Sommerhuse går stadig som varmt brød

Alt er udsolgt, når det gælder udlejningsferiehuse. Udbuddet af sommerhuse på markedet er stadig lavt, og der bliver stadig solgt sommerhuse i hobetal. Danskerne er blevet vilde med danske sommerhuse igen.

Artiklens øverste billede
Hos Sol og Strand er det udlejningshusene i Handrup Bakker, der bliver først udlejet. Arkivfoto

Man kan sige meget om året 2020, men sommeren fordrede ikke just rejser til sydens sol. I stedet dukkede en nyere måde at feriere frem, nemlig begrebet staycation, hvor sommerferien afholdes inden for landets grænser.

Staycation havde, og har stadig, mange afledte effekter. Sommerhuse blev blandt andet revet væk fra ejendomsmæglerhylderne, hvilket gav et rekordlavt udbud. Efterspørgslen var højere end nogensinde, og det pressede priserne højere end nogensinde set på et enkelt år. På landsplan har priserne på netop sommerhusene haft en fremgang på hele 26 pct. Og sommerhussalget er fulgt med ind i 2021.

De seneste par år har vi set, at køberne er meget til stede i efterårsmånederne. På den måde får de hele den gode periode i sommerhuset, med både forår og sommer.

Jonas Thillemann, ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen

Fuldt drøn på salget

Hos ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen har man for alvor mærket efterspørgslen. I Østjylland er der et væld af bredt efterspurgte sommerhusområder med alt fra Ebeltoft til Bønnerup, Knebel, Saksild Strand og Følle Strand.

Jonas Thillemann er ejendomsmægler hos John Frandsen med fokus på Syddjurs. Han kan berette om fortsat stor aktivitet, også her i industriferien, hvor handlen ellers normalt stilner en smule af.

»2021 har været hammergodt. Der har været fuldt drøn på især 1. kvartal, og faktisk har jeg aldrig prøvet noget lignende,« fortæller ejendomsmægleren.

Blandt sommerhusområderne i Syddjurs Kommune er Følle Strand, Ebeltoft og Helgenæs populære områder hos ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen, fortæller Jonas Thillemann.

»Det er meget forskelligt, hvad køberne kigger efter. Nogle kan rigtig godt lide at være tæt på vand, på natur, og så er der også dem, der vægter byliv. De vælger ofte tæt på Ebeltoft,« siger han.

Salget af sommerhuse går op og ned i løbet af årets gang. Sidste år og i år har der dog været tryk på året rundt. Alligevel er der en årstid, hvor der for tiden bliver solgt godt, lyder det.

»De seneste par år har vi set, at køberne er meget til stede i efterårsmånederne. På den måde får de hele den gode periode i sommerhuset, med både forår og sommer,« siger Jonas Thillemann.

Man skulle tro, at det brandvarme boligmarked er kølet en smule af, nu hvor mange har fundet sommerhuset i 2020, som i øvrigt slog flere hidtidige salgsrekorder måned for måned. Det er dog ikke tilfældet.

»Udbuddet er så lavt, og der er stadig købere derude. Der er mulighed for at gøre en god handel stadigvæk. Ingen tvivl om det,« siger Jonas Thillemann.

Udlejningshuse revet væk

Mens ejendomsmæglerne kan tage sig en kort pause, inden bladene falder af træerne, og efteråret slår ind, har de anderledes travlt på de danske udlejningscentre for sommerhuse. Danskerne har i juli 2021 forudbooket dobbelt så meget tid i landets feriehuse sammenlignet med niveauet før covid-19.

Således havde danskere forudbooket rundt regnet 75.000 husuger i danske feriehuse i juli måned 2021, hvilket er 125 pct. mere, end hvad der var forudbooket for den kommende juli måned i sommeren 2019, viser tal fra Danmarks Statistik. Dermed blev en nedadgående trend for danske udlejningshuse stoppet og erstattet af en markant stigning, da covid-19 ramte landet.

Det kan mærkes på udlejningskontorerne.

»Vi har stort set udsolgt. Hvis vi har noget tilbage, så er det en enkelt eller to overnatninger, der er at vælge imellem i juli måned. August er der mere at vælge imellem,» lyder det fra Julie Munch, der er pressekoordinator hos Novasol, som står for feriehusudlejning.

Hos Sol og Strands lokalafdeling i Østjylland lyder samme budskab.

»Ligesom sidste år har vi alt udsolgt i juli. Uge 30 har vi intet ledigt, og uge 31 har vi i alt fire huse ledige. Dem forventer vi er udlejet, inden vi kommer så langt,« siger Dorte Tandrup, der er bureauchef hos Sol og Strand i Ebeltoft.

»De huse, der først blev revet væk, er dem med god udsigt til vand. Det vil sige i Handrup Bakker og omkring Ebeltoft.«

Hos Sol og Strand i Ebeltoft har man også set en ændring i feriehusgæsternes vaner.

»Der var en periode, hvor vi ikke kunne udleje et almindeligt sommerhus. Der er en meget større spredning i dag, sagt på den måde, at der er flere end før, der gerne vil have de sommerhuse, der er lidt afsides, og som ligger i en skovhave eksempelvis. Mange behøver ikke en indendørs pool og alt det der ekstra,« siger Dorte Tandrup.

I juni 2021 foretog sommergæster 1,8 millioner overnatninger i lejede feriehuse i Danmark. Her stod danske og tyske gæster for størstedelen af overnatningerne, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er en stigning på 4 pct. i forhold til samme måned sidste år.

Men spørgsmålet er, om det blot er coronakrisen, der stadig hænger over os, eller om Danmark igen er blevet attraktivt at tilbringe sommerferien i. Julie Munch fra Novasol har et bud.

»Jeg tror bestemt, det kommer til at fortsætte. Danskerne har virkelig fået øjnene op for Danmark som ferieland igen,« afslutter hun.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.