Æblehaven er en solid succes

Op til 500 gæster om dagen kommer forbi den populære, afslappede café Æblehaven ved Brabrandstien

Artiklens øverste billede
Brabrandstien har fået en cykelservicestaton. Det har Sebastian Kromann sørget for. Her kan man blandt andet lade sin elcykel op, mens man får en kop økologisk kaffe. Foto Trille Skøtt-Jensen

»Det går rigtig godt. Vi blevet taget rigtig godt imod,« siger 33-årige Sebastian Kromann.

Han står bag Æblehaven, som cyklende, løbende og gående på Brabrandstien vil kende til. I det nordøstlige hjørne af stien ligger caféen, som i april i år endelig fik en tre-årig godkendelse.

»Det har været en speget sag. Der er ikke en afdeling i Aarhus Kommune, der ikke har været inde over, at der skulle være iskiosk her,« siger Sebastian Kromann og griner lidt.

Det gør han tit. Han er nok af natur en glad mand, men det hjælper også, at Æblehaven er blevet en stor succes. Så stor, at der er tolv timelønnede ansatte til at klare de mange kunder, der besøger den idyllisk beliggende containercafé.


Har fat i de lokale

Vi besøger Æblehaven fredag i uge 29. Den dag skal Sebastian Kromann selv stå bag disken.

»I dag skal jeg være her hele dagen, fordi vi er i sommerferien, så er der sindssygt mange af mine folk, der holder ferie. Ellers er jeg ikke på vagtplanen som udgangspunkt, men jeg er her hver dag,« fortæller Sebastian.

Omsætningen er gået ned i industriferien. Det siger noget om, hvem stamkunderne er.

»For os er det ikke nødvendigvis en fordel, det er ferie. For det er hjemmepublikummet, vi har fat i. Vi henvender os til dem, der kommer fra Brabrandstien, og mange af dem er også på ferie nu,« siger Æblehavens ejer.

Sætter sig på græsset

Æblehaven er altså navnet på det 5.000 kvm store område, der ligger smukt med udsigt over sø og marker. Det minder både om et kolonihaveområde og en skovtur, og der er faktisk også lidt festivalstemning over stedet. Det er nok ikke helt tilfældigt, for Sebastian Kromann har, på trods af sin forholdsvis unge alder, arbejdet i festival -og eventbranchen i meget lang tid.

Lige nu bruger han sin tid på Æblehaven, hvor man finder en lækker café, der er smukt bygget af to containere. Fra caféen sælges, så vidt det er muligt, økologisk og bæredygtigt kaffe, sodavand, is, kager og vin. Det kan nydes på de mange borde-bænke sæt, der står spredt på det smukke område.

»Og er alle borde optaget, så sætter folk sig på græsset,« fortæller Sebastian Kromann med et smil.

Han har rigtig godt gang i caféen.

»Gennemsnitligt har vi omkring 300 transaktioner om dagen. Og i gennemsnit er en transaktion på to personer. Så jeg vil skyde på, vi har cirka 500 mennesker igennem om dagen,« lyder det fra Sebastian Kromann.


Jeg planlægger, at vi skifter sortiment til september, og der forventer jeg også, at besøgstallet falder. Så holder vi åben i weekender og ferier.

Sebastian Kromann, ejer af Café Æblehaven

Mødregrupper og det grå guld

De besøgende til Æblehaven er en broget flok. Der er lokale cykelhold, som stopper forbi og får kaffe.

»Her i ferien har det også meget været bedsteforældre, der passer børnebørnene. Mødregrupper kommer også. Om aftenen er det meget det ”grå guld”, der kommer i vennepar og deler en flaske vin og får en hotdog. På den måde spreder vi os bredt,« siger Sebastian.

Caféen har åben fra 10 til klokken 21. Det mest travle tidspunkt ligger mellem 14 og 17. Og timen mellem klokken 15 og 16 er den med mest run på.

Cykelservicestation på Brabrandstien

På den store grund har Sebastian fået en toiletvogn med handicap toilet og puslefaciliteter. Og der er kommet en cykelservicestation nede på Brabrandstien.

»Her kan du pumpe cyklen, og så har vi noget basisværktøj, der kan klare de fleste små reparationer. Vi har fået trukket el herned, så derfor kan man få ladet sin elcykel op, mens man får en kop kaffe,« siger Sebastian Kromann og peger på de fem kontakter, der sidder på cykelstationen.

Til vinter kommer der belysning på cykelstationen, for Æblehaven er ikke kun en sommercafé.

»Det er en meget vejrafhængig biks. Men man skal bare have det rigtige tøj på. Jeg planlægger, at vi skifter sortiment til september, og der forventer jeg også, at besøgstallet falder. Så holder vi åbent i weekender og ferier. Varmen får vi fra nogle store bålfade,« lyder det fra Sebastian Kromann.


Planer om udvidelse

Han har mange planer om at udvide mulighederne i Æblehaven.

»Jeg tænker, vi godt kan få urtehave fremadrettet. Til at starte med har det bare været en prioritet at få driften i gang. Og få lavet alle de her stier og gange og få sået nyt græs over det hele. Før kunne man slet ikke komme til her. Jeg overvejer faktisk, om vi skal have klappegeder i det hjørne, « fortæller den travle caféejer.

Klappegederne er ikke kommet endnu. Men det er en flot rutsjebane til de mindste.

Om sommeren er Æblehaven åben hver dag. I efterår og vinter er der åbent fredag fra 10-18 og hele weekenden fra 10-18.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.