Asbjørn Hellemose er klar til World Tour

En kontrakt med Trek-Segafredo giver Asbjørn Hellemose adgang til cyklingens World Tour.

Artiklens øverste billede
Asbjørn Hellemose har opnået flotte resultater som ungdomsrytter, blandt andet en 9. plads og en 5. plads i ungdomsudgaven af Giro d'Italia. Privat foto.

Den unge cykelrytter Asbjørn Hellemose, 22, har rødder i Galten og har trillet med ryttere i Hammel CK i sine børne- og ungdomsår. I dag bor han i Como i Italien og har netop skrevet kontrakt med det amerikanske professionelle cykelhold Trek-Segafredo. Det giver ham adgang til World Tour og en række af de helt store endagsløb og etapeløb.

Men det startede i Galten, hvor han så Tour de France på tv med Bjarne Riis og Team CSC. Ud og finde sin cykel og som 5-årig cykle op og ned ad vejen og rundt om huset. Kom med i en cykelklub i Galten, og derefter til Hammel CK hvor han begyndte at køre løb.

»Det gjaldt bare om at blive så god som muligt og se om man kunne komme til at leve af det.«

Det kom han til med kontrakten med Trek-Segafredo.

»Det er sjovt at tænke på, og jeg er meget glad for at min hobby kan blive mit job.«

Han sender en særlig tanke til lokale sponsorer, blandt andet Fri Bike Shop i Galten, der begyndte at sponsorere ham allerede som 10-årig og har hjulpet ham hele vejen op til i dag.

Ville øve bjergkørsel

Asbjørn Hellemoses første år i den danske A-klasse kørte han for Odders A-hold. Det gik rigtig godt, men han var klar over, at der skulle mere til.

»Jeg fandt ud af, at i forhold til min ryttertype, skulle jeg finde nogle bjerge at køre i. Og jeg vidste at jeg skulle til Italien, hvor cykling er en stor sport. Hvis jeg lavede resultater her, ville det blive set.«

Derfor kontaktede han forskellige cykelhold i Italien, og efter at have skrevet til over 20, var der bid. I de seneste to år har Asbjørn Hellemose således kørt for det italienske talenthold VC Mendrisio og har både gjort sig bemærket ved i 2020 at blive nummer ni i ungdomsudgaven af Giro d’Italia og i 2021 nummer fem. I 2020 fik han en femteplads i U23-versionen af endagsløbet Lombardiet Rundt, ligesom han hentede en stor sejr ved at vinde de åbne schweiziske bjergmesterskaber.

Asbjørn Hellemose startede i en cykelklub i Galten og kom senere med i Hammel CK. Nu har han skrevet kontrakt med Trek-Segafredo og kommer ud på de helst store cykelløb. Privat foto.

Nu kæmpe højt niveau

Kontrakten med Trek-Segafredo er en to-årig kontrakt, og den giver ham adgang til World Tourens løb, blandt andet Tour de France, Vuelta a España, Giro d’Italia etc. Hvilke og hvor mange løb det bliver, afklares sammen med ledelsen af cykelholdet i løbet af december og januars træningslejr, hvor formen trænes til de forskellige løb.

»Så det er vi slet ikke kommet til endnu. Jeg håber at køre rigtig meget ved de store løb i Italien, men det må vi se til.«

Uanset hvad, så vil alle de løb, Asbjørn Hellemose kommer til at køre til næste år, være større, end hvad han hidtil har prøvet.

»Niveauet er kæmpe højt. Indtil nu har jeg konkurreret mod verdens bedste U23-ryttere, nu skal jeg konkurrere med verdens bedste cykelryttere.«

Markel Irizar, talentscout for Trek, har ved en tidligere lejlighed omtalt Asbjørn Hellemose som en rigtig god klatrer, der også kører godt på enkeltstarterne, desuden at han er detaljeorienteret, klog, og meget modig. Det amerikanske hold har flere andre danskere på holdet, blandt andet Mads Pedersen og Mattias Skjelmose.

Træningen som cykelrytter kan være alt imellem en to timers rulletur og seks-syv timers hård cykling. Privat foto.

Træning og rejser

Træningen som cykelrytter kan være alt imellem en to timers rulletur og intens cykling i seks timer. Der imellem er der rejser til de forskellige løb. Onsdag i denne uge rejser han for eksempel til Frankrig for at køre for U23-landsholdet.

»Det er dejligt at have tiden til at træne, men ellers er det meget med at pakke kufferten, pakke en ny og rejse rundt til forskellige steder i verden. Der er nok at se til.«

Det at blive og være den bedste, er det der driver Asbjørn Hellemose, men mest af alt er det det at forbedre sig, der tænder ham.

»Det at se, hvor meget jeg kan presse min krop. Gøre nogle ting som andre ikke vil gøre.«

Forleden kørte han for eksempel en tur på seks timer i regnvejr hele vejen.

»Ingen andre ville ud, men jeg ville fuldføre træningen alligevel og trække fra i forhold til de andre. Jeg fik trænet det, jeg skulle.«

Ellers nyder han at træne sammen med sine kammerater og konkurrenter, og hyggesnakke mellem intervallerne. Andre gange nyder han at være sig selv og køre alene med sine egne tanker.

»Det sociale i det er hyggeligt nogle gange, andre gange er det rart at være sig selv og samle sine egne tanker og køre alene. Jeg vil ikke undvære nogen af delene.«

Den tidligere danske cykelrytter Chris Anker Sørensen mener, at Asbjørn hellemose er et godt bud på Danmarks næste store bjergrytter. Privat foto.

Udholdenhed

Udholdenhed og det at populært sagt ’æde sig selv’, ligger for en stor del i det mentale, forklarer Asbjørn Hellemose.

»Hvis man gerne vil være den bedste og man har den fysiske kapacitet, så ligger resten i hovedet - altså hvor meget man kan presse sig selv. Ofte ligger man marginaler fra hinanden. Ved et løb på fire-fem timer er det dem, der kan holde det rigtige mindset i længst tid, der som regel kan lave resultater.«

Selv ved han allerede nu, at han kan slå mange af de danske ryttere på bjergløb. På brosten og landevej er der et stykke endnu.

Den tidligere danske cykelrytter Chris Anker Sørensen, også kaldet ’Oksen fra Hammel’, havde en flot karriere og er nu ekspert på TV2 Sport. Han har tidligere udtalt, at Asbjørn Hellemose har potentiale til at jagte sejre på store bjergetaper, og mener at han er et rigtig godt bud på Danmarks næste store bjergrytter.

»Jeg håber da, at Chris Anker får ret,« lyder det fra Asbjørn Hellemose.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.