Skal butikkerne i Aarhus kunne sige nej til kontanter?

Forslag fra Dansk Erhverv om at afskaffe kontanter møder både sympati og modstand i Aarhus.

Artiklens øverste billede
Vi spurgte: Hvad siger du til forslaget om, at butikker skal kunne sige nej til kontanter? Foto: Lærke Posselt Ritzau/Scanpix

Det er ikke nogen ny diskussion, men nu er der blæst liv i den igen. Skal butikkerne have mulighed for at afvise kontanter som betaling?

Det er Dansk Erhverv, der har igen taget emnet op, efter en rapport fra Nationalbanken viser, at andelen af kontantbetalinger i supermarkederne faldt med 11 procent under den første corona-nedlukning.

»De sidste 15-16 måneder har jo vist, at man kan leve uden kontanter. Så én af de få gode ting ved corona er, at vi forhåbentligt kommer over til det kontantløse samfund hurtigere,« lød det fra Direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Forslaget møder modstand fra flere partier i Folketinget. Men det får også medhold hos andre partier.

Hvad siger butikkerne?

Men hvad siger butikkerne selv? Ville det være fordel for dem at komme af med kontanterne? For man skal jo have byttepenge klar, når der betales med kontanter.

Lokalavisen Aarhus har været en tur på gaden og spurgt både borgere og forretningsdrivende, om de synes, at butikkerne skal kunne sige nej til at modtage kontanter.

I samtlige butikker vi var i, ville man beholde kontanter. Argumentet var, at mange ældre handler i butikken, og man vil ikke miste kunder af den vej.

Der er erfaring med,at skulle give byttepenge tilbage, som man ikke lige ligger inde med i butikken. I det tilfælde har butikker valgt, at sætte beløbet ind på kundens konto, i stedet for at give tilbage i rede penge.

Aarhus Cityforening

Hos Aarhus Cityforening har man en lidt forsigtig holdning til, om det danske samfund er klar til at afskaffe kontanter som betaling i butikkerne.

»Jeg synes, det er et sympatisk forslag, som vi bør drøfte. Det er jo den vej, det går. Vi nærmer os stille og roligt et kontantløst samfund,« siger direktør i Aarhus Cityforening, Claus Bech.

Han oplyser, at det ikke er noget, som Cityforeningen på nuværende tidspunkt har en konkret meningen om, man han gentager, at han finder forslaget fra Dansk Erhverv sympatisk.

Det er, ifølge direktøren, ikke en problematik, der har været aktuel blandt butikkerne i Aarhus endnu.

Butikker vil beholde kontanter

Lokalavisen har talt med flere butikker, og det store billede, er, at de ikke vil slippe kontanterne.

»Der er stadig mange af mine kunder, der betaler med kontanter. Kontanter er stadig godt, så det vil vi helt klart beholde,« siger indehaver af Shoe Chapter på Store Torv, Mark Sommerlund.

I Danmark har 7 Eleven meldt ud, at de gerne vil have mulighed for at kunne afvise kontanter. Men den holdning møder vi altså ikke i Aarhus hos de mindre butikker, vi har talt med. Til gengæld var de personer, vi spurgte, mere positive overfor en fremtid uden kontant betaling i butikkerne.

Spørgsmålet

Vi spurgte om: Hvad siger du til forslaget om, at butikker skal kunne sige nej til kontanter?


Frank Knudsen er 69 år: »Jeg bruger kun kontanter i nødstilfælde, og så har jeg altid lidt kontanter at give til børnebørnene. Men det ville ikke gøre mig noget, at butikkerne ikke tog mod kontanter. Jeg bruger altid kort.«
21-årige Christian og 50-årige Jesper Petersen er søn og far, og de er enige om, at de sagtens kan undvære kontanter: »Vi har ikke pung med mere. Hvis vi har kontanter, så ligger de hjemme i skuffen. Mobilen er det, vi bruger til næsten alt nu.«
Sophie Stenderup Korch er 23 år: »Jeg bruger aldrig kontanter. Sidst jeg så kontanter, var da jeg så en en-krone på brostenen. Jeg bruger dankort på mobilen, og jeg har faktisk aldrig min pung med mig.«
Butikschef hos Matas, Lea Malmberg Dahl: »Vi har rigtig mange kunder, som stadig bruger kontanter. Vi har jo mange ældre kunder, der bruger vores produkter, så hos os ville det ikke komme på tale af afskaffe kontanter.«
Indehaver hos Photo Care Aarhus, Carsten Andersen: »Vi vil beholde kontanter for mange af vores kunder er ældre og bruger kontanter.«


Claus Skovbjerg er bestyrer hos Fri Bikeshop Trøjborg: »Vi har ikke så mange kunder, der betaler med kontanter. Men jeg synes, det er godt, at kunderne har muligheden. De fleste betaler med kort eller mobil her, men vi vil ikke afskaffe muligheden for at betale med kontanter.«


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.