Kommunen: Plejebolig er altid borgerens ønske

Norddjurs Kommune forklarer hvordan man generelt håndterer patienter som Sonny Pedersen.

Artiklens øverste billede
Sonny Pedersen nåede at opholde sig seks dage i den plejebolig i Digterparken i Grenaa, som Norddjurs Kommune tilbød ham efter udskrivelse fra Hospice Djursland. Foto: Norddjurs Kommune

Akkurat som Hospice Djursland ikke mener at kunne kommentere på den konkrete sag i tilfældet med den kræftsyge Sonny Pedersens sidste tid, ønsker Norddjurs Kommune heller ikke i avisen at forholde sig til den konkrete kritik fra de efterladte. Men souschef for Sundhed og Omsorg Anne Ahrensbach er blevet præsenteret for kritikken - og fortæller her om hvordan Norddjurs Kommune generelt håndterer en patient som Sonny Pedersen.

Det sikres altid, at det er borgerens ønske og at borgeren forstår hvad ønsket omfatter. Herunder også hvilke konsekvenser det har for borgerens fremtid

Anne Ahrensbach, Souschef for Sundhed og Omsorg

»Norddjurs Kommune har visitatorer (udskrivningskoordinatorer), hvis kerneopgave det er at tilrettelægge udskrivelser i tæt samarbejde med borgerne og Regionshospital Randers. Det er borgerens funktionsniveau og behov for personlig og praktisk hjælp - inklusiv vurdering af eventuelt behov for anden bolig - der danner grundlag for vurdering af behov for besøg i borgers hjem. Det samme gør sig gældende til at besøge borger hos pårørende på korttidsplads og hospice,« oplyser hun i et skriftligt svar.

Altid efter aftale

Hun fortæller, at visitatorernes møde med borgerne kan således gennemføres der hvor borgeren er – og altid efter aftale med borgeren. Borgere kan tilbydes en anden bolig i form af ældre bolig eller plejebolig, hvis det er borgerens ønske og borgerens funktionsniveau/behov berettiger dette.

»Borgerens habilitet vurderes i forbindelse med underskrivelse af en lejekontrakt til en plejebolig. Det sikres altid, at det er borgerens ønske og at borgeren forstår hvad ønsket omfatter. Herunder også hvilke konsekvenser det har for borgerens fremtid. Hvis det skønnes, at en borger ikke kan træffe beslutningen ud fra dette grundlag, skal borgerens habilitet vurderes af en læge. Skulle denne vurdere borger inhabil, kan og skal der søges om et værgemål. Det er Familieretshuset der kan beskikke en sådan,« fortæller Anne Ahrensbach.

Gode kompetencer

Hun mener, at Norddjurs Kommunes Korttidsafdeling på Plejecenter Digterparken i Grenaa råder over gode kompetencer i relation til lindrende sygepleje. Det samme gør sig gældende for såvel plejecentre som hjemmepleje. Norddjurs kommune har igennem mange år haft et tæt og udbytterigt samarbejde med den regionale Enhed for Lindrende Behandling - tidligere kendt som det palliative team - og kommunens praktiserende læger.

»Korttidsafdelingen i Norddjurs Kommune råder over flere former for midlertidige tilbud om døgnophold – blandt andet akutophold. Disse er specifikt rettet mod forebyggelse af indlæggelser, og indsatsen tilbydes i tæt samarbejde med praktiserende læge. En akut plads tilbydes som udgangspunkt i op til tre dage. Udover midlertidigt akutophold kan kommunen blandt andet tilbyde midlertidigt aflastningsophold, midlertidigt tryghedsophold, midlertidigt vurderings og/eller rehabiliteringsophold . Norddjurs Kommune råder endvidere over et midlertidigt døgntilbud, hvor fokus er længerevarende genoptræning. Alle disse tilbud er som nævnt midlertidige og har et sigte på, at der under opholdet og sammen med borgen lægges en plan for fremtiden,« skriver Anne Ahrensbach.

Flytning er ikke ualmindeligt

»De danske hospicer har meget specialiserede kompetencer i relation til lindrende behandling. Derfor er det ikke ualmindeligt, at en borger får det markant bedre under et ophold på et hospice. Dette kan betyde, at borgeren ikke længere vurderes at være i målgruppen for et tilbud om hospice. Det er således ikke ualmindeligt, at borgere der er blevet tilbudt et ophold på et hospice bliver udskrevet fra hospice til eget hjem eller plejebolig. Det er suverænt regionen, der afgør om en borgere er berettiget til et ophold på hospice. Det er også regionen, der afgør om en borger er klar til at blive udskrevet fra hospice. Norddjurs Kommune har ingen indflydelse på, om en borger tilbydes ophold på et hospice, eller hvornår et ophold eventuelt afsluttes,« skriver Anne Ahrensbach.

Hun oplyser, at finansieringen af ophold på et hospice er sidestillet med alle andre former for sundhedsydelser. Det vil sige gennem det, der kaldes aktivitetsbestemt medfinansiering.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.