Tilsyn blåstempler tilbud - men har en Sølund-bekymring

Socialtilsyn Midt peger på problemer med personalets sikkerhed på en enkelt af boenhederne i Landsbyen Sølund.

Artiklens øverste billede
Der er masser af ros til Landsbyen Sølund i en ny rapport Socialtilsyn Midt, der dog peger på problemer med personalets sikkerhed i forhold til en enkelt borger.

Socialtilsyn Midt har første halvår af 2021 gennemført tilsyn på syv kommunale tilbud indenfor handicap- og socialpsykiatriområdet. Og alle syv tilbud har efterfølgende fået stemplet ’godkendt’.

Det suverænt største af de undersøgte tilbud er Landsbyen Sølund. Der er generelt ros til arbejdet på Sølund, men situationen i enkelt enhed, Boenhed 20 (benævnt BE20 herefter), vækker bekymring.

»Socialtilsynet vurderer, at der af BE 20’s indsendte magtanvendelsesindberetninger på en konkret borger, ses utilstrækkelige beskrivelser af risikoen for personskade, med manglende beskrivelse af de grundlæggende principper, herunder mindsteindgrebsprincippet og personalets mulighed for at trække sig, hvilket socialtilsynet vurderer er kritisk. Socialtilsynet konstaterer, at der i BE 20 er sat kompetenceudvikling og pædagogiske tiltag i gang for at kvalificere forebyggelse af magtanvendelser og indberetninger. Vurderingen er, at BE 20 er i proces med kvalificering af forebyggelse af anvendelse af magt og indberetning,« kan man læse i tilsynets rapport.

Sygdom og ros

Det fremgår også af rapporten, at både sygefravær og personalegennemstrømningen i Landsbyen Sølund ligger på højere niveau end på andre sammenlignelige tilbud, men at der er et bevidst og særligt fokus på udfordringen.

Der er dog masser af ros til Sølund i rapporten, hvor man blandt andet kan læse følgende:

»Det er Socialtilsyn Midts vurdering, at Landsbyen Sølund understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed, og at borgerne i overvejede grad trives. Ved alle boenheder møder socialtilsynet engagerede medarbejdere, som er observerende og undersøgende i forhold til borgernes ve og vel. Kommunikationsstøttende redskaber ses anvendt i alle boenheder på møder, som tilgodeser de enkelte borgeres behov«

Rapporten peger også på, ’at inkludering af Boenhed Bavnebjerg til Sølund-regi ikke er sket i et forventeligt tempi. Eksempelvis har landsbyledelsen og enhedsledelsen ikke haft det forventelige fokus på at sikre borgere adgang til egne ejendele’.

For Solsikken og Pensionatet Skanderborg Øst, der hører under Bostederne, er det Socialtilsynets vurdering, at der:

  • Med fordel kan arbejde med en større systematik i dokumentationen.
  • Et øget fokus på anerkendende tilgang kan være med til at fremme endnu større trivsel.
  • Dokumentationen i højere grad kan afspejle, at det er den neuropædagogiske tilgang, som er tilbuddets grundlæggende tilgang i arbejdet med borgerne.

Medlemmer af Socialudvalget bliver præsenteret for rapporten fra Socialtilsyn Midt på et møde, der finder sted 10. august.Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.