Møde i Klubhuset: Duften af træflis og Smukfest er tilbage
De frivillige i Skanderborg Festivalklub holder gejsten oppe ved klubmøder i Dyrehaven. »Uden frivilligheden har vi ingen festival,« fastslår Smukfest-talsmand.
Et jubelbrøl, der er en dansk EM-scoring værdig, runger i den lille lysning i Skanderborgs dyrehave.
Campingvagterne fra Skanderborghus har bragt sig foran ”Kærlighedsprikkerne” i en intern bordfodboldturnering blandt de frivillige i Skanderborg Festivalklub.
En lille festivalplads, Klubhuset, er i de forløbne uger skudt op i en lysning i skoven. Svedige frankfurtere sprutter på grillen, fadøllet flyder fra hanerne, og støvet hænger over den flisdækkede skovbund. Meget passede spiller dj’en i Skraldebaren ”Another One Bites The Dust”.
Mens titusindvis af Smukfest-billetejere må vente endnu et år med at indløse deres festivalarmbånd, samles mange af de frivillige i disse dage under bøgetræerne i Skanderborg for at holde gejsten oppe.
»Det er så dejligt at være tilbage. Duften af træflis, den særlige Smukfest-stemning og, ja, alene synet af en Manitou-gaffeltruck, der kører rundt med en container, er fuldstændig fantastisk,« forklarer Merete Andersen fra Silkeborg.
Glad i låget
De seneste festivaler har hun stået i baren Maskinrummet i P3-teltet. En post, hun sætter særdeles stor pris på, fordi hun samtidig har direkte udsigt til scenen.
»Jeg prøver at se så mange koncerter som muligt. I 2017 var jeg oppe på 31 koncerter i teltet og på de andre scener. Jeg bliver glad i låget af musik, så jeg har været lidt i underskud det seneste år,« erkender Merete Andersen.’
Af samme årsag har hun meldt sig som frivillig i baren til den alternative festivalrække af fem Småfester, der afvikles sidst på ugen og i næste uge.
»Jeg er på vagt alle dage. I forvejen havde jeg afsat hele ugen, fordi jeg blev ved med at tro på, at Smukfest blev gennemført. Nu håber jeg at få en snas af festivalstemningen og møde en masse dejlige og glade mennesker, når nu Smukfest ikke bliver til noget,« fortæller Merete Andersen.
Overraskende besøg
I fjor, da Smukfest 20 blev aflyst, var hun også med til at køre rundt og overraske deltagerne ved de mange Walthers hjemmefester ved at dukke uanmeldt op og åbne en Smukfest-bar i de private indkørsler og strø lidt autentisk festivalglæde.
»Det var skønt at være med til at skabe noget stemning og fest, og det gav også mig selv en masse at komme ud og møde nogle af dem, som også har en kærlighed til festivalen,« fortæller hun.
»For mig er Smukfest årets frikvarter. Det er en uge i selskab med kolleger, jeg selv har valgt, og så er det bare superhyggeligt at snakke med alle de mennesker, som kommer i baren.«
Merete Andersen er taknemlig for, at klubben gør noget for medlemmerne ved at bygge Klubhuset – og at den har bestemt sig for trods alt at afholde de små festivaler.
»Det er både lidt godt og lidt skidt, for når jeg nu er her, så savner jeg resten af mit hold – og de 20.000-30.000 andre, som plejer at være her.«
Kontakt på Facebook
15 frivillige fra festivalens medielandsby har afsat denne lørdag til et gensyn og hyggeligt samvær i bøgetræernes skygge.
»Vi har holdt kontakten i vores Facebook-gruppe, og nogle har også mødtes privat, men det er dejligt at være tilbage i skoven og møde nogle af dem fra de andre hold også,« betror Ivalo Lennert Andreasen fra Lund ved Horsens.
Hun er frivillig i online-tjenesten Smukling Support, som ifølge hende selv hjælper folk med »stort set alle problemer« før, under og efter festivalen.
»Jobfunktionen betyder, at jeg kommer rundt i alle festivalens kroge, og her mærker man virkelig, at folk har det sjovt og er stolte af det, de laver. Rigtig mange bruger deres ferie på at skabe en oplevelse for andre, og der bliver lagt utrolig meget sjæl i at bygge noget op, som bare bliver pillet ned igen i ugen efter festivalen. Den passion er helt fantastisk,« forklarer Ivalo Lennert Andreasen.
Må vente til 2022
Indsatsen med at svare bl.a. e-mails kan klares hjemmefra og giver i år ikke automatisk adgang til de stærkt begrænsede minifestivaler i Skovlunden. Kun 1.000 lukkes ind per dag.
»Jeg må nok se i øjnene, at jeg ikke kommer med. Småfesterne er for de få heldige. Til gengæld kommer der en medhjælperfest senere, og så glæder jeg mig til Smukfest 2022, som jeg er helt sikker på, bliver til noget,« understreger hun.
Et andet sted på pladsen konkurrerer en meget koncentreret flok om at banke syvtommersøm i en træstub med en lægtehammer. Den, som bruger flest slag, skal give en omgang Blå Thor.
Det er Danmarks Smukkeste Trækkerdrenge, hvis job under festivalen er at trække fadølsslangerne i den permanente rørføring under jorden.
»Det stinker«
»Det er møgbeskidt og stinker, og det er et hårdt job. Alligevel har der i årenes løb været meget lidt udskiftning på holdet. Afbud accepteres kun i forbindelse med sin egen sygdom og død, og begge dele er hændt,« betror formand Kim Hagen.
Syv mand fra holdet er troppet op til lidt skovhygge – heriblandt Kim Hagens to sønner og en svigersøn.
»Skål,« siger Kim Hagen og tager en dyb indånding.
»Det er duften af sammenhold.«
»Jeg har været med på festivalen i 40 år. De seneste 28 år har jeg været ansvarlig for at få trukket mellem 5 og 10 km ølslanger. Alle på holdet kender hullerne ud og ind, og der bliver arbejdet koncentreret. Så kan vi til gengæld have det sjovt under festivalen,« forklarer han.
Frivillige betyder alt
Klubhuset tjener ifølge festivaltalsmand Søren Eskildsen to formål. For det første bliver det et samlingssted for alle de frivillige, som i slutningen af denne og næste uge skal hjælpe med at afvikle de fem endagsfestivaler.
Dernæst er det også en vigtig ramme for at understøtte fællesskabet, som lider under de seneste to års festivalaflysninger.
»Vi bygger på frivillighed. Uden den har vi ingen festival. Derfor står vi med en alvorlig udfordring til næste år, hvis fællesskabet og motivationen omkring festivalen har lidt skade,« forklarer Søren Eskildsen.
Ifølge festivaltalsmanden er festivalopbygningen en vigtig, tilbagevendende sommerbegivenhed for mange frivillige, som sætter stor pris på det sociale liv i skoven i ugerne op til festivalen. For dem har aflysningerne ramt ekstra hårdt.
»Allerede sidste år mærkede vi tristessen, og da vi stod med aflysning nummer to, var vores førsteprioritet, at vi måtte skabe et sted, hvor folk kunne mødes og have nogle gode oplevelser sammen og knytte nye venskaber på tværs af de hold, de normalt er sammen med,« forklarer talsmanden.
Lokal interesse
I de foregående uger har Klubhuset f.eks. været rammen om en 90’er-fest, et afterski-party, banko og lillejuliaften med flæskesteg og brunede kartofler.
»Vi kan mærke, at flere og flere tilmelder sig, efterhånden som de kommer hjem fra ferie. Søndagene er familiedage, hvor alle fra området kan deltage, og her har vi oplevet en stor interesse for at deltage i vores aktiviteter og lære os bedre at kende,« fortæller Søren Eskildsen.
Som følge af aflysningen af Smukfest 21 har festivalklubben allerede vendt fokus mod august næste år, hvor der ifølge talsmanden er meget opsparet krudt, der skal fyres af.
»Jeg tør godt allerede nu love, at den næste Smukfest bliver fuldstændig fantastisk,« siger Søren Eskildsen.