Anders blev fuglekonge og får gæster til morgenmad om et år

Grenaa Fugleskydningsselskab er byens ældste forening og har afviklet skydning igen efter corona.

Artiklens øverste billede
Der er sølvtøj nok at pudse, når man bliver fuglekonge. Her hjælper formanden for Grenaa Fugleskydningsselskab Bo Wiedemann t.v. og den afgående fuglekonge Nikolaj Bille Lassen den nye fuglekonge Anders Carl Thomsen med påklædningen. Foto: Søren Andersen

Kun en verdenskrig og senest corona har hidtil forhindret Grenaa Fugleskydningsselskab, der er Grenaas ældste forening, i at afvikle den årlige fugleskydning.

Under anden verdenskrig var det den tyske besættelsesmagt, som satte en stopper for skydningen - selv om der vist nok alligevel blev afviklet en eller anden form for skydning - men coronaen sørgede for, at Nikolaj Bille Lassen, ikke alene er den yngste fuglekonge i det 114 år gamle selskab - han er også den første, der har haft æren af at regere to år i træk.

Men nu er det slut. Ny fuglekonge er Anders Carl Thomsen, der efter at der var afgivet 540 riffelskud på den fuglelignende skydeskive, fik brystpladen til at falde, mens jublen brød løs og den nye konge blev hyldet.

Steghedt skydetelt

Forinden skulle han dog lige sunde sig i det steghede skydetelt, der var rejst på strandengen ved Fornæs. Mobiltelefonen blev halet op af lommen og med en lidt rystende stemme, blev der til hjemmet givet besked om, at der nok kommer lidt flere gæster til morgenmad om et års tid.

Anders Carl Thomsen måtte lige foretage et opkald til hjemmet for at fortælle, at han lige var blevet fuglekonge. Foto: Søren Andersen

For traditionen i Grenaa Fugleskydningsselskab er, at man - udover at beværte bestyrelsen nogle gange i årets løb - skal byde skydebrødrene på morgenmad til den kommende skydning den anden onsdag i juli næste år. Det kan hos nogle godt give en lettere rystet geværføring, når afgørelsens time nærmer sig - og måske ikke alle tager sigte med samme seriøsitet som tidligere på dagen.

I teorien kan det at blive fuglekonge betyde op mod hundrede morgenmadsgæster, men efter at have sundet sig tilstrækkeligt, så det dog ud til, at Anders Thomsen allerede var begyndt at glæde sig.

Perfekt vejr

Vejret var med høj sol hele dagen helt perfekt til dette års fugleskydning, som blev afviklet efter alle traditioner, for i Grenaa Fugleskydningsselskab er man ikke meget for at lave om på tingene.

Morgensamling på Torvet med velkomst af formand Bo Wiedemann. Foto: Søren Andersen

Så der var fra morgenstunden musik ved Blue Brass Band gennem byens gader, inden der var samling iført stråhat, mørk blæser og lyse benklæder på Torvet, hvorefter turen gik til Skakkesholm, hvor den afgående fuglekonge Nikolaj Bille Lassen stod klar med et veldækket morgenbord.

Efter bustur til Fornæs kunne skydningen begynde. Og den varede ved lige til klokken 17.40, hvor kongeskuddet faldt - kun afbrudt af frokosten, hvor heller ikke meget er ændret gennem årene - bestående af sild med nye kartofler og smør, skinke med grønarter og afsluttet med ost.

Præmierne til fugleskydningen ligner sig selv år efter år. Man holder på traditionerne. Foto: Søren Andersen

I år var der taler ved toastmaster Christian Høgh, næstformand i selskabet, Torben Thomsen og borgmester Jan Petersen, (S), der også i år afbrød sin ferie for at være i selskab med skydebrødrene.

Præmietagerne forsamlet ved den hårdt ramte fugl. Foto: Søren Andersen

Resultaterne

Kronen: Nikolaj Bille Lassen, ringen: Ralf Toftgaard, æblet: Stig Bjerring, sceptret: Bent Ingemann Hansen, halsplade: Benny Hammer, haleplade: Ralf Toftgaard, venstre vinge: Kasper Als Holm, højre vinge: Henrik Lassen, brystplade: Anders Carl Thomsen (fuglekonge).

Den sønderskudte fugl efter 540 skud. Nogle ramte da. Foto: Søren Andersen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.