Forsøg efter Vanddragens exit: Nyt avanceret lys på Store Torv
Farvetone og intensitet kan styres så lyset på Store Torv er det, der klæder torvet bedst.
Fra i dag og de næste par år vil Store Torv blive oplyst af lyskilder, hvor den hvide farvetone og intensitet kan styres alt efter årstiden og hvilken nuance af hvid, der klæder torvet bedst.
Det er landskabsarkitektfirmaet Schønherr, der har udviklet en byrumsinstallation som et midlertidigt forsøg efter Torvenes Brøndsløjfe, eller Vanddragen, som nok er det, den er blevet mest kaldt i folkemunde.
Der er indsat fleksible lyskilder i udskæringer i byrumsinstallationen, så de indgår i en naturlig sammenhæng med byrumsinstallationens siddepladser. Lyskilderne er forbundne til et styringssystem, og den hvide farvetone på lyset kan via dette varieres. Formålet er at undersøge, hvilken farvetemperatur som passer bedst til torvet, og om der kan være en fordel i at skifte den i løbet af årets sæsoner.
»Læringen fra projektet får indflydelse på den permanente løsning, som engang skal etableres på denne centrale og vigtige plads. Ved at eksperimentere med lyset over længere tid får vi mulighed for at måle på succesen af de ting, vi gør på stedet, og det vil være med til at sikre den gode løsning for fremtiden,« siger projektleder i Teknik og Miljø, Thomas Mee i en pressemeddelelse.
Schønherrs eksperimenterende forslag tager udgangspunkt i bænke og opholdssteder, som er placeret på Store Torv, med inspiration fra et festugeprojekt, hvor en skov midlertidigt var etableret på torvet.
Projektet er støttet af Købmand Herman Sallings Fond.
cko