»Vi ved, at hvis kvinder får ressourcerne, klarer et land sig bedst økonomisk«

Soroptimistklubben i Skanderborg hjælper med skolemad til piger i det fattige afrikanske land Burkina Faso.

Artiklens øverste billede
Bente Lorenzen og Ida Gormsen da de kørte i mål sidste år efter ca. 1400 veloverståede kilometer. privat foto.

Soroptimistklubben International Skanderborg tager tirsdag 17. august imod to gæve kvinder fra soroptimisterne i Vejle, der kommer cyklende ind på Kulturtorvet. Bente Lorenzen og Ida Gormsen fandt selv på ideen sidste år med at cykle sponsorcykelløb Danmark rundt og indsamle penge til skolemad til skolebørn i Burkina Faso. De fik indsamlet 87.231 kroner, og i år gentager de succesen i uge 33.

Den 17. kommer de cyklende fra Odder og triller ind på Kulturtorvet ved 12-tiden. Her bliver de modtaget af viceborgmester Frank ’Megabody’ Damgaard samt medlemmer af Soroptimistklubben i Skanderborg.

Dorte Mørkbak, vicepræsident for den lokale soroptimistklub, fortæller, at der også vil være elever fra Morten Børup skolen, der senere følger Bente Lorenzen og Ida Gormsen et stykke på vej ad deres videre færd mod Aarhus. Og så håber hun selvfølgelig på, at der vil være masser af andre, der vil støtte op om arrangementet.

Støtter piger og kvinder

Pengene går som nævnt til skolemad til skoleelever i Burkina Faso med speciel tanke på pigerne. Soroptimsterne International dedikerer deres hjælp til piger og kvinder globalt, forklarer Dorte Mørkbak.

»Traditionelt vil drengene alligevel altid blive favoriseret. Her støtter vi for at sikre, at pigerne færdiggør deres grunduddannelse. Samtidig hjælper vi jo hele familien med mad, og derved støtter vi selvfølgelig også op om drengene,« siger hun.

»Vi ved, at hvis kvinder får ressourcerne, klarer et land sig bedst økonomisk, fordi de har familieansvaret og derfor er mere målrettede.«

Ida Gormsen tilføjer, at det koster 300 kroner at give et skolebarn mad i et år.

»Vi ser så, at piger bliver i skolen i stedet for at de forlader den efter 4. - 5. klasse for at blive hjemme og arbejde, og ofte blive gravide som helt unge. Med hjælp til skolemaden gør pigerne deres skolegang færdig, og mange får en uddannelse. Det gør dem helt anderledes rustet til voksenlivet.«

Et måltid skolemad koster 1,55 kr. for et måltid. Foto: Soroptimist International.
Dorte Mørkbak, vicepræsident i Soroptimist International Skanderborg fortæller, at der i forvejen er blevet indsamlet 5.000 kroner fra erhvervslivet i Skanderborg. Foto: Anette Bonde.

Leben på Kulturtorvet

Som nævnt vil der være en velkomstgruppe på Kulturtorvet, når Bente Lorenzen og Ida Gormsen cykler ind i Skanderborg på tirsdag. Her bydes de på mad og drikke, og dem der har lyst til at cykle sammen med dem et stykke mod Aarhus får ligeledes en sandwich og drikkelse. Alle andre kan også få mad og drikke, men mod betaling.

Dorte Mørkbak oplyser, at Soroptimisterne i Skanderborg i forvejen har kontaktet udvalgte virksomheder i kommunen med en bøn om støtte. Dette har udmøntet sig i 5.000 kroner, som nogle af dem muligvis vil komme med i form af en ’symbolsk’ madpakke.

Klokken 1 bryder de to gæve kvinder op igen og fortsætter, hvad de selv kalder for ’Verdens mindste cykelløb med verdens bedste formål’. Nu går turen mod Aarhus, hvor de modtages i Rådhusparken af de lokale Soroptimister. Fra Skanderborg vil der også møde Soroptimister op i Aarhus.

Dorte Mørkbak fortæller, at 20 Soroptimist Klubber i Danmark har involveret sig i cykelløbet, og alle er enige om, at det er et rigtig godt samarbejdsprojekt.

»Jeg tænker da, at Bente og Ida skal ud og cykle igen til næste år,« smiler hun.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.