Antallet af indbrud i Favrskov er stigende
Samfundet er vågnet efter corona-nedlukninger - det samme er indbrudstyvene.

Hvis corona-epidemien skal siges at have været god for noget, så må det da være, at det førte til en stor nedgang i antallet af indbrud. Vi var mere hjemme og gjorde dermed livet surt for indbrudstyvene.
Nu er samfundet i midlertid ved at være oppe i omdrejninger igen - og det samme er tyvenes aktivitet. Det viser Danmarks Statistiks tal over indbrud for 2. kvartal i år sammenlignet med sidste års 2. kvartal.
I Favrskov er der således næsten sket en fordobling i antallet af indbrud - fra 13 sidste år til 24 i år. Der er dog fortsat langt op til de 54 indbrud, som fandt sted i samme periode i 2018.
Fald i Østjylland
Faktisk er det samlede indbrudstal for Østjylland gået i den modsatte - positive - retning med et fald på syv pct. Det er dog særligt Aarhus, som trækker i den positive retning.
Fem ud af 11 kommuner oplever en stigning: Favrskov, Hedensted, Horsens, Randers og Syddjurs.
Mens seks falder: Norddjurs, Odder, Samsø, Silkeborg, Skanderborg og Aarhus.
På landsplan er der omvendt sket en stigning på knap 12 pct.
Indbrudstyvenes trods alt øgede aktivitet får indsatsen ’Bo trygt’ til at opfordre danskerne til at holde fast i de gode vaner fra corona-nedlukningerne – også på indbrudsområdet.
»I de seneste mange kvartalsopgørelser på indbrudsområdet har vi set en pæn nedgang. Nu ser vi pludselig en stigning, og det minder os om, at den lykkelige situation, at Danmark nu er åbnet op igen, også har en bagside. Vi skal helst ikke inspirere indbrudstyvene til at genoptage deres aktiviteter, så det gælder om, at vi alle hjælper hinanden med at passe på vores hjem,« siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.
Indtag boligkvarteret
I en sommerferie som netop nu er indbrudstyvene normalt ekstra aktive.
»Så det handler meget om at få sit hjem til at se beboet ud og få koordineret med sine naboer, hvem der er hjemme hvornår, og at man i kvarteret lige sørger for at gå en runde om hinandens huse, generelt holder øje og hilser på fremmede, man ikke har set før. De gode råd er hørt før, men vi bliver ved med at gentage dem, for vi ved, at det er dem, der virker,« siger Britt Wendelboe og fortsætter:
»Også efter ferieperioden gælder det om at have gode naborelationer og hjælpe hinanden med at skabe liv i boligområderne. Selvom samfundet nu er åbnet igen, vil mange formentligt stadig arbejde mere hjemmefra, end de har gjort hidtil. Tal med dine naboer om, hvornår I arbejder hjemme, og har du et telefonopkald, så tag det, mens du går en tur i dit nabolag. Vi skal indtage vores boligkvarter, så indbrudstyvene ikke gør det,« lyder det fra Britt Wendelboe.