3.043 nye studerende til VIA i Aarhus

De fleste uddannelser på VIAs to campusser i Aarhus er allerede fyldt op, viser opgørelse over optaget. Til gengæld er der mange ledige studiepladser uden for Aarhus – både på velfærdsuddannelserne og studier med 'frit optag' for alle kvalificerede.

Artiklens øverste billede
Sygeplejerskestuderende fra Via University College.

Natten mellem 27. og 28. juli kunne ansøgerne til de videregående uddannelser landet over få svar på, om de har fået plads på deres drømmeuddannelse.

VIA University College har i år optaget 6.098 nye studerende på sine godt 40 videregående uddannelser i 11 byer i Region Midtjylland. Det er stort set samme antal som i fjor, hvor optaget slog rekord og var på 6.170 nye studerende.

Hos VIA i Aarhus ser det godt ud. Der er optaget i alt 3.043 nye studerende – svarende til 52 flere end i fjor. Den positive situation betyder, at langt de fleste af VIAs uddannelser i Aarhus med loft over optaget traditionen tro er fyldt ud.

For eksempel er der hos VIA i Aarhus igen i år optaget 505 nye studerende på læreruddannelsen, 317 nye studerende på sygeplejerskeuddannelsen og 300 nye studerende på uddannelsen til socialrådgiver. På pædagoguddannelsen i Aarhus er der optaget 1,3 procent flere end i fjor – nemlig 458 nye studerende.

Mange tomme stole uden for Aarhus

Det flotte optag i Aarhus på blandt andet de fire store velfærdsuddannelser hænger sammen med, at der igen i år har været en stor søgning til VIAs uddannelser i Aarhus. Det mærkes også på den spritnye uddannelse til sundhedsadministrativ koordinator, der kommer tip-top fra start med 80 optagne studerende. Tilsvarende kan VIAs uddannelse i Aarhus til eksportingeniør notere en stigning i optaget på 32 procent sammenlignet med 2020.

De VIA-uddannelser, det i år har krævet det højeste karaktergennemsnit at komme ind på, ligger også i Aarhus – nemlig uddannelsen til fysioterapeut (9,2) og sygeplejerskeuddannelsen (8,4).

Mens Aarhus stort set kan melde udsolgt af studiepladser, er der et stort antal ledige studiepladser på blandt andet de velfærdsuddannelser, som VIA udbyder i resten af Region Midtjylland.

For VIA samlet er optaget på læreruddannelsen i år faldet med 8,0 procent i forhold til 2020, mens optaget er faldet med 5,2 procent på pædagoguddannelsen, 3,3 procent på sygeplejerskeuddannelsen og 1,6 procent på socialrådgiveruddannelsen. Faldet skyldes, at der i år er kommet færre ansøgninger til velfærdsuddannelserne uden for Aarhus.

Udsigt til stor mangel på velfærdsuddannede

»Prognoserne viser, at Danmark i 2030 – blandt andet på baggrund af den demografiske udvikling med mindre ungdomsårgange, flere småbørn og flere ældre – vil mangle i alt 35.000 lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere. Derfor er det samfundsmæssigt dybt bekymrende, at færre samlet set søger ind på og altså starter på de store velfærdsuddannelser. Jeg håber meget, at vi i de kommende uger frem til studiestart vil få et stort efteroptag til særligt de tomme stole uden for Aarhus,« siger prorektor Gitte Sommer Harrits i en pressemeddelelse.

Hun er den øverst ansvarlige for VIAs uddannelser.

Gitte Sommer Harrits, prorektor ved VIA University College.

De ledige studiepladser kan ses og søges på VIAs hjemmeside, og traditionelt har VIA et efteroptag på i alt cirka 500 studerende. Det er typisk unge, der har fået afslag på at komme ind på de uddannelser, de søgte i første omgang, eller som ikke nåede at søge inden ansøgningsfristen.

»Vi har i VIA gode erfaringer med, at studerende, der ikke kom ind på deres førsteprioritet, er blevet glade for et alternativt studie. Jeg vil derfor anbefale denne gruppe af unge at overveje andre studieretninger og andre uddannelsesbyer end dem, de søgte i første omgang, for der er stadig mange gode muligheder for dem, der opfylder adgangsbetingelserne. Og jeg vil råde til at få sendt ansøgningerne afsted hurtigst muligt,« lyder det fra Gitte Sommer Harrits.

Studievejledere sidder parate til efteroptag

Studievejlederne i VIA sidder parate til at behandle de ansøgninger, der kommer ind til de ledige studiepladser henover de kommende uger. Studievejlederne besvarer også gerne spørgsmål.

Eksempelvis har VIA et stort antal ledige studiepladser på læreruddannelsen i både Silkeborg, Skive og Nørre Nissum. Tilsvarende er der stadig pladser at søge på pædagoguddannelsen i blandt andet Holstebro, Ikast og Viborg, på sygeplejerskeuddannelsen i Holstebro (og standby-pladser i Viborg, Randers og Horsens) samt på socialrådgiveruddannelsen i Holstebro.

Også på en række af VIAs privatrettede uddannelser med ’frit optag’ for alle kvalificerede ansøgere er der ledige studiepladser at søge, selv om mange af disse uddannelser allerede har øget optaget markant i år på baggrund af et stigende antal ansøgninger – i modsætning til landet som helhed, hvor søgningen til STEM-uddannelserne i år er faldet.

Campus Aarhus C, VIA University College.

Eksempelvis har VIAs uddannelse til maskiningeniør indtil videre optaget 33 procent flere nye studerende end sidste år, ligesom uddannelsen hos VIA til eksportingeniør har øget optaget med 32 procent, mens uddannelsen til softwareingeniør har givet plads til 24 procent flere studerende i år sammenlignet med 2020.

Når der stadig er ledige studiepladser at søge på blandt andet VIAs palet af ingeniør- og byggeriuddannelser, er årsagen, at der på disse uddannelser ikke fra politisk side er sat en grænse for, hvor mange der må optages, når blot adgangsbetingelserne er opfyldt.

Udflytningsplan er ikke nok til at skabe balance

Gitte Sommer Harrits betegner det som urealistisk at få alle de ledige studiepladser uden for Aarhus fyldt op. Det har heller ikke været muligt den seneste årrække – trods massive indsatser.

Fremover er der endda ifølge VIAs prorektor udsigt til endnu flere tomme stole i forlængelse af den nye politiske aftale om at etablere flere uddannelsespladser i provinsen og fjerne uddannelsespladser fra landets fire største byer. Det politiske mål er at uddanne 60 procent af de unge uden for København, Aarhus, Odense og Aalborg for at skabe en bedre balance i Danmark.

»Vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre en bred geografisk dækning med uddannelsespladser og bakker op om ambitionen om balance mellem land og by. Derfor udbyder VIA også professionsbacheloruddannelser i 11 byer i de 19 kommuner i Region Midtjylland. Udfordringen er imidlertid, at en meget stor del af de unge prioriterer at tage deres uddannelse i en storby som Aarhus og hellere vælger en anden uddannelse end at uddanne sig uden for storbyerne. Dét søgemønster kan vi som uddannelsesinstitution ikke gøre meget ved alene, og der er brug for samarbejde og fælles løsninger. Derfor efterlyser vi en rekrutteringsplan fra politisk side som opfølgning på den besluttede udflytningsplan. At decentralisere studiepladser er ikke løsning nok. Som situationen er i dag, er det ikke uddannelsespladser, men studerende, vi mangler uden for de største byer,« fastslår Gitte Sommer Harrits.

ksa

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.