Kærestepar svindlet for 20.000 kroner af bolighaj: Nu advarer politiet andre

Et sønderjysk kærestepar i akut bolignød har lært på den hårde måde, at ikke alle er til at stole på på boligmarkedet.
Parret betalte sidste efterår i god tro knapt 20.000 kroner i indskud kontant for at kunne flytte ind i en lejlighed - men de blev snydt, så vandet driver, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.
Svindlen foregik via Facebook, hvor parret var kommet i kontakt med manden, der udgav sig for at være udlejer.
»Set i bakspejlet virkede forløbet overbevisende. Kæresteparret mødte blandt andet manden i lejligheden og talte om, hvad der skulle renoveres. Men faktum var, at han ikke rådede over lejemålet. De havde betalt de20.000 kroner kontant uden at modtage nogen kvittering, og de havde heller ikke modtaget nogen underskrevet lejekontrakt som dokumentation. Så både menneskeligt og juridisk stod parret i en meget tragisk situation. For hvordan skulle de kunne dokumentere, at de var blevet snydt? forklarer vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.
Politiet har følgende gode råd til de boligsøgende - blandt andet unge som leder efter husly til studiestart:
Undersøg hvem der ejer boligen
Hvis du skal leje gennem en privat udlejer, er det en god idé at kræve at se dokumentation for ejerskabet. Du kan se, hvem der ejer boligen på tinglysning.dk eller boligejer.dk.
Undersøg om boligen er på markedet.
Undersøg om boligen er på markedet ved at kontakte ejeren gennem boligejer.dk.
Få legitimation fra udlejer
Er udlejeren den, han udgiver sig for? Kan du se, hvilket nummer udlejeren ringer/SMS’er fra? Tjek oplysningerne på fx krak.dk. Sender vedkommende SMS via websites? Det kan være et tegn på snyd. Få en kopi af udlejers billedlegitimation i form af kørekort eller pas, og tjek at billedet er vellignende.
Vær kritisk hvis udlejer vil have dig til at overføre penge til en udenlandsk konto.
Vær påpasselig hvis du bliver bedt om at overføre penge til en udenlandsk konto, Western Union eller PayPal. Mange svindlere forsøger at gemme sig bag udenlandske konti eller udenlandske online betalingsløsninger.
Betal ikke kontant – overfør kun via et dansk pengeinstitut
Sørg for at overføre depositum, husleje eller forudbetalt leje til en dansk bankkonto, så du altid har dokumentation for, at du har overført pengene. Overfør først når du har set lejligheden og vellignende gyldig legitimation fra udlejer. Du kan eventuelt sætte pengene ind på en spærret konto – og dermed garantere – at du kan betale depositum og efterfølgende lave en kontooverførsel, så modtageren kan spores.
Betal ikke penge under bordet
Betal aldrig penge under bordet til udlejer. Det er ulovligt, og du har ikke nogen juridisk mulighed for at få dine penge retur.
Få en fremvisning
Insister på at få boligen fremvist og tjek ved samme lejlighed, at navn stemmer overens på kontaktperson, postkasse og hoveddør/dørtelefon. Du kan også spørge, om naboen kender udlejer. Er det ikke muligt at få fremvist lejligheden, bør du overveje, om der er tale om et reelt lejemål.
Sørg for en gyldig lejekontrakt
Få en lejekontrakt med udlejers underskrift og få en fagperson til at kigge kontrakten igennem, før du selv skriver under. Det er vigtigt, at du har set boligen, inden du skriver lejekontrakten under eller overfører penge.
Lad dig ikke presse
Brug din sunde fornuft og mavefornemmelse. Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under på kontrakten med det samme. Hvis udlejer forsøger at presse dig til at tage hurtige beslutninger, kan det være et tegn på, at der er noget galt.
jn