har brug for at komme ud på Viborgvej.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.