Grenaa-byvandringer går i historiens fodspor

Fra torvet i Grenaa kan man tirsdage frem til august komme på rundtur i byen og høre om byens historie og måske endda lære noget nyt.

Artiklens øverste billede
Guide Birgit Årsnes starter byvandringen i Grenaa med at fortælle om byens gamle rådhus. Foto: Anders Michaelsen.

»Du skal tale lidt højere.«

Der er godt med mennesker foran turistkontoret i Grenaa denne tirsdag. Det varme vejr har lokket flere ud for at sidde og få serveret nogle af de kolde ved torvet, de snakker – som man jo gør - og kirkeklokkerne slår på slaget 14.

Af den grund er det heller ikke nogen nem opgave at trænge igennem det sommer-sammensatte lydtapet og ud til dagens tyve mand store gruppe.

Guide Birgit Årsnes prøver igen lidt højere og med hjælp fra kirkeklokkerne, der har færdigspillet sine slag, kommer dagens rundvisning på ret køl.

Djurslands Turistforening har i mange år arrangeret gratis sommerrundvisninger i Grenaa, og det gør den altså igen i år hver tirsdag klokken 14 frem til slutningen af august. I de kommende uger forsøger foreningen sig også med byvandringer samme dag klokken 19.

»Vi prøver de her aftenture af, fordi vi fik flere henvendelser fra borgere her i byen, som fortalte at de jo ikke kan komme, når rundturen er klokken 14, for der er de på arbejde,« fortæller guide Birgit Årsnes.

Det gamle rådhus’ sparetrick

I dagens gruppe er der dog også flere fra Grenaa, der er med på turen for at være turist i egen by.

Turen starter ved fra Torvet foran det gamle rådhus, som i dag er turistkontor. Rundturen starter med fortællingen om byfoged Jacob Aagaard, der kom til byen i starten af 1800-tallet som 25-årige og med store planer for, hvordan byen skulle tage sig ud – for han mente byen trængte til et ansigtsløft.

Og det kunne man også dengang, for byfogeden var udpeget af kongen og i de 50 år Aagaard havde hvervet i Grenaa, var han både byens borgmester, politi og dommer.

Her blev første opgave at bygge et nyt rådhus – og det blev på torvet, hvor man den dag i dag kan se bygningen, der har 1805 stående på sig, og det selvom bygningen først stod færdig i 1808.

Men som guide Birgit Årsnes fortæller, havde man tallene til 1805, og selvom projektet tog længere tid end ventet, så kunne man ligeså godt spare og bruge de tal, man i forvejen havde.

Turen fortsætter ned til kirken og Søren Kanne-statuen. Her får tilhørende både at vide lidt om Søren Kanne og hans heltedåd, da han reddede en skipper på det forliste skib Benthe Marie i land med sine heste, og om hvordan placeringen af statuen historisk har delt vandene mellem grenaaboere, alt efter om man boede ved havnen eller i byen.

En anden oplevelse af byen

Under brostenene mellem kirken og Søren Kanne- statuen gemmer, der sig måske for nogle også en overraskelse.

»Lige nu står vi ovenpå byens gamle kirkegård,« fortæller Birgit Årsnes.

En af dem, der er med på turen, er Emmy Sørensen. Hun synes, det er sjovt at være turist i sin egen by. Også selvom der er mange ting, man i forvejen ved om sin by, så kommer der også nye fortællinger og informationer frem undervejs.

»Man får nogle nye ting at vide på de her ture. Og jeg synes blandt andet, det var interessant at høre, hvordan kirken er blevet bygget op af flere omgange,« siger hun.

At en gammel Grenaa-hund kan lærer nye tricks – eller i hvert fald få ny viden om sin by - har guide Birgit Årsnes har også oplevet flere gange i de år, hun har fortalt videbegærlige grupper om byen.

»Jeg tror, der er mange, der gerne vil have en fælles oplevelse og få noget at vide om sin by. Selv lokale, der har boet i byen i 60 år, siger, de får noget med. Det kan være detaljer, som at der engang lå en kongsgård for enden af Storegade, og at gaden derfor er blevet kaldt Store-Kongens Gade,« siger Birgit Årsnes, og tilføjer:

»Jeg tager da selv på guidede ture, når jeg er på besøg i en by. På den måde får man bare en helt anden oplevelse af byen, når du også får nogle historier og fortællinger på.«

I beskrivelsen for turen, som Turistforeningen reklamerer for på Facebook, står der, at det er en byvandring med fortællinger om folk og fæ. Og publikum får løbende, som byvandringen snor sig frem, forskellige personfortællinger. Om eksempelvis bysbarnet August Krogh, der vandt Nobelprisen i medicin i 1920 for opdagelsen af den kapillærmotoriske regulationsmekanisme, eller Grenaa Folkebiblioteks nidkære bibliotekar Carl Svenstrup, der gennem mange år stod bag skranken med udlånsmagten.

Turen fortsætter rundt i byen og kommer blandt andet forbi både åen, Museum Østjylland, Storegade og Pavillionen. Vil man høre om stederne og menneskene, der engang satte sit præg i byen, så kan man altså gå med på de gratis byvandringer, der finder sted hver tirsdag klokken 14.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.