En ægte tangnørd lærer fra sig
Iført gummistøvler eller waders kan man komme i gang med at høste sin egen tang på en tur med Nationalpark Mols Bjerge og en rigtig tangnørd.

Tang er blevet en mere og mere populær spise i Danmark, og det er samtidig både sundt og bæredygtigt. Det er vandret ind i det nordiske køkken, efter at vi danskere i mange år mest kendte det fra sushirestauranterne.
Det er dog stadig nyt og for mange mennesker svært at bruge, hvilket egentlig er underligt i et land som Danmark, hvor vi har masser af kyst og tang. Med Nationalpark Mols Bjerge og den ægte tangnørd Lilli Gruwier kan man komme på strandvandringer og lære at høste sin egen tang og bruge den i køkkenet.
Er havets ukrudt
Søl, blæretang, sukkertang og søsalat. Der er masser af forskellige slags tang, man kan høste og bruge i eksempelvis pesto eller til at lave tangchips. Men mange af os forbinder nok mere tang med noget træls og brunt, der ligger på strandene. På engelsk hedder tang da også seaweed, der direkte oversat er havets ukrudt.
Måske er det derfor, vi har ikke været særlig gode til at bruge tang i vores madlavning, selvom tang de senere år er blevet udråbt til superfood. Det er dog nemt at høste sin egen tang, men der er selvfølgelig nogle ting, der er gode at vide, inden man går i gang.
Opbevarer tangen
Det vigtigste er nok, at man kun skal plukke helt frisk tang. Den gamle tang, der er skyllet op på stranden, skal man altså holde sig fra. Det er også vigtigt at være opmærksom på, om tangen har vokset i rent og klart vand.
Som hjælp kan man finde mange gode guides i bøger eller på nettet, men vil man gerne tages i hånden og føres igennem skridt for skridt, er en strandvandring med Lilli Gruwier og Nationalpark Mols Bjerge et godt bud. Her kan man få svar på, om der findes giftig tang, og hvordan man opbevarer tang, man har høstet.
Efter vandringen opsætter Lilli et kogesæt, og der er mulighed for at smage på et par simple retter med tang.
gs