Ikke altid let at forklare en udskrivelse
På Hospice Djursland i Rønde er det ikke sidste stop for døden for 15-20 procent af patienterne.
Som historien om Sonny Pedersens sidste tid viser, så behøver et hospiceophold ikke at være sidste stop før døden.
I Region Midtjylland har man set en udvikling, hvor flere og flere patienter udskrives fra hospice, og på Hospice Djursland fortæller souschef Helle Dalby Kristensen, at aktuelt er det 15-20 procent af de indlagte, som sendes enten hjem, på hospital eller på plejehjem.
For nogle patienter og deres pårørende er det ikke en god nyhed at få besked om, at man skal sige farvel til de trygge rammer på hospice. Hvor man måske netop havde forberedt sig på at tilbringe den sidste tid.
Uden at træde nogen over tæerne, så er et kommunalt plejecenter ikke lige så godt et tilbud som vores
Helle Dalby Kristensen fortæller, at det heller ikke er let for personalet at give besked om, at en patient skal sige farvel til hospice uden at dø. På Hospice Djursland bliver den endelige beslutning om udskrivelse taget på en tværfaglig konference, fordi man så bedre kan aflaste sygeplejerskerne, som så ikke skal stå med følelsen af at stå med ansvaret for sådanne beslutninger alene.
Flyttes ikke med stærke smerter
Helle Dalby Kristensen kan ikke kommentere det konkrete patientforløb for Sonny Pedersen, men generelt siger hun: »Hvis en patient er i meget stærke smerter, vil vi ikke flytte ham fra hospice. Hvis vi flytter patienter fra hospice til eksempelvis Digterparken i Grenaa, så er det som nævnt efter en beslutning truffet på en tværfaglig konference, hvor man har fundet, at patienten er så stabil, at vi ikke mener opholdet på hospice skal fortsætte. Så afsøger vi, om patienten kan komme hjem, sandsynligvis med kommunal pleje i form af hjemmepleje og hjemmesygeplejerske, og opbakning fra familiens side. Så vil der være nogle familier, som siger, at det kan de slet ikke håndtere, måske fordi hjemmet ikke er indrettet til det. I den situation tager vi en snak med familien om hvad man så tænker kan lade sig gøre. Så skal patienten måske i plejebolig, som der nogle gange er lang ventetid på - måske otte uger - og så skal de ikke ligge her på hospice og optage en plads, som en anden kan bruge. Det kan nogle gange være svært for de pårørende at forstå.«
15 pladser på hospice
Helle Dalby Kristensen forklarer, at der på Hospice Djursland er 15 pladser til rådighed, og at det ikke er meningen, at man skal fungere som et luksusplejehjem.
»Vi skal have de kompleks syge, og dem, der bliver visiteret hertil, skal have en kompleksitet, som fordrer en tværfaglig specialiseret indsats. Vi ser så nogle gange, at det vi bruger til at optimere, stabiliserer patienterne - og det fører så til en udskrivelse, som de pårørende nogle gange slet ikke kan acceptere. Men vi skal opfylde de betingelser, der stilles til os som et hospice, hvor vi skal have plads til de patienter, som har det største behov,« siger Helle Dalby Kristensen.
Det gør man med specialuddannet personle i form af sygeplejersker, terapeuter og læger, som er specialister i at lindre.
Ikke lige så godt
»Uden at træde nogen over tæerne, så er et kommunalt plejecenter ikke lige så godt et tilbud som vores. Derfor sidder vi heller ikke og siger, at det er lige så godt at komme på Digterparken. Det er helt sikkert et fint sted, men set fra familiernes side, så er det da en dårligere løsning. Det kan jeg godt forstå, at de ikke altid er tilfredse med,« siger Helle Dalby Kristensen.
Når man på Hospice Djursland beslutter sig for at udskrive en patient, så forudsætter man, at der er en vis restlevetid.
»Men der findes jo ikke en facitliste, som siger hvor lang et sygt menneske har igen. Nogle pårørende kan ikke stille sig tilfredse med, at vore læger siger, at de tror det drejer sig om enten dage, uger eller måneder, men sådan er det jo. I det her tilfælde, hvor en patient dør i en plejebolig seks dage efter udskrivelse herfra, så havde vi da aldrig sat det store apparat i gang,« siger Helle Dalby Kristensen.