En længe ventet drøm: Efter 17 år går Lille Nyhavn i opfyldelse

JCN Bolig, totelentreprenør på Lille Nyhavn, er klar til at gå i jorden. Indenfor de næste 14 dage begynder funderingsarbejdet.

Artiklens øverste billede
Går alt efter planen - og det er sagt utallige gange før i forbindelse med byggeprojektet ved bredden af Skanderborg Sø - så står Lille Nyhavn færdig med udgangen af 2023.

Visionen om et Lille Nyhavn ved Skanderborg Sø har har levet en omtumlet tilværelse i næsten to årtier. Undervejs blev projektet sat i bero, beskåret og tilpasset, ramt af finanskrisen, forhalet, flittigt diskuteret, elsket og forbandet for endelig i 2020 at blive sat i gang. Nede bag ved ejendommene i Adelgade 116-132 gik bulldozere i gang med at vælte bygninger, udjævne terrænnet og gøre klar til at realisere drømmen.

JCN Bolig, der er totelentreprenør på projektet, har netop oplyst, at firmaet fra slutningen af juli og to månder frem går i gang med funderingsarbejdet. Første skridt inden gravearbejdet kan begynde, er opsætning af spunsjern. Derefter skal der graves ud og laves kloakker og fundament, inden Lille Nyhavn kan begynde at skyde i vejret.

Et forsigtigt skøn lyder på, at de første elementer til byggeriet er sat inden nytår og at byggeriet vil stå færdigt med udgangen af 2023. 

Vild ide i 2004

UgeBladet har været i arkivet for at se, hvad vi har skrevet undervejs gennem årene om det efterhånden lidt bedagede projekt. Det hele begyndte tilbage i 2004 med nogle løse ideer om et spændende pakhus-agtigt byggeri som det, man kan opleve i Amsterdam og Nyhavn og samtidig åbne op og skabe adgang til søen for mange flere mennesker. 

Idemanden bar projektet, bygherre Lars Kromand, fortæller første gang om Lille Nyhavn-projektet i Lokalavisen Skanderborg (avisens navne frem til fusionen i 2017 med UgeBladet, red.) i november 2008. 

Visionen om et Lille Nyhavn ved Skanderborg Sø er ændret ad flere omgange. Her en akvarel der viser, hvordan man oprindeligt forestillede sig området bygget ud i søen og med eget et havnebassin. Arkivfoto

Allerede på det tidspunkt var de oprindelige planer om, der gik ud på at bygge ud i søen, skrinlagt. Af hensyn til naturfredningsbestemmelserne var projetet trukket på land og det daværende Kvickly, der lå lige ved siden af, var nu inddraget i planen. 

Drømmen lyder stadig på et udgravet havnebassin på landsiden, spændende boliger og plads i stueetagen til specialbutikker samt mange små restauranter og caféer. En stor udbygning af Kvickly var også en del af visionen. 

Fra 2004 til 2008 havde Lars Kromand opkøbt ejendommene i Adelgade 118-132 en for en. 116 havde han i forvejen. 

Finanskrisen rammer

Optimismen fra de tidlige år er væk året efter. Finanskrisen rammer for fuld hammer, og de faldende ejendomspriser og en kollapset banksektor betyder, at Lille Nyhavn i februar udskydes på ubestemt tid. I kulisserne mumles der om langsommelig sagsbehandling og politikere, der ikke kan blive enige om retningen for Skanderborgs udvikling mod søsiden.

Det sidste bliver tydeligt, da daværende borgmester Jørgen Gaarde i Lokalavisen i begyndelsen af januar 2010 efterlyser en masterplan for søfronten på arealet fra Kulturhuset til Kvickly. 

»Det dur ikke, at projektfolk skal starte helt fra bunden,« konkluderer Gaarde, der efterlyser en plan, der både skal indeholde beskrivelser af byggemuligheder, forholde sig til trafikale forhold samt principper for en fremtidig sti langs søbredden. Planen skal desuden afklare, hvordan fremtidige projektet kan passe ind.

Økonomien er dog stadig en udfordring og der er stille omkring Lille Nyhavn-planerne i meget lang tid. Faktisk helt frem til slutningen af 2012. 

Havnebassin opgives

»Lille Nyhavn er på vej,« skrev vi på forsiden af Lokalavisen Skanderborg 13. november 2012. Efter års forviklinger og justeringer er byrødderne endelig klar til at godkende projektet. Kommunens politikere udtrykker i avisen enighed om at få projektet Lille Nyhavn sat i søen - så at sige. 

Forud er gået en proces, hvor strenge myndighedskrav, skeptiske politikere, langvarig sagsbehandling og ikke mindst en finanskrise har forsinket projektet til manges fortrydelse - og enkeltes begejstring. Projektet er nu knap så ambitiøst som oprindeligt. Blandt andet er tanken om et havnebassin endegyldigt opgivet.

Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det går glat igennem fra nu af

Claus Leick (SF), udtalt i 2013

I Lokalavisen Skanderborg svarer bygherre Lars Kromand benægtende på spørgsmålet, om han ikke er nervøs for timingen og konkurrencen fra det nye varehus Bloms Butikker. »Vi er primært boliger og har et mere oplevelsesbetonet butikskoncept,« lyder svaret.

På byrådsmødet 28. november samme år giver byrødderne håndslag på en principgodkendelse af Lille Nyhavn, og projektet sendes i høring og 9. januar 2013 præsenteres borgerne - og de nærmeste naboer - første gang for visionen på et borgermøde. 

Munkekroen sættes i spil

Claus Leick, der også i dag er formand for Miljø- og Planudvalget udtaler i den forbindelse: »Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det går glat igennem fra nu af.« 

Præsentationen af Lille Nyhavn sætter gang i læserbrevene til redaktionen på Lokalavisen Skanderborg. Der går ikke længe, inden en anden prominent, men voldsomt misligholdt bygning, Munkekroen midt på Adelgade, af flere debattører kædes sammen med det kommende byggeprojekt.

Lille Nyhavn 12. juli 2021: De tidligere baghuse er væltet, terrænet er jævnet ud, og der gøres nu klar til spuns, kloakker og fundament. Foto Michael Wulff

»Hvorfor ikke flytte Munkekroen ned til Lille nyhavn?« spørger flere velmenende debattører. Svaret fra Lars Kromand er afværgende. »Kan jeg få den på hjul?« Spørger han skeptisk i Lokalavisen Skanderborg 25. juni 2013. Der bliver dog ikke noget af en mobil Munkekro, der kan køres frem ved passende lejligheder. 

I stedet går høringsprocessen sin gang og på byrådsmødet 4. september 2013 vedtager byrødderne lokalplan nr. 1013. Lille Nyhavn er en realitet. 

Men der kommer til at gå rigtig lang tid, før der igen sker noget nyt omkring projektet. Lille Nyhavn dukker først op i Lokalavisen Skanderborgs spalter igen i november 2015, da ’Heslig Smuk’ - en midtbypolitik for Skanderborg - præsenteres af et midlertidige §17.4 udvalg. I midtbypolitikken indgår Lille Nyhavn. 

Derefter går der yderligere halvandet år, inden UgeBladet Skanderborg igen skriver om Lille Nyhavn. 

I jorden inden 2018

»Nu skal Lille Nyhavn gøres til virkelighed,« skriver vi igen med store typer på forsiden af UgeBladet Skanderborg 11. april 2017. »Vi skal i jorden inden udgangen af 2017,« lyder det fra den nyudnævnte projektchef. 

»Som det første jævner vi alle de bygninger, der er på området bag husrækken på Adelgade og ned mod søen, med jorden. Vi skal desuden havde fjernet en del jord og renset noget andet, der er forurenet med bly. Det stammer sandsynligvis fra den avis, der engang lå på grunden,« lyder det videre fra projektchefen.

Han fortæller desuden, at ejendommen på Adelgade 130 må lade livet for at skabe adgang til området, men at den vil blive bygget op igen med en stor port ind til Lille Nyhavn. 

Søren Dyhm afslører samtidig, at der pusles med en plan om at søge om tilladelse til at øge antallet af etager fra fem til seks, så der bliver plads til i alt 80 lejligheder samt tagterrasser til fælles brug.

Trods den store optimisme holdt Søren Dyhm ikke ud længe nok til at se projektet realiseret. Der skulle nemlig gå yderligere tre og et halvt år, inden de første bagbygninger blev væltet. Da havde han forladt sin stilling.

I 2018 søgte bygherre om tilladelse til en ekstra etage, som det ses på billedet. Et flertal i byrådet mente dog, at det ville give for meget skygge og være alt for markant. Arkivfoto

Nej til 6. etager

Ansøgningen om en sjette etage når først frem til byrødderne på byrådsmøde 3. oktober 2018. På trods af stor uenighed sender et flertal et tillæg til lokalplan 1013 indeholdende den ekstra etage i høring. Tilføjelsen af den ekstra etage bliver mødt af et ramaskrig, og der udspiller sig de kommende måneder en voldsom duel på synspunkter på UgeBladets debatsider. 

Udtrykket Lille Manhattan om Skanderborgs kommende skyline mod søen bliver introduceret og efter massiv modvind i flere høringssvar ender Lille Nyhavn på fem etager.

Siden de første ideer om Lille Nyhavn udviklede sig har handelslivet ændret sig markant, ikke kun i Skanderborg. Webhandlen har overtaget en stor del af omsætningen, og det viser sig svært at finde aktører, der er interesseret i at rykke ind i de ledige lejemål i Lille Nyhavns stueetage. 

I december 2019 behandler byrødderne derfor en anmodning fra bygherre Lars kromand om en fritvalgs-plan, der giver ham selv lov til at bestemme udstrækningen af boliger, butikker, restauranter og liberalt erhverv. Forslaget sendes i høring, og er også blandt et af de punkter, der livligt diskuteres på et indkaldt borgermøde 28. januar 2020. 

I oktober 2020 måtte ejendommen Adelgade 130 lade livet. Den bygges dog op igen og bliver porten ind til LIlle Nyhavn. Foto: Michael Wulff

Her møder knap 200 skanderborgensere op for at høre arkitekt Ole Hassager Pedersen præsentere Lille Nyhavn anno 2020. Stemningen er positiv. Dog er mange skeptiske ved forslaget om fritvalgs-planen. De frygter, at Lille nyhavn dermed ikke giver den åben adgang til søen som forventet. 

Det ender da også med et foreløbigt nej til ideen om, at give bygherre lov til selv at bestemme, da byrødderne 24. juni endnu engang tager stilling til den videre proces omkring Lille Nyhavn. Dog med den lille krog, at nej’et er foreløbigt. Byrødderne vil først tage endlig stilling med udgangen af 2021.

I sensommeren 2020 falder de første baghuse til jorden bag Adelgade 116-132 og i oktober samme år fjernes Adelgade 130 forsigtigt. Byggeriet er i gang.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.