Turist i Skanderborg Kommune: Er vi lækre nok?
Manglende kapacitet og sæsonens længde begrænser turismen i Skanderborg Kommune, mener to aktører på området.
En ny opgørelse fra Dansk Erhverv viser, at antallet af overnattede danske turister i Skanderborg Kommune er gået fra 57.476 i 2019 til 66.245 i 2020 - og der er tale om månederne juli og august. En stigning på 15 procent, hvilket umiddelbart lyder fint. Men 2020 var året, hvor nærmest ingen danskere på grund af coronapandemien holdt ferie udenfor Danmarks grænser, og 15 procent er, når man kigger landet rundt, en af de mindre stigninger. Eksempelvis hedder tallene for Horsens og Odder 29 og 41. Og 104 procent for Lemvig Kommune, der topper ’fremgangslisten’.
Man kan ud fra overnatningstallene, der dækker overnatninger på hotel, feriecenter, camping, lejet feriehus, vandrerhjem eller lystbådehavn, stille to spørgsmål: 1. Hvordan øger vi antallet af overnatninger i Skanderborg Kommune? 2. Giver det mening at kigge på tal specifikt for Skanderborg Kommune frem for at kigge på hele Østjylland?
Skal vi for alvor flytte noget, skal vi have forlænget turistsæsonen
Begynder vi med spørgsmål 2 og spørger Liselotte Nis-Hanssen, partner- og servicedirektør i VisitAarhus, som Skanderborg Kommune er en del af, er svaret nej.
»Vi skal have lagt de der kommunehegn ned, for gæsterne er ligeglade med, hvilken kommune de overnatter i. Vi skal i stedet gøre opmærksom på, at når man overnatter i Skanderborg Kommune, så er man både tæt på Aarhus, Saxild Strand, Himmelbjerget og Silkeborg - blandt meget andet. Akkurat som de overnattende i Aarhus og Odder skal gøres opmærksom på, hvad der er af muligheder i Skanderborg,« siger hun og understreger, at det i den sammenhæng er vigtigt at få fortalt de gode historie fra Skanderborg Kommune.
»Vi skal have de gode historier bredt ud, og det er vigtigt, at de lokale kræfter får fortalt, hvad der foregår i netop deres område, både stort og småt, så turisterne har noget at køre og komme efter. Og jeg vil gerne slå fast, at jeg synes, at turismeerhvervet i Skanderborg Kommune også i den henseende gør et stort og godt stykke arbejde, fastslår Liselotte Nis-Hanssen.«

Udfordret på kapacitet
I forhold til at øge antallet af overnattende gæster i Skanderborg Kommune peger Liselotte Nis-Hanssen på den nuværende kapacitet.
»Kapaciteten i Skanderborg Kommune er på dette område ikke kæmpe stor, hvilket blandt andet hænger sammen med, at der er ikke er de store sommerhusområder, man fx ser i Odder. I 2020 kunne campingpladserne melde om alt udsolgt, så i forhold til 2020-tallet fra Dansk Erhverv kan der jo ikke skrues ret meget der. Til gengæld gik hotellerne i 2020 glip af en del fester og kursister i de nævnte måneder, så der er fremadrettet muligheder for et øget antal overnatninger der,« siger hun.
Udvid sæsonen
Thomas Cordtz er, udover byrådsmedlem for Konservative, indehaver af Birkhede Camping, som han driver med sin hustru Tina og sine svigerforældre. Som mange andre campingpladser i Danmark havde Birkhede et vildt 2020 og har udsigt til et rigtig godt 2021. Gæsterne er væltet ind, og i modsætning til et ’normalt år’ var der i år fx masser af gæster på pladsen omkring bededagene og påske. Bededagene er ellers ofte en stille weekend på pladsen grundet konfirmationer, og antallet af påskegæster afgøres ofte af vejret, der i år var køligt i påskedagene. Alligevel var pladsen helt fuld. Så skal Birkhede Camping have markant flere gæster, er der kun en mulighed, siger Thomas Cordtz.
»Skal vi for alvor flytte noget, skal vi have forlænget turistsæsonen. Skal det ske, er vi nødt til at skabe events, der gør, at folk vi køre det efter. Og det skal ikke være enkeltstående arrangementer på fx Birkhede, men noget der kører i et større område. Det kunne fx være et høsttema, som jeg med succes har set udført i Tyskland,« siger Thomas Cordtz og understreger vigtigheden af, at tingene hænger sammen.
»Fx ville det være smart, hvis butikkerne udvidede åbningstiderne, når der er mange turister. Når vi har turister i helligdagene, kan de hverken købe tøj eller købe ind, mulighederne er i hvert fald meget begrænsede. Og vi snakker altså om turister, der har penge at bruge,« siger Thomas Cordtz og slutter af:
»Generelt bør der henlægge flere events, festivaler osv. til sensommer/efterår for at tiltrække gæster i det tidsrum. Det er uheldigt, at meget af det, der sker, udelukkende finder sted i uge 28-30, så der er ikke er ret mange tilbud til de udenlandske gæster, der dukker op i august og september.«