Spar næsten 50.000 kr. med et godt energimærke
Familier med fjernvarme kan nemt overse potentialet i at energiforbedre deres bolig, mener Home og Realkredit Danmark.

Der er mange penge at spare på et godt isoleret hjem. Med et oliefyr ryger udgiften til varme og varmt vand helt op i det røde felt med over 53.000 kr. om året med det dårligste energimærke, G, mens man kan slippe med bare 4.500 kr. om året til olie med et energimærke A2020.
Altså en forskel på 48.550 kr.
Det viser en analyse fra Realkredit Danmark af de gennemsnitlige årlige udgifter til varme og varmt vand for et parcelhus på 140 kvadratmeter på tværs af energimærke og opvarmningsform.
»Det må siges, at være en ganske voldsom forskel – også set i lyset af det stadig særdeles lave renteniveau,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig, der står bag analysen, i en pressemeddelelse.
Det er selvfølgelig det grelleste eksempel, og i praksis vil det i mange tilfælde ikke være muligt rentabelt at hæve boligens energimærke fra det laveste G til det højeste A.
Ved fjernvarme, som luner langt de fleste af landets husstande, spænder regningen fra små 3.000 kroner ved energimærke A2020 op til i omegnen af godt 30.000 kr. ved en G-mærkning. Det er en forskel på ca. 28.000 kr. fra bedste energimærke til dårligste energimærke.
For naturgas øges forskellen - til lidt mere end 30.000 kr.
Overser potentiale
Ifølge ejendomsmæglerkæden Home kan det forhold, at mange familier har adgang til relativ billig fjernvarme være med til at fjerne fokus fra at sænke boligens varmeforbrug.
»Der er nok også en del boligejere, der ikke er helt klar over potentialet i at forbedre deres bolig,« siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.
En undersøgelse fra 2019 lavet af Dansk Byggeri viser, at ’kun’ 8 pct. af boligejerne anser deres bolig som ’energimæssig dårlig’. Virkeligheden er, at ca. 40 pct. af energimærkerne for parcelhuse befinder sig i den tunge ende – enten kategorien E, F eller G.
Det indikerer samlet set, at vi ser med lidt for positive øjne på egen bolig.
»Vi tænker nok ofte, at det mere er naboens bolig end vores egen, der trænger til lidt isolering,« siger Homes analytiker.