Nationalpark i dialog om græssende dyr og friluftsliv
Nu holder Nationalpark Mols Bjerge, Den Danske Naturfond og Københavns Universitet igen en åben workshop. Denne gang er temaet den rekreative brug af Mols Bjerge.

Der deltog over 140 mennesker, da Nationalpark Mols Bjerge, Den Danske naturfond og Københavns Universitet sidste gang inviterede til åben workshop om græsning og friluftsliv. Nu følges det op med endnu en workshop 25. august kl. 16-19.30 på Fuglsøcentret i Mols Bjerge, hvor alle interesserede kan deltage og være med til at diskutere og finde løsninger på et godt samspil mellem græssende dyr i storfolde og vi mennesker, der gerne vil nyde friluftsliv.
Hele formålet med workshoppen er at involvere lokalområdet i at finde de allerbedste løsninger på at få friluftsliv til at gå hånd i hånd med biodiversitet og græssende dyr – til gavn for naturen og glæde for mennesket, fortæller Nationalpark Mols Bjerge i en pressemeddelelse.
På workshoppen inviteres deltagerne til at debattere en række dilemmaer og muligheder – blandt andet i grupper.
Den kommende workshop handler om den rekreative brug af Mols Bjerge. Netop på den workshop er deltagernes tanker og ideer vigtige for arrangørerne som led i at finde de bedste løsninger.
Deltagerne vil dog først blive præsenteret for den nuværende rekreative infrastruktur, ligesom forskellige brugergrupper vil fortælle om muligheder og udfordringer for friluftsliv i Mols Bjerge.
Nationalparken har en fremtrædende rolle i workshoppen med nationalparkchef Birgitte Lamp, friluftskoordinator Kristian Herget og naturmedarbejder Thomas Stampe, der opsummerer resultaterne fra første workshop og fortæller om den nuværende rekreative infrastruktur i Mols. Desuden deltager blandt andre dyrlæge Camilla Eskerod, Kvægdyrlægerne Djursland. Hun fortæller om, hvordan man vurderer, om græsningsdyrene har det godt og trives. Og Marianne Norup fra SEGES fortæller om, hvordan vi kan færdes sikkert blandt græssende dyr.
Undervejs er der mulighed for spørgsmål til oplægsholderne – og efter oplæggene går det løs med gode snakke og diskussioner for at gøre hinanden klogere og finde de bedste løsninger.
Det indgår i forskning
Resultaterne vil indgå i et forskningsprojekt, kaldet ’Græsning og friluftsliv - best practise for dialog, etablering og formidling’, ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) på Københavns Universitet.
Den sidste og tredje workshop finder sted 6. oktober kl. 16-19.30 – og vil handle om de gode løsninger: Hvad har vi af erfaringer fra andre projekter? Hvordan vil et konkret projektområde ved Agri skulle etableres for at fremme biodiversiteten og samtidig sikre gode muligheder for friluftsliv?
Arrangørerne håber, at dette forløb kan bidrage til en vejledning for udvikling af naturområder i Danmark med udgangspunkt i en konkret case i Agri, hvor der tidligere har været landbrug, men hvor området nu fuldt ud bliver natur og i den forbindelse åbnes for offentligheden.