Ry-firma beklager: Havørne døde ved træfældning

To næsten flyvefærdige havørneunger i en skov ved Vinderup i Vestjylland blev ikke opdaget, da der skulle fældes træer.

Artiklens øverste billede
Et firma med base i Ry er ved en fejl kommet til at fælde et træ med en rede, der indeholdt to næsten flyvefærdige havørneunger, der begge døde under fældningen. Foto: Mik Eskestad/POLFOTO

Skovdyrkerne Midt, der har base i Ry, er blevet ufrivillig hovedperson i en kedelig sag fra Estvadgaard Plantage ved Vinderup sydvest for Skive. Her blev et træ fældet som led i en større skovning, selv om der var en havørnerede i det. Ved fældningen døde to næsten flyvefærdige unger.

»Det er frygteligt at tænke på, at skovning midt i fuglenes yngletid har kostet to prægtige ørneunger livet,« siger Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) til foreningens hjemmeside.

Både DOF og Skovdyrkerne Midt har leveret deres syn på uheldet. Og der er uenighed om forløbet.

Ifølge DOF ha forekomsten af ynglende havørne i Estvadgaard Plantage har været kendt af DOF’s Projekt Ørn og skovejeren, siden en lokal ornitolog fandt en rede med havørne i 2016. Parret brugte reden i tre år, hvorefter ørnene flyttede cirka 100 meter og byggede en ny rede. Her fik ørnene unger i 2019, 2020 og i 2021. Ejeren blev, skriver DOF straks underrettet, da DOF’s Projekt Ørns lokale redekoordinator 4. juni i år konstaterede, at der var to næsten flyvefærdige unger i reden.

»Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at hverken ejer eller skovfoged var bekendt med redens beliggenhed, og at Skovdyrkerne helt uforvarende er kommet til at fælde træet,« skriver Skovdyrkerne Midt i en pressemeddelelse.

Vi skulle have set reden inden skovningen. Det gjorde vi ikke – og det beklager vi

Skovdyrkerforeningen Midt

DOF fortæller, at havørne yngler tidligt. De lægger æg og begynder at ruge fra midt i februar til midt i marts. I den periode og frem til, at ungerne kan flyve, er der daglig trafik til og fra reden med mad og materialer til vedligeholdelse. I juni er ungerne aktive med at træne vingerne, indtil de er klar til at flyve fra reden.

»Derfor ser vi her tydeligt, hvor problematisk det er at fælde træer om sommeren, når der er løv på træerne, og reder med fåtallige og sårbare arter kan være meget svære at se,« siger Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn, til foreningens hjemmeside.

DOF oplyser, at redetræer med ørne, glenter og sorte storke er beskyttet året rundt og må aldrig fældes. Det fremgår af paragraf 6 i Artsfredningsbekendtgørelsen.

Ønske om dialog

Skovdyrkerne Midt tager sagen meget alvorligt, fortæller firmaet.

»Vi skulle have set reden inden skovningen. Det gjorde vi ikke – og det beklager vi. Skovdyrkerne Midt er meget kede af det, der er sket og ønsker at minimere risikoen for, at lignende sager kan ske igen. Derfor strammer vi op i vores interne procedurer i forbindelse med skovninger,« skriver foreningen og oplyser, at man meget gerne vil i tæt dialog med Dansk Ornitologisk Forening.

»Derfor har Skovdyrkerne Midt inviteret Dansk Ornitologisk Forening til et møde for at drøfte et styrket samarbejde om deling af viden om og beskyttelse af rovfugle og andre beskyttede fuglearter,« lyder det.

Sagen er meldt til politiet og Miljøstyrelsen af Skovdyrkerforeningen Midt. I øvrigt er det træ, hvor de nu afdøde havørne opholdt sig, beslaglagt. Ifølge EU’s tømmerforordning er det nemlig forbudt at handle med ulovligt fældet træ, fortæller DOF.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.