Syddjurs: Mere end hver femte barn eller ung går i privatskole

I Syddjurs er der seks fri- og privatskoler blandt de 16 skoler i de ti skoledistrikter med hver sin historie. Den fortælles ikke i spritny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd om udviklingen på skoleområdet fra 2007 til 2020.

Artiklens øverste billede
Rønde Privatskoles historie flugter med det nu offentlige gymnasium i byen. Privatskolen er anno 2021 en overbygningsskole med over 200 elever fordelt på tre spor på 7. – 9. klassetrin og ét spor i 10. klasse. Arkivfoto

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har her ved indgangen til et nyt skoleår kortlagt udviklingen i den danske skoleverden siden 2007 på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Analysen viser, at i 40 kommuner går mindst hvert femte barn i første klasse på en fri- eller privatskole, og kun tre kommuner har oplevet et fald. Det viser ny analyse Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har kortlagt udviklingen på skoleområdet siden 2007 på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

»Mange steder går virkelig mange børn i dag på fri- eller privatskole. En del af forklaringen er, at der er lukket mange folkeskoler siden 2007, og ofte er der så opstået en fri- eller privatskole i samme lokalområde,« udtaler Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker og projektchef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en kommentar til undersøgelsen.

«Udviklingen betyder, at opgaven med at undervise og udvikle vores børn sker i privat regi. Problemet er, at ikke alle forældre har mulighed for at sende deres børn på fri- eller privatskoler,« udtaler Mie Dalskov Pihl.

Seks i Syddjurs

Syddjurs Kommune er rangeret på en 40. plads i analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. De 40 første kommuner på listen har det til fælles, at her går mere end hver femte barn i første klasse på en fri- eller privatskole.

I 2007 gik 7,8 procent af Syddjurs børn og unge i en privatskole. I 2020 er tallet vokset til 20,4 procent. En stigning på 12,6 procentpoint.

Analysen går ikke dybere ned i materien i den enkelte kommune og kortlægger historien bag fri- og privatskolerne.

I Syddjurs er der seks fri- og privatskoler blandt de 16 skoler i de ti skoledistrikter.

Hver fri- og privatskole har sin egen historie:

  • Ryomgård Realskole blev startet i 1913 af driftige skolefolk med Arne Munch i spidsen, som siden lillebroderen Erik Munch fik en afgørende rolle i.
  • Rønde Privatskoles historie går næsten lige så langt tilbage. Den 1. september 2017 fyldte Rønde Gymnasium og Rønde Privatskole således 100 år.
    Gymnasiet og Privatskolen er i dag to separate skoler, men altså med en lang fælles historie. Privatskolen er anno 2021 en overbygningsskole med over 200 elever fordelt på tre spor på 7. – 9. klassetrin og ét spor i 10. klasse.
  • Syddjurs Friskole i Egens blev oprettet i 1980 af en gruppe forældre, som ønskede et alternativ til de kommunale folkeskoler.
  • Friskolerne i Feldballe, Ugelbølle og Nimtofte er alle et barn af en politisk beslutning i Syddjurs Byråd i maj 2009, hvor et politisk flertal besluttede at lukke folkeskolerne i de tre byer. Af asken opstod der som en anden Fugl Føniks tre friskoler med opstart i skoleåret 2010/2011. I Ugelbølle sørgede driftige forældre for at skaffe penge til opførelsen af en ny skole, mens man i både Nimtofte og Feldballe efter længere tids tovtrækkerier blev enige med Syddjurs Kommune om en pris for de eksisterende skolebygninger.

Summa Summarum

De tre sidstnævnte skoler ville fortsat have været folkeskoler, hvis ikke Syddjurs økonomien i 2009 havde været så betændt, at den tvang Byrådet til at handle.

De to førstnævnte skoler har rod i en skolehistorie, der er mere end 100 år gammel og har med deres traditioner formået at holde ved.

Syddjurs Friskole har rod i et ønske fra forældreside om en lille, overskuelig skole, hvor alle børn og forældre kendte hinanden og havde indflydelse på skolens tilrettelæggelse og indhold med Freinet- pædagogikken som dét pædagogiske grundlag, der bedst indfriede disse ønsker.

Antallet af børn- og unge i Syddjurs, som går i fri- og privatskoler, er således både historisk og politisk betinget. Hvis ikke Byrådet i 2009 havde lukket tre små folkeskoler, ville tallet - alt andet lige - for hvor mange, der går fri- og privatskole, havde været noget lavere.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.