'Da kulturen forsvandt' - hvad skete der?

Unge laver dokumentarfilm om corona'en og aflysninger.

Artiklens øverste billede
Sangeleven, Liv Stender sidder bag knapperne ved den store mixer i lydstudiet, FinlandStudios, hvor alle talentleverne en varm junidag indspillede selvkomponerede sange.. Privat foto.

Hvordan er det at være ung, dyrke fritidsinteresser, noget på hjerte, samvær med vennerne, og godt øje til én, gang i den - og så bliver det hele pludselig aflyst.

Kulturskolen Skanderborg står bag dokumentarfilmen ’Da kulturen forsvandt’ om corona-nedlukningen, hvor elever fra Kulturskolen fortæller om, hvordan er det at miste oplevelser og samvær omkring kulturer.

Vi vil både vise omverdenen, at kultur betyder noget for de unge og også, at det betyder noget at man tager den fra dem

Julie Heebøll, Kulturskolen

De startede umiddelbart efter jul og var færdige til sommerferien. Filmen er netop klippet færdig, og lørdag 28. august klokken 15 og 16 vises den i Kulturhuset i Skanderborg i forbindelse med Kulturdage. Alle er velkommen, men der skal fremvises gratis billet.

Inden selve fremvisningerne vil der være en reception for de medvirkende elever og indbudte gæster samt tale af borgmester Frands Fischer og en elev fra dokumentarholdet.

De unge fortæller

De unge fortæller deres historie gennem små film og interviews, de selv optager. Man hører, hvilke tanker de gør sig, hvilke ønsker de har, hvad de savner, hvad kultur og samværet betyder, om uvished, usikkerhed etc.

Dokumentarfilmsinstruktør Mikkel Keldorf har undervist eleverne i dokumentarfilm, fortælleteknik og kamerabrug, så de selv har kunnet dokumentere deres op- og nedture i en corona-hverdag. Sideløbende er der blevet produceret særskilte film om de forskellige linjer på Kulturskolen, musik, drama og dans.

Mikkel Keldorf har klippet og sammensat filmen. Og den er blevet god, konstaterer Julie Heebøll, leder af Kulturskolen.

»Det endelige produkt er blevet en sammenfatning af de unges tanker, følelser, udfordringer, løsninger og oplevelser under en helt særlig tid. Det er således ikke kun interessant lige nu, men er et filmprojekt, der formidler kulturlivet og et stykke Danmarkshistorie, som vil give perspektiver på kulturlivets betydning i mange år frem.«

Det har været en spændende proces, mener Julie Heebøll, leder af Kulturskolen, men hun håber alligevel, at det fremadrettet bliver muligt at lave en stor teaterkoncert ligesom i de gode gamle dage. Foto: Anette Bonde.

Alternativ til teaterkoncert

Julie Heebøll fortæller om baggrunden for projektet, at det startede som et alternativ til den store teaterkoncert med dans, drama, billedkunst og musik, som Kulturskolen hvert forår opfører på Fælleden. I 2020 blev den aflyst kun 14 dage inden opførelsen i marts, og efterhånden som foråret 2021 nærmede sig og der stadig ikke var udsigt til at kunne holde den traditionsrige teaterkoncert, ledte man efter alternativer. Det blev dokumentarfilm.

Dokumentarholdet består af otte unge på 14 - 16 år. Med Mikkel Keldorf til at hjælpe sig med storyboard fortæller de om, hvordan det er at øve op imod noget, og undervejs i corona-perioden opleve skuffelse på skuffelse over diverse forhindringer og aflysninger.

Elever fra musiklinjen har været i studiet og indspillet både egne numre og kopinumre. Danse-elever og dramaholdets forestilling i Kulturhuset er også kommet med.

Dramaeleverne fra Kulturskolens Dramahold 4 fik med kun fire øvegange med fysisk fremmøde sammensat forestillingen ”On Hold”, der blev opført i Kulturhusets Store Sal 19. juni. Privat foto.

’Kultur betyder noget’

Filmen dokumenterer således en ganske særlig periode i Danmarks-historien.

»Vi vil både vise omverdenen, at kultur betyder noget for de unge og også, at det betyder noget at man tager den fra dem. Vi ville samtidig dokumentere en vild og underlig periode i Danmarks-historien, og se sådan en proces med de unges øjne,« fortæller Julie Heebøll.

Det har været en spændende proces, mener hun, men hun håber alligevel, at det fremadrettet bliver muligt at lave en stor teaterkoncert ligesom i de gode gamle dage. Samtidig glæder hun sig over, at begrænsningerne også har ført noget godt med sig. For eksempel er de unge blevet vant til online-platforme til møder, og nogle af dem har oplevet at kunne skrive musik sammen digitalt.

»Og ikke mindst, så har vi lært at bruge et helt nyt medie.«

Skanderborg Ungdomskor på koncerttur til Djurs Sommerland 19. juni efter kun fire øvegange med fysisk fremmøde. Privat foto.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.