Jubilæum: Marienhoffskolen runder de 50

Den 10. august 1971 var det solskin, blå himmel, far til fire stemning og første skoledag på Marienhoffskolen i Ryomgård. 50 års fødselsdagen bliver markeret på behørig vis.

Artiklens øverste billede
Skoleleder Ann Taul Andersen og viceskoleleder Birger Graversen er klar til sammen med elever og medarbejdere, gæster i form af gamle elever, tidligere medarbejdere og andre at fejre skolens 50 års fødselsdag. Foto: Lars Norman Thomsen

Tirsdag er 50 år siden, at Marienhoffskolen for første gang kunne byde velkommen som ny folkeskole i Ryomgård.

Året forinden var Midtdjurs Kommune blevet en realitet i forbindelse med en kommunalreform, der betød farvel til en række mindre sognekommuner.

Midtdjurs Kommune var et barn af Kolind Kommune, Nimtofte-Tøstrup Kommune og Marie Magdalene-Koed Kommune.

Sidstnævnte, der havde kommunekontor i den senere lægebygning på Nygade, hvor der nu er lejligheder, havde indtil da benyttet Ryomgård Realskole som overbygningsskole.

Det blev der lavet om på i de gryende 1970’ere.

Der blev indgået en aftale med Midtjyllandsplanen, en politisk plan, der i perioden 1969-1971 opførte eller udvidede 27 midtjyske skoler, som et samarbejde mellem Randers Amt og Viborg Amt.

Kommunesammenlægningen i 1970 betød, at Midtdjurs kommune blev bygherre på projektet.

Med den ny folkeskolelov i 1958 blev mellemskolerne afskaffet, hvilket betød, at skolerne på landet blev ligestillet med skolerne i byerne. Folkeskolen omfattede nu et 7- eller 8-årigt hovedskoleforløb, der kunne suppleres med en 8. eller 9. klasse eller en treårig realskole fra 8. til 10. klasse.

Farvel realskole

Den 10. august 1971 var første skoledag. Folkebiblioteket var med på Marienhoffskolen fra starten. Et dejligt fristed for mange bogelskere.

Ungdomsskolen holdt til på Marienhoffskolen fra start, og i 1981 blev der yderligere indrettet en skoletandklinik i den bygning, som egentlig var forudbestemt til at være bopæl for skolens pedel - bygningen er nu væltet.

Fra 1995 skulle der også findes plads til skolefritidsordningen.

Efter blot fire år kom en ny skolelov i 1975.

Overgangen mellem folkeskolen og realskolen blev afskaffet, men til gengæld blev undervisningen i sprogfag og matematik, de såkaldte kompetencegivende fag, niveaudelt i grundkursus og udvidet kursus. Undervisningsministeren hed Ritt Bjerregaard!

Fra Pindstrup til Ryomgård

1. august 2001 blev Pindstrup Skole nedlagt, og Pindstrup børnene kom nu i skole i Ryomgård fra starten af deres skoletid.. Samtidig med blev der lavet en udbygningsplan for Marienhoffskolen, som fik flere kvadratmeter at gøre godt med.

Pindstrup Skoles bortgang skete ikke uden sværdslag. Tidligere Midtdjurs borgmester Hans Chr. Baltzer (S), Pindstrup, stemte således ikke for det kommunale budget, der betød et endeligt farvel til Pindstrup Skole.

»Jeg synes, I har lavet godt budget,« lød det fra Hans Chr. Baltzer til sine kolleger i kommunalbestyrelsen.

»Men jeg kan naturligvis ikke stemme for et budget, der betyder, at Pindstrup Skole nedlægges,« fortsatte en tydelig bevæget Baltzer.

Forud for beslutningen havde Pindstrup borgerne forsøgt at overbevise politikerne om, at de var ude i hampen med deres forslag, og den besparelse som var indregnet i budgettet.

En række højrøstede borgermøder i Pindstrup ændrede dog ikke på beslutningen.

Vokseværk

Ved 50 års fødselsdagen er Marienhoffskolen i god gænge. En ombygning og renovering ude og inde har givet skolen et tiltrængt boost og et moderne udtryk som modsvarer de krav, der stilles til en folkeskole anno 2021.

Ryomgård Skoledistrikt har den laveste gennemsnitsalder af samtlige ti skoledistrikter i Syddjurs, 41,2. Tilflytningen til Ryomgård af børnefamilier plus tilgang af et kontingent af unge fra den nu lukkede Ørum Skole i Norddjurs har medført vokseværk på Marienhoffskolen, der starter skoleåret tæt på 440 elever.

Festlig uge

50 års jubilæet markeres naturligvis.

Tirsdag klokken 12-13 i skolegården for inviterede gæster, elever og medarbejdere. Her indvies også skolens nye legeplads »Porten til byen«

Onsdag og torsdag, 25. og 26. august, leges der skole som i 1971 af alle skolens nuværende elever.

Torsdag 26. august kl. 18-20 er der tillige festival i skolegården a’ la 1971.

Her håber Marienhoffskolen at se nuværende og tidligere elever og forældre, medarbejdere og samarbejdspartnere og alle, der holder af skolen på Marienhoffvej 11.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.