»Jeg tror ikke på Gud«-klumme fik aarhusiansk præst i modvind

På facebook reagerede mange med hårde kommentarer, da præst skrev om medlemskab af folkekirken og troen på Gud.

Artiklens øverste billede
»Tro er ikke ligegyldig for mig, men i forhold til medlemskab af Folkekirken, der er den ikke vigtig.« Sådan siger sognepræsten i Vejlby Kirke. Foto: Trille Skøtt-Jensen

»Hvor skal vi sætte os, når vi skal snakke om Gud,« spørger sognepræst Niels Sander Wienke fra Vejlby Kirke.

Vi finder et hjørne i kirken. Dér plejer han sidde, når han taler med nybagte forældre om barnedåb. Han har også siddet der, når han har talt med mennesker, der har mistet troen på Gud og derfor vil melde sig ud af folkekirken.

Det skrev han en klumme om i Lokalavisen Aarhus 7. juli, og så kom han ellers i strid modvind i kommentarsporet på Facebook.

»Desværre en ung præst, der tror at han har fundet de vises sten ved at være popsmart og fordømme mennesker væk fra Gud,« lyder en af kommentarerne.

Aftale med præster

Overskriften på klummen var »Jeg tror ikke på Gud.« Det var præstens egen overskrift.

»Men jeg havde sat det i citationstegn, jeg tænkte, jeg måtte hellere skabe lidt blikfang,« siger han og smiler.

Lokalavisen er taget til Vejlby Kirke for at få Niels Sander Wienke til at uddybe sin klumme. For tror han ikke på Gud?

Inden vi kaster os ud i den, skal det vise sig, dybe samtale, så lad os først slå fast, at den 30-årige sognepræst ikke bare fandt på at skrive til avisen. Lokalavisen har en aftale med mange lokale præster om at skrive en ugentlig klumme til avisen på skift. Og det var altså i den klumme, at han skrev om mødet med folk, der melder sig ud af folkekirken, fordi de ikke tror på Gud.

»Kære avislæser. Det er et dårligt svar! Ja, det er faktisk så dårligt et svar, at jeg slet ikke vil godtage det,« skrev han.

Det mener han endnu.


Tror på Gud på de gode dage

»Jeg tror på Gud på de gode dage, og dem er der heldigvis flest af,« lyder det fra sognepræsten, da han skal uddybe, om han tror på Gud.

»Min ambition var egentlig at løsne lidt på forestillingen om, at der en tæt forbindelse mellem det at tro på Gud og ens medlemskab af folkekirken. Især fordi troen ofte bliver gjort til et teoretisk spørgsmål om Guds eksistens. Eksisterer Gud eller ej, og så foretager man sin egen vurdering af det, og bruger det som grund til at melde sig ud af folkekirken. Men vi kan jo ikke vide, om Gud eksisterer. Vi kan hverken bevise eller modbevise det,« forklarer Niels Sander Wienke, mens han tydeligt har mange tanker i hovedet og fortsætter:

»Kirken er ikke bygget på vores tro, men på Kristus, for nu tale som en rigtig præst.«

Plads til tvivlerne

Det er ikke let stof det her med tro. Og for sognepræsten i Vejlby er tro noget meget privat.

»Man skal ikke præstere en særlig stærk tro for at blive medlem i Folkekirken. Der skal også være plads til tvivlerne. Jeg vil gerne ændre på den opfattelse, at troen på Gud er en præstation, og man skal præstere noget. Man skal ikke kunne mærke Gud helt ind i hjertekulen. Det kan man gøre på en god dag, og især kan man gøre det, når meningsløsheden rammer en. Man kan melde sig ud af folkekirken, hvis man ikke vil støtte op om folkekirken som et kultur- og trosbærende fællesskab. Men lad ikke din egen tro på Gud være argumentet for at melde dig ud. Tro er noget, vi hjælpes ad med. Når alt kommer til alt, er tro noget, vi er - over for Gud og hinanden, og Gud er der, om du tror eller ej,« forklarer han.

Ikke en hellig institution

Niels Sander Wienke er 30 år. Han blev færdiguddannet i 2016, hvorefter han tilbragte et år i Argentina i den danske kirke sammen med sin hustru. Han blev ordineret præst i 2018 og er nu på fuld tid i Vejlby Kirke.

Og det er her i kirken, han forsøger at indvie Lokalavisens journalist i, hvorfor troen på Gud og folkekirken ikke nødvendigvis hænger så tæt sammen.

»Tro er ikke ligegyldig for mig, men i forhold til medlemskab af folkekirken, der er den ikke vigtig. Man kan sagtes have med kristendommen uden at have med folkekirken at gøre. Folkekirken som institution er jo ikke hellig overhovedet. Medlemskabet er faktisk et meget jordnært emne,« forklarer sognepræsten.

Niels Sander Wienke er sognepræst i Vejlby Kirke. Han skriver præsteklummer for Lokalavisen Aarhus. Foto: Trille Skøtt-Jensen

Tro er et stort spørgsmål

Efter vi har talt om troen på Gud i noget tid, bliver vi enige om, at det er et meget stort spørgsmål. Også for stort til at blive besvaret i den enkle linje, som journalister så godt kan lide.

»Spørgsmålet er faktisk for stort. Vi kan gå som katten om den varme grød og aldrig komme helt ind i det. Jo, vi kan lukke, hvis vi siger, jeg tror ikke på Gud og så trække stikket, så det punkterer samtalen. Min pointe er, at nej, jeg kan ikke bevise, at Gud eksisterer. Det tror jeg, ingen kan. Det må vi tro på eller lade være. Det er ikke en videnskab. Videnskaben er nok bedre til at forklare, hvordan jorden er opstået, men vi er nok bedre til at forklare hvorfor. Det er vigtigt at skelne mellem hvordan og hvorfor,« siger Niels Sander Wienke.

Jeg tror på Gud på de gode dage, og dem er der heldigvis flest af

Niels Sander Wienke, sognepræst Vejlby Kirke

Så opfordringen, hvis du føler din tro på Gud er væk, og du derfor vil melde dig ud af folkekirken, lyder:

»Tænk dig godt om. Vi kan snakke om tro, og vi kan snakke om, at du har mistet tilliden til Gud. Men hvis du bare lukker af, og siger Gud findes ikke. Ja, så er det jo lige så stærk en tro, men så forsvinder samtalen. Ateister har jo en meget stærk tro på ingenting. Det er der ikke meget håb i, synes jeg,« siger Niels Sander Wienke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.