Mindeord: Kurt Westergaard var en usædvanlig helteskikkelse

Artiklens øverste billede
Borgmester Jacob Bundsgaard ære Kurt Westergaards minde. Foto: Anita Graversen

Ved tegneren Kurt Westergaards død tager Aarhus afsked med en stor personlighed og en usædvanlig helteskikkelse, der udviste beundringsværdigt mod, styrke og ukuelighed i forbindelse med sagen om Muhammed-tegningerne. Han gjorde sin hjemby stor ære, da han trods mordforsøg på ham og talrige trusler holdt hovedet højt i kampen for sin og andres ytringsfrihed.

Kurt Westergaard var blandt de kunstnere, som bidrog til Jyllands-Postens internationalt omstridte offentliggørelse af Muhammed-tegninger i 2005. Inden da havde Kurt Westergaard, som oprindeligt var uddannet lærer, i mange år levet et stille og fredeligt liv som anerkendt bladtegner på avisen. Men ”Muhammed-sagen” var en skelsættende begivenhed og var i høj grad med til at definere hans otium i Aarhus. Han og hans hustru Gitte fastholdt ønsket om at leve et helt normalt liv og udøve deres ytringsfrihed, selv om det havde store omkostninger i form af omfattende sikkerhedsforanstaltninger og PET-livvagter døgnet rundt.

Hvilke farlige, fanatiske kræfter, der var på spil, stod klart i januar 2010, da en øksebevæbnet mand en sen aften smadrede en rude og skaffede sig adgang til rækkehuset i Viby og forsøgte at dræbe den berømte tegner. Drabsforsøget kom som et chok – fordi dramaet trods alt fandt sted i en helt almindelig forstad til Aarhus, fordi vi kendte Kurt Westergaard som en elskelig og fredelig mand i bybilledet – men især fordi et attentat på ham, om det var lykkedes, ville være en infam terrorhandling og et katastrofalt nederlag for vores ytringsfrihed og dermed det danske demokrati.

Attentatforsøget i Viby var en skelsættende begivenhed i den moderne Danmarks-historie, og Kurt Westergaards store mod og hans betydning for ytringsfriheden skal ikke mindst ses i det perspektiv.

Æret være hans minde.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.