300 boliger på vej: Borgere vil bevare de grønne åndehuller i Tranbjerg

En gruppe borgere i Tranbjerg er gået sammen om at bevare de grønne åndehuller i byen, som bliver inddraget ved planlagte boliger.

Artiklens øverste billede
Borgergruppen 'Bevar Tranbjergs Åndehuller' kæmper for at bevare byens grønne åndehuller. Anders Thiim Harder er en af initiativtagerne. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Mere end 200 underskrifter. Det er, hvad der er kommet ind fra en række borgere i Tranbjerg, der er utilfredse med, at der er planer om at opføre cirka 300 parcelhuse i et grønt område ved Orholt Parken og ned mod Jegstrup.

Anders Thiim Harder er en af initiativtagerne til borgergruppen ’Bevar Tranbjergs Åndehuller’, som kæmper for, at der ikke bliver opført huse på det grønne areal.

»Det er vigtigt med de grønne åndehuller. Det handler ikke bare om, at der er to sure naboer. Vi vil gerne have, at der bliver bygget huse, men der skal tages hensyn til naturen,« siger Anders Thiim Harder, der tidligere på året opdagede kommunens planer om at opføre 3.600 boliger i hele Aarhus Kommune, hvoraf Tranbjerg altså er et af områderne.

Da han opdagede, at der var planer om boliger lige præcis på området ved Orholt Parken, blev han noget overrasket.

»Vi forstår ikke, hvordan det hænger sammen med politikernes grønne visioner om harmoni i naturen. Vi synes, at det ville være fint at arbejde videre med den natur, der er i forvejen, og tænke det ind som en del af byggeplanerne. Vi siger ikke bare nej til nye huse, for vi synes, det er vigtigt, at man har mulighed for at bo i Tranbjerg, men vi synes ikke, at planen er gennemtænkt. Vi håber, at vi i forbindelse med høringen (der er høringsfrist sidst på måneden, red.) kan få en god og konstruktiv dialog med Aarhus Kommune,« siger Anders Thiim Harder.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

’Bevar Tranbjergs Åndehuller’ har været i dialog med flere af lodsejerne i området, der har tilkendegivet, at de er villige til at lade deres område indgå i et grønt og rekreativt område, oplyser Anders Thiim Harder, og blandt andet med det in mente håber han, at der er mulighed for en god dialog med kommunen.

»Det er et område, hvor mange lufter hund, børn leger, og vi har et rigt dyreliv med for eksempel vandsalamandere, specielle frøer og flagermus,« siger Anders Thiim Harder.

Høring er vigtig

Rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V) påpeger, at netop høringsfasen er vigtig, fordi det er der, hvor borgerne har mulighed for at give politikerne oplysninger, som de ikke nødvendigvis har kendt til i forvejen.

»Vi skal træffe de rigtige afgørelser på baggrund af høringssvarene. Jeg vil gerne i dialog med borgerne i Tranbjerg, og jeg synes, at det er et stærkt indspark fra dem, at de ikke er imod husene, men er interesseret i at finde en løsning. Vi ønsker at værne om naturområderne, men der kommer nye boligområder i Tranbjerg, og borgerne skal hjælpe med at finde de helt rigtige steder til det,« pointerer Simsek.

Ønsker dialog

Næstformand i Teknisk Udvalg Steen Bording Andersen (S) mener, at det er vigtigt, at man bevarer de grønne åndehuller, men at man også har fokus på, at der skal være plads til de mange nye borgere, der kommer til Aarhus.

Det handler ikke bare om, at der er to sure naboer. Vi vil gerne have, at der bliver bygget huse, men der skal tages hensyn til naturen

Anders Thiim Harder, en af initiativtagerne til borgergruppen 'Bevar Tranbjergs Åndehuller'

»Vores by vokser, så vi skal løbende se på nye områder. Vi skal fortætte, så vi ikke æder alle grønne områder i den her by. Vi skal sørge for, at unge børnefamilier kan få deres drøm opfyldt om at bo i et hus i Aarhus, men vi skal gøre det med omtanke, og derfor skal vi også have undersøgt planerne i Tranbjerg nærmere, så vi ikke bare bygger på vigtige grønne kiler og områder. Det bekymrer mig, hvis der er en grøn kile, for vi er nødt til at kigge på dyre- og plantelivet. Hvis vi lukker en grøn kile med boliger, har dyrene ikke mulighed for at bevæge sig frit, og vi er nødt til at kigge nærmere på området,« siger han og fortsætter:

»Jeg afviser ikke, at der kommer huse på området, men vi skal have undersøgt det ordentligt, og vi skal have respekt for den grønne kile.«

Både han og rådmanden er interesseret i at komme på besøg i Tranbjerg til en dialog med borgerne, så de kan få et indblik i, hvordan området ser ud, og hvad der vil give mening i forhold til at bygge huse.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.