Danmarks største Dagli’Brugs – nu med tankstation

Dagli’Brugsen i Tirstrup er Danmarks største målt på omsætning.

Artiklens øverste billede
Claus Lundberg, chef for Danmarks største Dagli’Brugs målt på omsætning.

»Ta’ du bare begge pakker, hvis du ikke kan vælge,« siger brugsuddeler Claus Lundberg med et grin til en ældre kunde, der står bøjet over det store udvalg af grillpølser. Han kigger op og svarer med et endnu større grin:

»Ja, det ku du lige li, hva’?«

To minutter tidligere er avisens udsendte trådt ind i butikken, der møder sine kunder med en duft af bagerbrød, friske bloster og bacon i skøn forening.

En hel del kunder vimser rundt med kurv eller vogn, mens uddeleren og kunden fortsætter sin snak. Nu er de nået til det tvivlsomme grillvejr, og det afslappede tonefald afslører, at her er tale om en kunde, som tit lægger vejen forbi Dagli’Brugsen i Tirstrup.

Og dem er der mange af. Dem, der bogstaveligt talt lægger vejen forbi. Selv om der kun bor 512 mennesker i Tirstrup, er Dagli’Brugsen alligevel den største i Danmark målt på omsætning.

Der passerer nemlig ikke færre end 6000 biler om dagen, og en del af dem gør sine daglige indkøb i den velassorterede brugs.

»Folk i Tirstrup er vores kernekunder, men det er takket være de mange forbipasserende og sommerhusområdet i Fuglslev, at vi har så høj en omsætning,« forklarer brugsuddeler Claus Lundberg, 57 år.

»Nåh ja, jeg må ikke glemme efterskolen,« tilføjer han.

»Når de starter i august, så øges befolkningstallet i Tirstrup med 20 procent. De bidrager godt til omsætningen« griner han.

For nyligt købte Dagli’Brugsen tankstationen på den anden side af vejen, som næste sommer kommer til at give flere parkeringspladser til de mange kunder. Kunder, som Claus elsker at servicere og give en god indkøbstur.

På hjemmebane

»Sidste uge havde vi 9000 kunder igennem butikken, og det er jo en helt fantastisk tanke, at vi har opfyldt deres indkøbsbehov og gjort langt de fleste af dem glade og tilfredse. Den store glæde ved vores arbejde er tilfredse kunder« siger han med velbegrundet stolthed. Claus Lundberg tiltrådte som uddeler i Tirstrup for 12 år siden og har sammen med bestyrelsen sørget for, at den selvstændige brugsforening via investeringer i især udvidelser som slagter- og delikatesseafdeling og bager hele tiden har vokset sig større. Det var faktisk én af forudsætningerne for, at Claus ville tage jobbet i Tirstrup. At der skulle udvides, så kunne købe andet end basisvarer i hans butik. Da bestyrelsen dengang spurgte ham, om han kendte en slagter, svarede han: Ja, min kone, og på den måde blev Anne Lundberg også ansat.

»Hun har en stor andel i butikkens succes, for vores slagter- og delikatesseafdeling trækker mange kunder til. Det skal du lige huske at skrive,« siger han med et stort smil.

Planen var egentlig, at artiklen skulle være et portræt af uddeleren, manden bag Danmarks største Dagli’Brugs, men det mener hovedpersonen ikke selv. Han synes, det skal vente til næste år, hvor han har 40-års jubilæum.

Det er dog alligevel på sin plads at nævne, at Claus nærmest er født og opvokset i en brugs. Hans forældre var også Brugsmænd, og hans egen karriere startede for alvor, da han var 18 år. Så hvis han efterlader et indtryk af overskud, som han sidder der ved bordet i baglokalets frokoststue, så er det, fordi han i den grad er på hjemmebane.

»Det giver en stor frihed. Jeg kan tilpasse vareudvalget og priserne efter mine kunders behov.«

Claus Lundberg, uddeler.

Passion for portvin

Butikken har 43 ansatte, og i baglokalet er der en strøm af unge mennesker, der får fri eller netop er mødt. Mange af dem skal lige vende en ting eller to med chefen. En enkelt har fået læreplads som mekaniker, og selv om Claus er træt af at sende ham videre, så er det samtidigt en af de store fornøjelser ved at have de unge mennesker ansat i butikken.

»Det er et privilegie at følge dem fra de går i 9. kl. til de bliver så store, at de skal videre i livet. Mange af dem kigger heldigvis stadig forbi butikken indimellem.«

Hvis man ikke kan finde Claus, så er det et godt tip at runde vinafdelingen. Hans store interesse for vin gør, at der altid er meget forskelligt at vælge imellem. Hvad angår portvin er der dog et usædvanligt stort udvalg. Det er en stor passion, og Claus tager da også nogle gange ud og afholder arrangementer i smagning af portvinens fortræffeligheder.

Dårlige indkøbsvaner og masser af frihed

Der er ingen tvivl om, at manden med det store smil og et udpræget talent for at betjene alle typer af kunder hellere vil tale om sin butik og sine medarbejdere end om sig selv. Så, lad os gemme portrættet af uddeleren og vende tilbage til butikken på Århusvej.

Når det kan lade sig gøre hver dag at tilbyde hjemmelavede delikatesser, have lokale varer på hylderne, egen tilbudsavis og insistere på, at en pakke rugbrød ikke skal koste mere end 20 kroner, så skyldes det, at DagliBrugsen i Tirstrup er en selvstændig Brugsforening.

«Det giver en stor frihed. Jeg kan tilpasse vareudvalget og priserne efter mine kunders behov.»

Og netop kundernes behov og indkøbsvaner har især ændret sig over de sidste fem år.

Dagli’Brugsen i Tirstrup ligger godt i Coops tilfredshedsundersøgelser. Uddeleren siger, at kunderne er gode til at give kritik og give deres ærlige mening.

Når det kommer til en vurdering af kundernes købevaner, så er Claus dog også selv brutalt ærlig.

»Folk er blevet dårligere til at handle. Mange køber ind flere gange om ugen og tit til et enkelt måltid ad gangen. Det er godt for min butik, for kunder på tomme maver er nemme at lokke med,« afslutter han med et smil, inden han bevæger sig videre gennem butikken.

Der går ikke mange sekunder, før han igen løber ind i et kendt ansigt.

Avisens udsendte føler sig truffet over sandheden om købevanerne, så hun lister sig lige så stille og med tungen lige i munden gennem den store butik, forbi slikhylderne og bageriet i et ihærdigt forsøg på ikke at foretage et impulskøb.

På parkeringspladsen er der her sidst på eftermiddagen trængsel. Der er tydeligvis flere biler end pladser, og hvis uddeleren har ret i sin analyse af hans kunders indkøbsvaner, så er en stor del af dem netop kommet i tanke om, at der da vist også skal serveres aftensmad i dag.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.